[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SRS: Ukinuti 1. februar

NOVI SAD - Ukoliko se usvoji inicijativa SRS-a, ovogodišnje obeležavanje prvog februara kao Dana grada, moglo bi biti i poslednje. Ova stranka najavljuje da će u Skupštini grada pokrenuti inicijativu za izmenu gradskog Statuta, tako što bi se 1. februar izbrisao kao Dan grada i kao naznačajniji praznik odredio neki drugi datum.

"Cenimo da u novijoj istoriji Novog Sada postoje daleko značajniji datumi od prvog februara 1748. godine i da bi novi dan grada trebalo tražiti među tim datumima. Mislimo da bi to trebalo da bude 9. novembar, jer je tog dana 1918. godine srpska vojska oslobodila Novi Sad od viševekovne austrougarske okupacije", kaže predsednik novosadskog SRS-a Igor Mirović.

U SRS-u smatraju da bi eventualni referendum o danu grada bio nepotreban i da je za to najvažnija reč istoričara. Radikali ističu da su za tu inicijativu dobili podršku koalicionih partnera u gradu (DSS-a i SPS-a). Prvi februar se kao Dan grada obeležava od 1998. godine, posle izmena dotadašnjeg statuta, na inicijativu gradske vlasti (SPO-DS-LSV).

Na taj dan, 1748. godine, Novi Sad je u Austrougarskoj državi dobio status slobodnog kraljevskog grada. U čast prvog februara, dodeljuje se i Februarska nagrada, koja će biti uručena i ove godine, pošto gradska vlast, prema Mirovićevim rečima, ne želi da krši Statut.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

17:29h

Nove gradske vlasti u Novom Sadu izričite o komunalnim uslugama

17:35h

NIS-Gas zavrće slavinu kikindskoj Toplani

17:42h

Subotica: Šest miliona evra za upoznavanje suseda

17:50h

Novi Sad: Inicijativa SRS za ukidanje 1. februara, Dana grada

17:58h

Voda u Novom Bečeju neispravna

18:03h

Obeleženi dani mleka u Vršcu

18:11h

Temerin: Formirati savete za manjine
   


     


FastCounter by LinkExchange