[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 25. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Pašino brdo, od Dušanovca do Vračara

Pašino brdo je kao topografski pojam nastao u prvoj polovini 19. veka, iako je u ono vreme bilo nenaseljeno. Predstavlja veliko brdo koje se izdiže između današnje Ustaničke ulice i Čuburskog potoka koji je tekao pravcem današnjeg Južnog bulevara. Ime je dobilo po Pašinoj česmi koja je tako nazvana u spomen na jedan istorijski događaj koji se odigrao 1807. godine, kada su Beograd osvojili srpski ustanici.

Beograd je osvojen pošto je tadašnji beogradski vezir Sulejman-paša, pod pritiskom ustaničke vojske, sporazumno predao beogradsku tvrđavu. Sporazum je podrazumevao da paša slobodno napusti grad, prođe kroz ustaničku teritoriju i otputuje za Carigrad. On je sa 180 ljudi iz pratnje krenuo na put. Prešavši Mokroluški potok pošli su uz brdo koje se izdiže iznad njega. Povorka se zaustavila kod Šarenog izvora, da se odmori. Na tom mestu je došlo do iznenadnog sukoba sa srpskim ustanicima, koje je predvodio Vule Ilić Kolarac. Posle kraće borbe kod Šarenog izvora, ostala su beživotna tela Turaka, među kojima i Sulejman-pašino.

U svesti naroda se Šareni izvor stalno vezivao za Sulejman-pašu i njegovu smrt, pa je tako počeo da se naziva i Pašin izvor, a kasnije i Pašina česma. Ime se prenelo na celo brdo, pa je i ono prozvano Pašino brdo. Naselje Pašino brdo nastalo je na sasvim drugom kraju brda od onog gde je Pašina česma i gde se odigrao pomenuti događaj. Pašina česma postoji i danas, u Ulici Živka Davidovića, ali je zapuštena.

Pašino brdo je sve do 1921. godine bilo nenaseljeno područje prekriveno poljoprivrednim imanjima. Te godine su ova imanja otkupili Založna, Građevinska i Praška banka. One su finansirale parcelisanje i uređivanje zemljišta i prosecanje ulica. Placeve su prodavali na trogodišnju otplatu po povoljnim cenama.

To je i privuklo siromašnije i srednje imućne građane da se nastane na ovom području, a to su bili činovnici, trgovci, zanatlije i radnici. Ovo naselje stvarano je sa više plana, pa su ulice pravilnije prosecane i kuće zidane na planski izdeljenim parcelama što je učinilo da nikne skromno i lepo predgrađe.

Pašino brdo se svojom zapadnom stranom spuštalo na Dušanovac i Ustaničku, a istočnom padinom na dolinu Čuburskog potoka iznad koga se uzdizalo brdo Vračar.

Na zahtev Društva za unapređivanje i ulepšavanje, Pašino brdo je dobilo i zvanični status predgrađa pod nazivom Predgrađe vojvode Stepe. Radovi na komunalnom uređivanju naselja trajali su tokom celog međuratnog perioda. Regulisane su i kaldrmisane ulice i uvodila se kanalizacija. Za najmlađe je otvoreno obdanište, ali nije bilo osnovne škole.

Ovaj kraj je, inače, poznat i kao Lekino brdo; kažu da je ime dobio po Aleksandru Leki Rankoviću, ali je među starim Beograđanima ipak ostalo ono prvo, pravo - Pašino.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:06h

U Domu inženjera i tehničara juče održana tribina "Lice grada"

22:13h

Na mesto Autobuske i Železničke stanice biće izgrađeni hoteli

22:21h

Naši planinari danas kreću u osvajanje najvišeg vrha Amerike

22:28h

Univerzijada već može da počne

22:35h

Lančani sudar zbog bezobraznog vozača

22:42h

Komesar EU Oli Ren održao predavanje u Skupštini grada

22:49h

Zimske čarolije u Dečjem kulturnom centru počinju

22:56h

Svi spremni, čeka se sneg

23:03h

Upoznajte Beograd: Pašino brdo, od Dušanovca do Vračara

23:10h

Ko je gradski sekretar za obrazovanje

23:17h

GSP: Počela prodaja markica za februar

23:25h

Gradske vesti: Skočio sa dvanaestog sprata

23:33h

Obaveštenja iz Elektrodistribucije i Vodovoda
   


     


FastCounter by LinkExchange