[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Analize pokazuju da su informativni programi u drugom planu

U Srbiji većina sluša

radio samo zbog muzike

Beograd - Iako je radio omiljeni medij u Srbiji, stanje u ovoj oblasti je i dalje loše. U doglednoj budućnosti nije realno očekivati rešenje problema frekvencija, a kako je juče izjavio Dušan Mašić, savetnik za medije Ireks Promedije, to je, nažalost - pozitivna stvar.

Negativno u celoj priči je to što su novinari, pogotovo mlađi, jeftina radna snaga. Istraživanje Strateškog marketinga kaže da se 70 procenata građana za neku radio-stanicu odlučuje prema svojim muzičkim afinitetima, a ostali u odnosu na informativni, zabavni i sportski program.

Analiza slušanosti radio-stanica u republici pokazala je različite trendove kretanja u Beogradu, sa jedne, i ostalih gradova, sa druge strane. U glavnom gradu najslušanijih šest stanica ima poverenje 48 procenata građana, a ostatak, oko 90 stanica, sluša druga polovina. Na vrhu beogradske liste ubedljivo vodi radio B92.

Slušanije narodne pesme

Statistika istraživanja sprovedeneog na reprezentativnom, nacionalnom uzorku od 6.800 ispitanika kaže da prosečno domaćinstvo u Srbiji ima skoro dva radio aparata, tačnije 1,76 odsto. Šezdeset procenata svakodnevno sluša radio program, a 29 odsto nekoliko dana nedeljno. Prosečni slušalac u Srbiji promeni dve radio-stanice u toku dana, a najčešći razlog za to je muzika koja im se ne dopada. Inače, kada je vrsta muzike u pitanju, blagi primat ima narodna, koju sluša 45,6 odsto u odnosu na zabavnu, sa 44,9 procenata. Taj srpski prosek je drugačiji u Beogradu i Vojvodini gde se za zabavnu opredeljuje 68 odsto slušalaca.

Novosadski Radio 021 sluša oko polovina radijskih slušalaca ovog grada, što je ogroman uspeh, imajući u vidu činjenicu da vojvođanska prestonica ima 50 radio-stanica, a višestruko manje stanovnika od Beograda. U lokalnim sredinama u Srbiji najslušanije su lokalne radio-stanice, dok su nacionalne slabo zastupljene.

Od pet časova ujutru raste slušanost svih radio-stanica (U Srbiji ih ima između 700 i 1.000), koje su u odnosu na televiziju dominantne. Posle toga građani se više opredenjuju za sedenje ispred TV ekrana.

Kako je istakao Dušan Mašić, jedini način da stanice povećaju slušanost je fokusiranje na jednu ciljnu grupu i neprekidno emitovanje programa koji joj treba. Po njegovim rečima, nacionalne stanice poput Radio Beograda imaju zastarelu koncepciju i veliki procenat slušalaca starijih od 40 godina, što po njegovim rečima, može privući samo oglašivače kao što su osiguravajuća društva i kamenoresci.

G. Tadić


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Da li će Haradinaju, Tačiju i ostalim liderima OVK biti suđeno u Hagu

16:20h

Istraživanje Glasa: Koliko stradaju četinarske šume u Srbiji u vreme novogodišnjih praznika

16:29h

U Zlataru i okolnim planinama ovih dana počinje pravi "mali rat" šumara i šumokradica

16:37h

Istraživanje: Ko kontroliše sudije i njihove odluke

16:45h

Amerikanci i dalje hoće zgradu Vojnog instituta

16:52h

Ministar prosvete i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća razgovarali o bosanskom jeziku

17:01h

Svakog meseca po uput za doživotnu terapiju

17:10h

Analize pokazuju da su informativni programi u drugom planu

17:19h

Policija rasterala radnike "Srbijašuma"

23:13h

Hakeri upali sajt omladine HDZ-a

 


     


FastCounter by LinkExchange