[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 11. 1. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Dušanovac, mesto gde su cvetale tikve

Naselje Dušanovac nastalo je početkom 20. veka na periferiji Beograda. Poniklo je na obalama mokroluškog potoka ( danas ulica Stefana Prvovenčanog, Autoput) i u kraju oko današnje Ustaničke ulice. Pre naseljavanja, na ovom području su se prostirala poljoprivredna imanja.

Prvi stanovnik ovog kraja bio je političar Dušan Spasić koji je tu imao plac na kome je sazidao letnjikovac gde je nameravao da provodi odmor i slobodno vreme. Međutim, ubrzo su oko njegovog imanja počele da niču i druge kuće na parcelama koje su seljaci prodavali došljacima, po prilično povoljnim cenama. Za nekoliko godina je stvoreno jezgro naselja. Oko 1911. godine na Dušanovcu je bilo oko 40 porodica. Ovde su uglavnom stanovali kovači, fijakeristi, mehandžije, krojači, trgovci ali je bilo i kravara i mlekadžija.

Dušan Spasić se od početka angažovao oko uređenja i organizovanja naselja, pa je bio proglašen za prvog predsednika Društva za unapređivanje i ulepšavanje naselja 1907. godine. Zato su žitelji ovaj kraj počeli da nazivaju Dušanovac.

Na Dušanovcu su zidane niske, porodične kuće sa okućnicom, a između njih su nastajale ulice. U prvoj deceniji svog postojanja naselje je bilo neuređeno i opterećeno brojnim komunalnim i društvenim problemima. Tek posle Prvog svetskog rata, započet je konkretniji rad na uređenju naselja. Pored problema sa vodovodom i kanalizacijom, Dušanovčani su dugo čekali da njihova deca dobiju školsku zgradu a tek 1927. podignuta je nova.

Na Dušanovcu je prevladavala sitna zanatska privreda koja je bila dovoljna da pokrije samo lokalno tržište. U izvesnoj meri bila je zastupljena i poljoprivreda, a bilo je i voćnjaka, vinograda i kukuruza. Bilo je zastupljeno i mlekarstvo zbog potrebe gradskog i prigradskog stanovništva. Na Dušanovcu se nalazio i poznati Kovačićev mlekarnik.

Tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. veka bogatiji preduzetnici stvarali su i veće privredne kuće u ovom kraju. Postojala je ciglana, koja je kasnije pretvorena u javno kupatilo, pa jedna fabrika burgija, drvara i auto-mehaničarska radionica. Dušanovac se tako uklapao u opštu sliku beogradskih predgrađa, koja su u privrednom pogledu bila prilično zaostala.

Društveni život se uglavnom odvijao po lokalnim kafanama, ali i kroz večernje sedeljke na drvenim klupama u lepim baštama. Bioskop "Bobi" koji je otvoren u Ulici vojvode Gligora ( današnja Ustanička) preko puta današnje kafane "Vis" , obogatio je društveni život ovog naselja.

Dušanovac je ušao i u literaturu. Kultni roman Dragoslava Mihailovića "Kad su cvetale tikve", u kojem glavni junak Ljuba Vrapče doživljava i lepo i ružno na Dušanovcu, obavezno je štivo svakog ko želi da upozna Beograd.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:10h

Direkcija za puteve ne radi, jer se plaši snega

22:17h

Centar za hemodijalizu u Dečijoj klinici proslavio 25 godina rada

22:28h

Radnici Veterinarskog zavoda sprečili novog direktora da uđe u firmu

22:36h

Kada će iz Luke Beograd konačno biti izvučen potonuli brod

22:43h

Univerzijada '09. u Beogradu

22:51h

Napad na direktora Hitne pomoći

22:59h

Parking 35 dinara i opet pun

23:07h

Najveća investicija u gradski saobraćaj - obnova tramvaja

23:15h

Upoznajte Beograd: Dušanovac, mesto gde su cvetale tikve

23:23h

Donacija za Dom zdravlja na Paliluli

23:32h

Gradske vesti: Lažne bombe u školama

23:40h

Obaveštenje iz Elektrodistribucije
   


     


FastCounter by LinkExchange