[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 20. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U subotu održana redovna sednica Skupštine grada i stvari najzad krenule s "mrtve tačke"

Odbornici u novoj sali, a

gradonačelnik na slavi

Uz više amandmana, usvojen predlog Smiljka Kostića o novoj organizaciji gradske uprave, koja će, umesto dosadašnjih sekretarijata, imati 10 uprava, s načelnicima na čelu, i tri službe

Da novinari nisu gunđali što im mesta rezervisana na balkonu omogućavaju jedino da "gledaju u plafon i luster" i "prisluškuju" šta se dole dešava, i da radikal Dragoljub Stamenković nije za govornicu izneo komad odborničke stolice koji mu je ostao u rukama, utisak o novoj rekonstruisanoj skupštinskoj sali u Nikole Pašića 24, koju su odbornici u subotu prvi put "seftelisali", bio bi mnogo lepši. Kažu da je to "šminkanje" dvorane koštalo samo 3,1 milion dinara i da je izvođač radova biran tenderom. Ali, što je jeftino ne mora i da je kvalitetno i dugovečno.

Ipak, odbornici Skupštine grada su se na redovnoj sednici, održanoj u subotu, na neki način "pomerili sa mrtve tačke" jer su "pale" i prve važne odluke. Radikali su prigovorili predsedniku Skupštine Vladimiru Domazetu (DS) da krši skupštinski Poslovnik odlažući početak sednice za gotovo pola sata jer se odbornička grupa DSS-a iza zatvorenih vrata "nešto dogovarala" i kasnila.

(Ne)rastegljiv budžet
Iako su raspravu o Predlogu gradskog budžeta započeli sredinom prošle sedmice, članovi petočlanog i još neproširenog Gradskog veća sačekali su u subotu usvajanje odluke o novoj organizaciji gradske uprave i onda raspravljali o budžetu. Bilo je jasno da je poprilično restriktivan i mnogim korisnicima "kratak". Zaključeno je i da je za novoformiranih pet opština malo i za osnovne potrebe 141 milion koliko je zacrtano u Predlogu. Zato je odlučeno da se opštinama omogući da za još 20 miliona mogu da se "bore" konkurišući razvojnim projektima. Većnici su odlučili i da Gradskoj skupštini predlože budžetsku projekciju, uz napomenu o rebalansu koji će biti nužan već početkom naredne godine. Nova redovna sednica Skupštine grada, sa budžetom kao glavnom tačkom, planirana je za 24. decembar, samo dan uoči poslednjeg roka kojim se može izbeći ulazak grada u režim privremenog finansiranja.

Ali, kada su odborničke stolice najzad bile popunjene, uz više amandmana, usvojen je predlog gradonačelnika o novoj organizaciji gradske uprave koja će, umesto dosadašnjih sekretarijata, imati 10 uprava, s načelnicima na čelu, i tri službe. Usvojena je odluka o osnivanju Komisije za gradske nagrade, kojom presedava gradonačelnik, a čiji je prvi zadatak da raspiše konkurs za najviše gradsko priznanje - nagradu "11. januar". Takođe, doneta je i odluka o osnivanju tri skupštinska odbora, za mandatsko-imunitetska pitanja, za imenovanja i administrativnog odbora.

Nije inače prošireno Gradsko veće sa sadašnjih pet na devet članova, posle izmena Statuta, jer gradonačelnik Smiljko Kostić nije dostavio predlog novih većnika. Ostao je pri stavu da i način izbora petočlanog Veća smatra pravno spornim i čeka tumačenje Vrhovnog suda.

Kostić, međutim, nije bio na sednici, uz obrazloženje da se "bori s gripom", iako je samo dva dana ranije većnicima saopštio i da želi da posle dužeg vremena "jednom na miru proslavi krsnu slavu Nikoljdan". Imao je ovlašćenog zastupnika pred odbornicima. Za narednu sednicu odložen je i izbor zamenika gradonačelnika jer se gradonačelnikov kandidat za tu funkciju lokalni lider Nove Srbije (NS) Dejan Rajčić očigledno ne dopada odborničkoj većinskoj koaliciji.

Komešanje u prvobitno sedmočlanoj odborničkoj grupi Pokreta snaga Srbije (PSS) izazvala je informacija da je jedan njihov odbornik prešao u G17 plus i tako za jedan glas ojačao većinsku političku koaliciju koju čine još DS-SPO (18) i DSS (osam odbornika). Lider G17 plus Branislav Jovanović najavljuje još "prinova" u svojoj odborničkoj grupi.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

17:04h

Održana redovna sednica Skupštine grada

17:13h

Teško povređena radnica u pogonima "Ilić tekstila"

17:20h

Akcionari "Nisala" zadovoljni zaključcima Odbora za privatizaciju

17:28h

Gradski arhitekta Jovan Mandić

17:36h

Peticija zbog proširenja pumpe

      


FastCounter by LinkExchange