[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 20. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ešdaun demantovao da će ukinuti RS

LONDON - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun demantovao je da je ikada zapretio da će ukinuti Republiku Srpsku, kako to tvrde pojedini banjalučki mediji.

- Nikada to nisam rekao. Postoje, međutim, ljudi u RS koji pokušavaju da ubede građane da je to ono što ja želim. Srpski entitet u Bosni je zagarantovan Dejtonskim sporazumom, ali da bi RS dobila takvu zaštitu sporazuma, ona mora da ga ispoštuje i sprovede u delo - rekao je Ešdaun u intervjuu za Bi-Bi-Si, naglašavajući da je saradnja sa Haškim tribunalom jedan od osnovnih elementa Dejtonskog sporazuma.

On je odlučno branio svoje odluke da smeni devet, većinom policijskih zvaničnika u RS, tvrdeći da su oni ometali potragu za optuženim ratnim zločincima, dok je za ostavke premijera RS Dragana Mikerevića i ministra inostranih poslova BiH Mladena Ivanića rekao da je to "njihova stvar".

Predsednik RS Dragan Čavić upozorio je da bi svaki pokušaj ukidanja Srpske mogao dovesti do referenduma kojim bi ona samostalno odredila svoj put. Republika Srpska je rezultat četvorogodišnje borbe srpskog naroda i ona nije poklon međunarodne zajednice, podseća Čavić.

U saopštenju se naglašava da je u Dejtonu srpska strana bila ravnopravan učesnik mirovnih pregovora i da je mirovnim sporazumom RS dobila međunarodno priznanje kao entitet u BiH.

Agencije


vesti po rubrikama

^balkan

17:23h

Ešdaun demantovao da će ukinuti RS

23:04h

Banjaluka: Srpski ministri se povlače

23:18h

Zagreb: Pop i oficir protiv narkomanije
        


FastCounter by LinkExchange