[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 29. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Studio, treća scena Jugoslovenskog dramskog, otvara se Kišovom prozom

"Bašta, pepeo" kao rađanje umetnika

Postoji potreba da se uspostavi poligon za pokušaj ispitivanja drugačijih formi teatarskog umeća i probaju neke stvari s "još većim stepenom rizika"

Premijerom predstave "Red vožnje Andreasa Sama", u utorak, 1. februara, biće otvorena treća scena Jugoslovenskog dramskog pozorišta - Scena Studio.

Prema rečima Gorčina Stojanovića, umetničkog direktora JDP, smisao otvaranja Scene Studio počiva na potrebi da se uspostavi poligon za pokušaj ispitivanja drugačijih formi teatarskog umeća, tačnije da se probaju neke stvari s "još većim stepenom rizika" nego što ga ima glavni repertoarski tok. Studio će, stoga, biti prostor na kojima će, pre svega, mlađi pozorišni poslenici istraživati individualne poetike bez opterećenja uspehom po svaku cenu.

Predstava "Red vožnje Andreasa Sama", kojom će biti otvorena Scena Studio, nastala je po dramatizaciji romana Danila Kiša "Bašta pepeo", koju je uradila Hajdana Baletić. Adaptaciju i režiju potpisuje Ana Đorđević. Naglašavajući da nije reč o ilustraciji Kišove proze (odatle, između ostalog i naziv predstave kao rezultat svih koji su radili na predstavi), rediteljka je dodala da će publika videti jednu uzbudljivu predstavu, čiji bi sadržaj mogao kratko da se naznači kao "rađanje umetnika".

U predstavi igraju Goran Jevtić, Dubravko Jovanović, Jasmina Avramović, Vanja Ejdus i Tamara Krcunović. Osim Gorana Jevtića, koji igra Anderasa Sama, i Tamare Krcunović, ostali glumci tumače po dve uloge. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Vesna Popović.

Scena Studio, inače, ima 88 mesta, a predstave počinju u 20.30 sati.

M. J.


vesti po rubrikama

^kultura

17:23h

Studio, treća scena Jugoslovenskog dramskog, otvara se Kišovom prozom

17:34h

"Oskar i Lusinda" 200. naslov "Lagune"

17:41h

Hemingvejev put do Nobelove nagrade

17:48h

Veče Geršvina i Bernštajna

17:52h

Božidar Plazinić dobio nagradu Pariske akademije
   


     


FastCounter by LinkExchange