[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odluka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje potresla pacijente koji su na dijalizi na VMA

Svakog meseca po uput

za doživotnu terapiju

Nikome od nas neće proraditi bubreg i neshvatljiva nam je odluka Fonda da dolazimo svakog meseca po uput jer mi po upute nećemo dolaziti samo kad umremo, navodi se u saopštenju pacijenata sa dijalize na VMA

BEOGRAD - Još jedna od novina Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje zbog koje su ovog puta revoltirani civilni pacijenti sa dijalize na Vojnomedicinskoj akademiji jeste odluka da ovi pacijenti moraju svakog meseca da pribave uput za dijaliziranje na VMA i to sa potpisom same direktorke RZZO, kao i potvrdu da u drugim centrima za dijalizu nema mesta. Zbog ovakve odluke oko 80 pacijenata sa dijalize na VMA pisali su i predsedniku Srbije i ministru zdravlja, tražeći da ih oslobodi ovakve, kako kažu, "bespotrebne administracije i vrate na raniji način upućivanja na tri, šest ili 12 meseci."

- Najlepše molimo nadležne organe da ovaj problem reše jer je naša bolest teška i bubrezi sigurno neće proraditi nikome od nas, niti ćemo koristiti dijalizu više nego što nam ona treba. Neshvatljivo nam je ograničavanje trajanja uputa jer mi po upute nećemo dolaziti samo kad umremo - navodi se u potresnom saopštenju 80 potpisanih pacijenata dijalize na VMA.

Inače, ovi pacijenti su kao i u ostalim centrima za dijalizu morali da pribavljaju upute na tri, šest ili 12 meseci, ali novina u odnosu na ranije je da osim toga što po uput moraju da idu u dom zdravlja, sada moraju da imaju i saglasnost lekarske komisije Fonda, tamošnje direktorke kao i potvrdu da u drugim centrima nema mesta. Za ovo im, kako kažu u saopštenju, treba četiri do pet dana i uopšte im nije jasno zašto je uvedena i ova poslednja obaveza, kad se zna da godinama u dijaliznim centrima nema mesta za nove bolesnike.

Ni transplantirani ne mogu na kontrolu

Nikola Gruber napominje da je pooštreno i davanje uputa za kontrolu na VMA pacijentima koji su transplantirali bubreg u ovoj ustanovi i čiju istoriju bolesti najbolje znaju lekari sa VMA.
- Tim pacijentima sada Zavod za zdravstveno osigiranje preporučuje da se prebace na civilno lečenje gde ih prima na kontrolu lekar, koji ih vidi prvi put u životu. Ako to neće, oni moraju da pribave saglasnost za uput i svog lekara, i lekarske komisije i direktorke Fonda. Budući da transplantirani pacijenti piju svakodnevno mnoštvo lekova protiv odbacivanja bubrega, zbog čega im je ugrožen imuni sistem, ne moraju sada da u gradskom prevozu i šalterima rizikuju da zarade grip, prehladu, što za njih može da bude veoma opasno - navodi Gruber.

- Samo u Beogradu nedostaje najmanje sto mesta za dijalizu, a u Novom Sadu 40 mesta i ljudi moraju da putuju na dijalizu u Mladenovac, Lazarevac, Obrenovac i Barajevo. Čak i u Pančevo putuju neki na dijalizu. Zbog ovakve činjenice meni nije jasno zbog čega ovi bolesni ljudi, invalidi, moraju da se maltretiraju po šalterima nabavljajući, između ostalog, i potvrdu da nema mesta u drugim dijaliznim centrima - negoduje za Glas Nikola Gruber, predsednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih hroničnih bubrežnih bolesnika Srbije.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, saznaje Glas, razmatraju mogućnost da se uputi daju na tri ili šest meseci, ali problem je što najnovijim pravilnicima uputi važe mesec dana. Sada u Zavodu ispituju kakva je pravna mogućnost da se ovakav zahtev pacijenata razmotri, ali napominju da je ovakva odluka, koja je postojala i ranije, sada morala da se pooštri zbog stroge kontrole sredstava Fonda koji sa Vojnomedicinskom akademijom nema potpisan ugovor. Tačnije, VMA ne spada u spisak ustanova koje su pod okriljen RZZO već Vojske.

Inače, ovi pacijenti su poslali ovaj dopis predsedniku Srbije, ministru zdravlja i direktorki Zavoda još u novembru, ali do sada nisu dobili odgovor.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Da li će Haradinaju, Tačiju i ostalim liderima OVK biti suđeno u Hagu

16:20h

Istraživanje Glasa: Koliko stradaju četinarske šume u Srbiji u vreme novogodišnjih praznika

16:29h

U Zlataru i okolnim planinama ovih dana počinje pravi "mali rat" šumara i šumokradica

16:37h

Istraživanje: Ko kontroliše sudije i njihove odluke

16:45h

Amerikanci i dalje hoće zgradu Vojnog instituta

16:52h

Ministar prosvete i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća razgovarali o bosanskom jeziku

17:01h

Svakog meseca po uput za doživotnu terapiju

17:10h

Analize pokazuju da su informativni programi u drugom planu

17:19h

Policija rasterala radnike "Srbijašuma"

23:13h

Hakeri upali sajt omladine HDZ-a

 


     


FastCounter by LinkExchange