[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 29. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Država i dalje ne plaća

injekcije za psihijatriju

BEOGRAD - Nova pozitivna lista lekova, iako najavljena kao mnogo bolja lista, gotovo podjednaka listama u Hrvatskoj i Sloveniji, po svemu sudeći, imala je ozbiljniji propust bar kad se radi o psihijatriji.

Svakako pozitivan pomak, prema rečima psihijatara, jeste stavljanje na listu antipsihotika rispolept koji je do sada mogao samo da se kupuje, a lek je novije generacije, efikasniji i sa mnogo manje neželjenih dejstava nego ostali lekovi sa liste. Međutim, ni ovog puta na teret države neće ići lekovi koji su psihijatrijskim ustanovama izuzetno neophodni, a to su injekcije antipsihotika koji pacijente drže, što bi se reklo, "mirne" i dve nedelje.

Novi lekovi na recept:

- leponeks - plaća se 50 odsto
-risar
-rispolept tablete
-rispolept - sirup - 50 odsto se plaća
-stilnoks - 75 odsto se plaća
-zoloft - 50 odsto se plaća
-efektin Er - 50 odsto se plaća

- S obzirom na to da ampule largaktila i rispolepta ne idu na teret države, bolnica ih sama nabavlja iz sredstava koje dobija za lekove, ali to su izuzetno skupi lekovi. Cena ampule rispolepta ide i do 11.000 dinara pa je i ne kupujemo, a largaktil u ampulama je drugi neophodan antipsihotik koji se takođe nije našao na ovoj pozitivnoj listi. Ovi antipsihotici su dobri jer se polako rastvaraju u krvi pa je pacijent od jedne ampule maltene non-stop na terapiji od 15 dana - navodi u razgovoru za Glas dr Milan Milić, načelnik odeljenja za akutne psihoze u Neuropsihijatrijskoj bolnici "Laza Lazarević".

Što se tiče uvođenja rispolept sirupa na listu lekova koji se izdaju na recept, dr Milić kaže da to može da bude mač sa dve oštrice.
- Ovaj lek je već nekoliko godina prisutan na tržištu i veoma je efikasan, mada on može da poguban po pacijenta i da poveća paranoidne sklonosti ukoliko on sazna da su mu srodnici davali lek bez njihove saglasnosti.

Dobro je primenjivati ovaj lek samo neko vreme dok se pacijent ne primiri i ne shvati da ima problem i da mu je potrebno lečenje. Mi smo i ranije taj sirup mogli da preporučimo pacijentima, gledajući na njega kao na nužno zlo u situaciji kada pacijent ne pristaje na privođenje u psihijatrijsku ustanovu - navodi dr Milić.

On ocenjuje kao pozitivno stavljanje na listu rispolepta, leponeksa, zolofta i efektina Er, koji su lekovi novije generacije i imaju manje neželjenih efekata.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:08h

Milovan Đorđević bez ikakvog naloga ušao u fabriku

16:14h

Ustavni sud Srbije odbacio je više inicijativa za utvrđivanje neustavnosti Zakona o konfiskaciji imovine

16:20h

Polovina prognanih iz bivših republika izgubila status, problemi ostali

16:27h

Požarevljanke Sabajete Avdije nema u knjigama rođenih

16:34h

Država i dalje ne plaća injekcije za psihijatriju

16:42h

Nova radna mesta u Kragujevcu

16:49h

Prvi centar za moždani udar

16:56h

Svi dijabetičari će dobijati pen insulin

17:07h

I posle donošenja Zakona o registraciji privrednih subjekata

17:13h

Lakši zadaci za buduće srednjoškolce

17:20h

VAŽNE STVARI: Mi jesmo anđeli
   


     


FastCounter by LinkExchange