[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 20. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Klio" objavio prvi tom studije o modernoj umetnosti Argana i Olive

Kultna knjiga u

oblasti umetnosti

Srpsko izdanje u tri ilustrovana toma. Od renesanse do moderne

Izdavačka kuća "Klio" u ediciji "Ars figura" objavila je prvi tom kapitalne studije "Moderna umetnost 1770-1970-2000", iz pera Đulija Karla Argana i Akila Bonito Olive, dvojice najznačajnijih evropskih istoričara i teoretičara umetnosti. Ovo izuzetno značajno delo autora sastoji se od dve autonomne autorske studije, različite po metodološkom i ideološkom pristupu. Deo knjige koji se odnosi na modernu umetnost od 1770. do 1970. napisao je Argan i prvobitno je objavljen kao zasebno delo.

Posle velikog uspeha knjige, koja je ubrzo postala kultna u svojoj oblasti, italijanski izdavač je zatražio od autora da knjigu dopuni tekstom o modernoj umetnosti s kraja 20. veka, što je Argan odbio. Smatrao je da ono što se u umetnosti dešava posle pojave koncepta ne odgovara pojmu umetnosti u tradicionalnom smislu, podvodeći to pod termin "smrt umetnosti". Za taj posao predložio je Olivu kao najupućenijeg stručnjaka.

Po rečima samog Argana, cilj dela nije ispisivanje istorije moderne umetnosti, već zapravo zasnivanje pretpostavki za jednu modernu istoriju umetnosti i stvaranje uslova za istorijsko razumevanje i tumačenje umetnosti koja nastaje u razdoblju moderne epohe. Pored poglavlja u kojima je opisao najvažnije poetike, pokazujući kako su velike kulturne teme prikazane i obuhvaćene u umetnosti, Argan omogućava čitaocima da razjasne kvalitativne vrednosti nekih od najznačajnijih dela (Blejk, Tarner, Goja, Koro, Pisaro, Mane, Renoar, Van Gog, Bonar...)

Izdanje na srpskom jeziku podeljeno je u tri bogato ilustrovana toma. U prva dva sadržan je autorski tekst Đulija Karla Argana, dok se u trećem nalazi prilog Akile Bonita Olive, a prevodilac je Milena Marjanović. Kako sama kaže, ideja da se upusti u ovako ozbiljan prevod potekla je od njenog profesora, pokojnog Lazara Trifunovića, koji je svojevremeno poslao na poslediplomske studije u Rim, gde je tada predavao profesor Argan.

- Reč je o neophodnom štivu koje se koristi kao udžbenik na evropskim akademijama i fakultetima, a koje je nedostajalo mnogim generacijama u domaćoj nastavi. Najslikovitije o značaju ove studije govori podatak da je, na primer, u Italiji, doživela čak devet izdanja. Budući da je poduhvat veoma skup, ´KlioŞ je predvideo da se tomovi objavljuju sukcesivno. Pred nama je prvi tom koji obuhvata period od romantizma do moderne, kaže Milena Marjanović.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^kultura

17:04h

"Klio" objavio prvi tom studije o modernoj umetnosti Argana i Olive

17:11h

Povratak u prošlost uz kompakt-disk "Korala"

17:19h

Beograd: Inauguracija Instituta "Servantes"

17:27h

Rim: Preminula Renata Tebaldi

17:36h

Dečji salon knjige u Vršcu

17:43h

Novi filmovi: Stiže "Nacionalno blago"

   


     


FastCounter by LinkExchange