[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 20. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Reporteri glasa obišli zimske turističke centre u Crnoj Gori gde je sve spremno za predstojeću zimsku sezonu

Čekaju samo

turiste i prvi sneg

Osim posebnih tradicionalnih jela, na ovim prostorima možete potražiti i "hranu za oči", a to su bogata flora i fauna koja se mogu videtu samo na Durmitoru i Bjelasici

Ukoliko ste se uželeli dobre njeguške pršute, cicvare i kačamaka, ili odavno niste probali jagnjetinu ispod sača, sve ovo možete naći na meniju skoro svih restorana u Crnoj Gori. Osim posebnih tradicionalnih jela, na ovim prostorima možete potražiti i "hranu za oči", a to su bogata flora i fauna koje se mogu videti samo na Durmitoru i Bjelasici.

Ovde za mrkog medveda kažu da je domaća životinja, u gustim šumama možete sresti vukove i jelene, a nemojte se iznenaditi ako vam na vijugavim stazama put preseku zec ili lisica. Divljina posebno privlači goste iz inostranstva, tako da se i ove sezone očekuju turisti iz Nemačke, Belgije i Italije. Iz Ministarstva turizma kažu da su se pripremili za predstojeću sezonu i spremno dočekati prve goste.

- Ove godine smo se potrudili da obezbedimo punu prohodnost svim zimskim centrima. Prema podacima kojima raspolažem, ski-centri su spremni za sezonu. Priprema je počela još u septembru i uspešno se privodi kraju. Cene usluga su ostale nepromenjene, kao i prošle godine - kaže Predrag Nenezić, ministar turizma u Vladi Republike Crne Gore.

Posebne čari Durmitora su svakako Gorske oči, 18 glečerskih jezera, koji plene svojom lepotom. Za sve koji nisu spretni na skijama, postoji mogućnost da uživaju u dugoj šetnji.

Što se tiče skijaških staza na Durmitoru, sve je spremno za predstojeću sezonu. Čekaju se samo sneg i skijaši. Sve žičare rade, a i svih sedam staza spremno će sačekati turiste. Skijašima je namenjena jedna crna, dve crvene i četiri plave staze.

Durmitor je idealan za skijanje, snoubord, vožnju zapregom koju vuku konji ili psi. Poseban izazov je alpinizam i pešačke ture u pratnji vodiča. Ovaj nacionalni park godišnje poseti 10.000 posetilaca.

Ako poželite da se vratite u srećno detinjstvo, da se prisetite starih legendi i bajki, prošetajte se "Kraljevskom šumom" na vrhu Bjelasice, i posetite Nacionalni park Biogradska gora. Ovo je jedna od tri prašume u Evropi, pokrivaju je stabla stara i preko 400 godina. Između njih raste i 25 endemskih biljnih vrsta, iščezlih sa svih drugih staništa na svetu. U Nacionalnom parku se nalazi oko šest ledničkih jezera, a na vrhu planine Bjelasice smešteno je Biogradsko jezero, okruženo sa tri vrha i to Crnom glavom, Zekovom glavom i Triglavom.

Smeštaj na Žabljaku

Cena dnevnog ski-pasa na Durmitoru je 10 evra, a iznajmljivanje opreme pet evra. Dnevni polupansion u dvokrevetnoj sobi košta:

"Jezera"

28 evra po osobi

"Planinka"

24 evra po osobi

"Žabljak"

20 evra po osobi

moteli

16 do 18 evra po osobi

privatni smeštaj

6 do 10 evra

Cene smeštaja na Kolašinu

Hotel "Čile"

sedmodnevni smeštaj
225 evra

"Dom mladih gorštaka"

polupansion 21 evro

Iako je na samo 50 kilometara od mora, na Bjelasici pada najviše snega. Jedan deo ovog ski-centra je privatizovan.
- Ozbiljno se radi na rekonstrukciji hotela "Bjelasica". Planirali smo da sa radovima završimo do polovine marta. Planom je predviđena izgradnja 12 apartmana i 250 kreveta. Hotel će imati otvoreni i zatvoreni bazen. Zatim dva restorana, staklenu baštu, rekreativnu zonu - kaže Đura Radovanović, menadžer kancelarije "Austrijsko - crnogorskog prijateljstva".

Prednost ovog poznatog zimskog centra je dobra infrastruktura. Blizu je aerodrom u Podgorici, a kroz Nacionalni park prolazi i pruga Beograd-Bar. Proteklih godina park je u proseku posećivalo godišnje 16.000 posetilaca, ove godine taj broj je znatno manji, bilo ih je oko 10.000. Za posetu Biogradskoj gori posebno su zainteresovane naučno-istraživačke ustanove.

Cene smeštaja u svim hotelima su iste kao i prošle godine. Turistima su na raspolaganju kapaciteti hotela "Čile", "Dom mladih gorštaka", kao i bungalovi na Biogradskom jezeru. Bungalovi se izdaju obično studentima, istraživačima, kao i đacima za ekskurzije.

Turističke agencije potrudile su se da posetiocima ponude raznovrsne sadržaje, tako da turista koji jednom dođe ovde poželi i sledeće godine da se vrati. U "Koturs" agenciji može se iznajmiti oprema za rafting, zatim vam mogu pomoći u smeštaju, organizuju safari izlete.

- Jednodnevni rafting od Kolašina do Mojkovca sa doručkom i ručkom košta 55 evra. Za 14 kilometara splavarenja po Tari potrebno je 69 evra. Jednodnevni rafting i safari koštaju 79 evra. Za trodnevni rafting koji uključuje i sve obroke potrebno je 239 evra - kaže Luka Bulatović iz agencije "Koturs".

Ministarstvo turizma i Turistička organizacija Crne Gore su organizovali manifestaciju "Vrela zima u brdima", ovo je četvrta godina za redom namenjena obogaćivanju ponude i promovisanja zimskih turističkih centara Žabljak, Kolašin, Rožaje, Berane i Vučje-Nikšić i Ivanova korita-Cetinje.

Program "Vrele zime u brdima 2005." će se odvijati u danima vikenda (petak, subota i nedelja). Dnevni program će se odvijati na ski-stazama, a sačinjavaju ga programi animatori, žurke, kao i sportska takmičenja. Večernji program će se odvijati u hotelima i čine ga gostovanja i koncerti poznatih estradnih zvezda iz Srbije i Crne Gore.

Slavica Tanasić

Foto: Nemanja Jovanović


vesti po rubrikama

^putovanja

16:28h

Reporteri glasa obišli zimske turističke centre u Crnoj Gori

16:49h

Na krstarenju svetim morem Sibira brodom "Aleksandar Vampilov"

17:10h

Nova godina od Palića do Dubrovnika

   
 


     


FastCounter by LinkExchange