[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 20. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kriminalistička policija Bora tvrdi da nije bilo krađe opasnih materija iz kamiona ostavljenog na napuštenoj živinarskoj farmi

Tajna skrivena ispod cerade

Ništa nije odneto, a kamion je ograđen dvostruko i to žičanom ogradom oko njega i ogradom oko farme, kaže Tomislav Miladinović, načelnik borske policije. Informaciju o krađi dobila sam putem redovnog policijskog biltena i odmah smo postavili žičanu ogradu, koje ranije nije bilo, tvrdi Radmila Gerov, predsednik opštine

NEGOTIN - Negotinci su uznemireni zbog kontradiktornih izjava o bezbednosti vojnog kamiona, marke "Pegaz", u kojem se nalazi 3.325 kilograma formamida i fenil-acetata, a koji se koriste i za spravljanje sintetičkih droga.

Pre skoro godinu dana, 18. januara kamion su pronašli lovci u ataru sela Braćevac, na samo dva kilometra od granice s Bugarskom. Negotinska policija premestila ga je hangar IHP "Prahovo", u centru grada, a posle intervencije Ekološkog društva "Badem", kamion je, krajem februara, odvezen u nepoznatom pravcu.

Tražili pomoć i od Tadića

Kako je saopštila predsednica opštine Radmila Gerov, zatraženo je od predsednika Srbije Borisa Tadića, predsednika Vlade Vojislava Koštunice, kao i od nadležnih ministarstava da pronađu rešenje za izmeštanje kamiona sa teritorije opštine Negotin.
Do sada je jedino reagovalo Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine, odakle je najavljen dolazak njihovih predstavnika u Negotin.

Tajanstvenost policije

Zanimljivo je da novinarima nije bilo dozvoljeno da snime tovar u kamionu, već samo "neidentifikovani objekat" pokriven ciradom. Još veća tajanstvenost je obavila ovaj slučaj kada je potpukovnik Miladinović, posle zvaničnog saopštenja koje je dao novinarima, odbio da odgovara na njihova pitanja.

Međutim, nedavno je Štab civilne zaštite, na čijem je čelu predsednica opštine Radmila Gerov, sledeći informaciju iz redovnog policijskog biltena, saopštio da su iz kamiona, dve NN osobe ukrale neutvrđenu količinu supstanci. Ono što je posebno uznemirilo ovdašnju javnost bio je podatak koji je saopštila Radmila Gerov da se kamion, od februara ove godine, nalazi u krugu živinarske farme "Srbokoka", blizu sela Vidrovac, i to bez policijskog nadzora.

Posle ovoga, negotinska policija je preduzela hitne mere permanentnog policijskog nadzora, što je lako proverljivo, međutim kada se radi o količini hemijskih supstanci u kamionu, tu su mišljenja podeljena.

- Ništa nije odneto iz kamiona, a to smo utvrdili i na osnovu samog načina obezbeđenja kamiona. Kamion je ograđen dvostruko i to žičanom ogradom oko njega i ogradom oko farme - rekao je novinarima potpukovnik Tomislav Miladinović, načelnik Kriminalističke policije SUP Bor, napominjući da su kamion od trenutka kada je pronađen pa potom smešten u hangar IHP "Prahovo", u Negotinu, a onda i na živinarsku farmu u Vidrovcu pripadnici OUP redovno obilazili.

Komandant Štaba civilne zaštite Radmila Gerov kaže da je, po dobijanju informacija o kamionu, ovo telo zasedalo po hitnom postupku i da su preduzeli sve mere da se kamion ponovo obezbedi, pokrili ga ciradom i odmah oko kamiona postavili žičanu ogradu, koje ranije nije bilo.

- Informaciju o krađi dobila sam putem redovnog policijskog biltena. Zbog toga je odmah održana sednica Štaba civilne zaštite na kojoj je formirana radna grupa koja ima zadatak da prati ova slučaj. Već narednog jutra, zajedno sa načelnikom OUP i inspektorom koji vodi taj slučaj, bili smo na licu mesta. Oni su sami rekli, na osnovu vizuelnog pregleda, da nedostaje deo tovara - kaže Radmila Gerov, predsednica opštine i komandant Štaba civilne zaštite.

Načelnik Kriminalističke policije SUP Bor potpukovnik Miladinović u svom obraćanju novinarima nijednom rečju nije pomenuo da supstance iz kamiona služe za proizvodnju sintetičkih droga. Međutim, analizom koja je u februaru rađena u Kriminalističkom tehničkom centru u Beogradu, utvrđeno je da se radi o opasnim i otrovnim supstancama. Prema ovom izveštaju, jedna od supstanci je formamid, koji je derivat karboksilne kiseline, klasifikovan kao CH3 otrov.

Druga supstanca je fenil-acetat, koja spada u grupu otrova CH4 i nalazi se na spisku onih nad kojima je obavezan međunarodni nadzor, kao prekursor koji služi za proizvodnju opojnih droga.
- Mi smo ove supstance ponudili hemijskim industrijama, ali one nisu pokazale interesovanje. Došlo je i do spora oko nadležnosti inspekcija pri uništenju ovog tovara i zbog toga on do sada nije uklonjen, ali radi se na tome - kaže potpukovnik Miladinović.

Kako se nezvanično može saznati, vrednost celokupnog tovara premašuje iznos od četiri stotine hiljada evra.

Ž. Dragišić


vesti po rubrikama

^Srbija

16:27h

Bor: Tajna skrivena ispod cerade

16:32h

Televizija Trstenik i dalje ne radi

16:40h

JP "Borprevoz" ukida rentabilne linije

16:48h

Zaječar: Dogovor "Kanađana" sa pivarima

16:56h

Loznica: Novac za remont elektrofiltera
     
 


     


FastCounter by LinkExchange