[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 28. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predstavljena nova knjiga kontroverzne Anabele Basalo "Peta ljubav"

Seks i bele čarape

Prema rečima Draška Ređepa u ovoj knjizi ima orgastičkih stanja svesti i kaporovskih ironičnih opisa provincijskih švalera

Anabela Basalo uletela je u javnost pre dve godine sa romanom "Žena sa greškom". Doduše, manje u književnu, a više u estradnu tzv. javnost. Stigla i do Plejboja, nije mala stvar. I taman kada smo pomislili da će tu i da ostane, stiže nova knjiga.

Roman "Peta ljubav", izdanje Draganića, predstavljen je juče, sa autorkom u kombinaciji čipka-til-krazno, i kritičarskim autoritetom u vidu Draška Ređepa, koji je bez vidljive prisile i prisebno smestio našu autorku u društvo Miloša Crnjanskog, Miroslava Krleže, Rastka Petrovića, Branka V. Radičevića, Oskara Daviča i Aleksandra Tišme. Pa čik reci nešto protiv. A prizvan je Franc Ferdinand, a i nedužna Isidora Sekulić.

- U našoj mrgudnoj literaturi tek su se Rastko Petrović i Oskar Davičo usudili da progovore, je l' o "onome", ali su zbog toga bili i anatemisani, reče Draško Ređep.

- Anabela bez problema napiše reč k..., i tu nema onih sofiticiranih, dosadnih dijaloga, lažnog morala, i tek Anabela Basalo ukida razliku između govornog i književnog jezika, reče Draško Ređep i još poturi priču o Isidori Sekulić "o kojoj se nije znalo da li je uopšte postojao taj muž, jer se zna samo za jedan telefonski razgovor, pa ne znamo da li je umrla kao "virgo in tacta" ili kao žena sa (pazi sad) bogato razvijenom seksualnom praksom". I ima li čega u novom romanu A. B. po Drašku Ređepu. Ima, ima.

- Jedna od junakinja romana, kurva dakako, nije dozvoljavala da joj novac daju u ruke već je tražila da ga ostave na stolu. To nas direktno vodi do Franca Ferdinanada, koji je posle obavljenog posla, obučen i sa sabljom koja zvecka, bacao svoj zlatni dukat, izgovori Ređep u dahu. Ima u romanu i kaporovski ironičnog opisa provincijskih švalera sa belim čarapama, seks nije prljav, već se negde u tom ponavljanju dokazuje kako je moguće osvojiti sopstvenu slobodu.

- Ne glumi se u ovoj knjizi orgastičko stanje svesti, ona i ogromno voli, i može se reći da ovde imamo antologijske rečenice naših postkoitalnih raspoloženja, reče Ređep i tu se negde srećom i zaustavi.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

16:26h

U Zvezdara teatru predstavljen novi roman Dušana Kovačevića "Meda peva bluz"

16:32h

Predstavljena nova knjiga kontroverzne Anabele Basalo "Peta ljubav"

16:40h

Petar Lalović u Boru snima dokumentarac o gradu koji nestaje

16:48h

Simpozijum "Život i delo Mokranjca"

16:55h

"Nedostupna" i "Unapred plaćeno milosrđe" u Bitefu

17:03h

Vidojković novi idol, Ćosić medijska zvezda

17:11h

Tri kandidata za nagradu Vitala

17:20h

Ruždi kritikuje

 


     


FastCounter by LinkExchange