[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. 1. 2005.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kasarna "Masline"

Ubistvu starešinnje Jadranka Kandića u podgoričkoj kasarni "Masline" nije prethodila svađa

Vodnik ubijen jer se

našalio s vojnikom

Kandić hteo da se našali i uplaši Sadudina Adrovića, pa mu, dok je prilazio, nije odgovorio na naredbu da stane i kaže lozinku, što Adrović nije shvatio kao šalu već je iz straha zapucao, ne sluteći da mu prilaze prijatelji

PODGORICA - Ubistvu starijeg vodnika Jadranka Kandića (34) u kasarni "Masline" u Podgorici nije prethodila svađa, već je reč o nesrećnom slučaju, izazvanom pokušajem vodnika da se našali sa vojnikom na straži, pišu podgorički mediji.

Vodnik Kandić umro je prekjuče od posledica ranjavanja, pošto je na njega pre dva dana pucao vojnik na straži Sadudin Adrović (20), iz sela Petnjica kod Berana, kada je bio u obilasku stražarskih mesta.

Foto

Vodnik Jadranko Kandić

Ubistvo se desilo prilikom redovnog obilaska straže, kada je na Kandića, koji je sa dežurnim podgoričke kasarne "Masline", vodnikom Kojićem, sa udaljenosti od oko 5 metara Adrović pucao iz automatske puške. Metak je Kandića pogodio u predelu stomaka i on je hitno prebačen u Klinički centar u Podgorici, gde je izvršena operacija. Stariji vodnik Kandić od zadobijene povrede preminuo je istog dana oko 13 sati i 30 minuta. Ubistvo se dogodilo kod stražarskog mesta broj 3, nedaleko od vojne toplane, tik uz ogradu koja kasarnu deli od privatnih imanja i kuća prema naselju Kakaricka gora.

Ovaj događaj snažno je uzburkao celokupnu javnost. Nepotvrđene verzije da se radilo o međusobnom nesporazumu juče su negirane iz izbora bliskih crnogorskoj policiji, kao i od vojnih izvora iz kasarne Ş"Masline"´, koja se nalazi u istoimenom podgoričkom naselju.

Kako nezvanično saznajemo, Kandić je hteo da se našali i uplaši Adrovića pa mu, dok je prilazio, nije odgovorio na naredbu da stane i kaže lozinku. Adrović nije shvatio šalu i zapucao je u pravcu starijeg vodnika Kandića pogodivđši ga jednim metkom u predelu stomaka. Prema drugoj verziji, Adrović je ubio Kandića iz nehata, tako što mu je, u momentu kada je repetirao, automatska puška sama opalila.

Uviđaj je obavila ekipa Vojne policije, zamenik državnog tužioca Vesna Jovićević sa istražnim sudijom Bašovićem i inspektor podgoričkog Centra bezbednosti Velimir Furtula. Istražni sudija Bašović ispitao je juče vojnika Adrovića i odredio mu jednomesečni pritvor.

Ministar Davinić "samo šokiran"

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić izjavio je da je u toku istraga o ubistvu starijeg vodnika Jadranka Kandića, dodajući da je šokiran talasom nesreća koje se u poslednje vreme događaju u Vojsci SCG. "Počelo je prošle godine, a, evo, nastavlja se, nažalost, i u ovoj. Unutrašnja kontrola moraće da utvrdi šta je razlog tragičnim događajima i nastojaće da ih spreči preventivnim delovanjem", rekao je Davinić. On je istakao da nadležni organi Vojske SCG "ulažu sve napore da utvrde o čemu se radi". "Sa druge strane ulažemo sve napore da još jedanput ispitamo čitav sistem u okviru Vojske SCG i da u granicama naših mogućnosti da se ova serija nesreća, koja je počela prošle godine, konačno zaustavi", zaključio je Davinić.

Ubijeni Jadranko Kandić (34), iz Šavnika, na službi u Vojsci je od 1994. godine. Prema tvrdnjama njegovih kolega, bio je jedan od najomiljenijih starešina. Rodno selo Kandića u Drobnjaku je Slatina, a Jadrankovi roditelji žive u Šavniku. On je pre deset godina počeo da radi u Vojsci, u kasarni u Pljevljima, a pre nekoliko godina je prešao u Podgoricu. Za sobom je ostavio suprugu i dve kćerke.

Dvadesetjednogodišnji vojnik Sadudin Adrović, rodom je iz Petnjice kraj Berana. Potiče iz jedanaestočlane porodice i, kako saznajemo, bio je miran mladić koji se bavio poljoprivredom. Prema našim saznanjima, došlo je do pomirenja i porodica ubijenog starijeg vodnika Kandića prihvatila je izraze saučešća od porodice Adrovića iz Berana.

Interesantno je napomenuti da je Adrović bio na straži i pre nego što je prošao obaveznu vojničku obuku, koja traje od dva do četiri meseca, koja podrazumeva i obuku rukovanjem oružja.

Vlatko Kandić, brat ubijenog starijeg vodnika Vojske Srbije i Crne Gore Jadranka Kandića, očekuje da će biti utvrđeno na koji način je stradao njegov brat.
- Znamo da je ranjen dok je bio na radnom mestu i da je podlegao povredama u Kliničkom centru Crne Gore. Ništa više od toga ne znamo. Nadamo se da će istraga pokazati šta se zaista desilo u kasarni "Masline" u noći kada je ubijen - rekao je Vlatko Kandić.

Sudski patolog Miodrag Šoć, koji je obavio obdukciju, ustanovio je da je uzrok smrti iskrvavljenje, koje je posledica dejstva projektila iz ručnog vatrenog oružja.
- Tokom opsežne operacije, koju su vršili hirurzi podgoričke bolnice, iskrvavljenje nije bilo moguće sprečiti - rekao je Šoć.

Jadranko Kandić biće sahranjen danas u 14 sati u selu Slatina, kod Šavnika, na severu Crne Gore.

HRONOLOGIJA POSLEDNJIH INCIDENATA U VOJSCI SRBIJE I CRNE GORE

Avgust 2004.
Vojnik Dragan Kostić (23) izvršio samoubistvo na stražarskom mestu u kasarni "Jablanica" u Leskovcu. Roditelji vojnika izrazili su sumnju u prvobitne rezultate istrage i ocenili da je njihov sin ubijen, ali je dodatna istraga potvrdila prvobitne rezultate po kojima se Kostić ubio.

5. oktobar 2004.
Slučaj koji je izazvao najviše pažnje bila je pogibija pripadnika Gardijske brigade Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni na Topčideru. Vojno-istražni organi zaključili su da su Jakovljević i Milovanović stradali u međusobnom obračunu, ali je državna istražna komisija, na čijem je čelu bio bivši sudija Božo Prelević, ocenila da dva vojnika nisu mogli da stradaju na taj način već da je u incidentu učestvovala i treća osoba. Slučaj je, od 1. januara, predat u nadležnost civilnog pravosuđa, koje je preuzelo sve vojne predmete.

1. januar 2005.
Tragični niz incidenata sa smrtnim posledicama nastavljen je u prvim satima Nove godine kada je, prema rezultatima istrage sudskih organa iz Niša, vojnik Dušan Petrović izvršio samoubistvo na straži na aerodromu Lađevci kod Kraljeva. Vršilac dužnosti predsednika Okružnog suda u Nišu Novica Stefanović saopštio je da se Petrović ubio pored hangara za avione iz svoje puške, a da su pored njega pronađene tri oproštajne poruke namenjene roditeljima, bratu i devojci.

10. januar 2005.
Poslednji u nizu tragičnih događaja desio se juče u podgoričkoj kasarni "Masline" u kojoj je vojnik na straži Sadudin Adrović (20) ubio komandira straže, starijeg vodnika Jadranka Kandića. Istraga o tom slučaju je u toku.


V. Konjević


vesti po rubrikama

^hronika

18:08h

Podgorica: Vodnik ubijen jer se našalio s vojnikom

18:15h

Niš: Članovi porodice Štufi nađeni mrtvi na podu garaže

18:23h

Slučaj "Ibarska": Kamion-ubica - žute, narandžaste ili zelene boje

18:35h

Beograd: Starac pronađen mrtav u rupi

18:42h

Suđenje optuženom za ubistvo Isidore Ivković

18:50h

Zrenjanin: Optužena sedmorica razbojnika i dilera

18:59h

Beograd: Saši Cvjetanu novo suđenje
   


     


FastCounter by LinkExchange