[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar prosvete i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća razgovarali o bosanskom jeziku

Presudnu reč ima Savet

za nacionalne manjine

BEOGRAD - Sulejman Ugljanin, predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, juče je pozitivno ocenio sporazum sa nadležnim ministarstvom o primeni posebnih udžbenika kada je u pitanju bošnjačka zajednica, kao i najavljenu promenu izbornog zakona, koji će omogućiti da parlament SCG dobije i predstavnike nacionalnih manjina, u znak uvažavanja brojnosti svake nacionalne zajednice.

Predstavnici BNV tražili su pre dva dana od ministra prosvete Slobodana Vuksanovića da dopuni nastavne planove i programe za prvi i drugi razred osnovne škole, da odobri udžbenike za prvi i drugi koji su već štampani u Novom Pazaru i urađeni, kako su ocenili, po najvišim evropskim standardima. U Vijeću se, međutim, slažu sa tim da njihovi udžbenici budu aminovani po postojećoj proceduri koja važi za sve ostale udžbenike u Srbiji. Prekjuče su Ministarstvu predati i nastavni planovi i programa za treći razred, o kojima ministar takođe treba da kaže poslednju reč.

Merhaba i bujrum!

Udžbenik za drugi razred napisali su isti autori, Alija Džogović i Hodo Katal, u kojima takođe ima raznih tekstova i priča, od Ezopa do savremenih bošnjačkih autora. Jedan tekst govori da je "Bosna vječna", da je drugarstvo "tiha sreća, put u snove, čisto blago, nebo vedro". Tu je zastupljena i pesma o akšamu (večeri), sabahu (jutru) i vakatu (vremenu), a u delu o tradiciji pobrojani su bošnjački tradicionalni pozdravi kao što su bujrum (izvolite), merhaba (zdravo), sabahajrola (dobro jutro), akšamhajrola (dobro veče), alahrazola (s Božjim blagoslovom), alahimanet (zbogom), selametile (sretno)...

Prema anketi BNV, 95 odsto učenika i njihovih roditelja iz škola u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu već se izjasnilo da hoće da uče bosanski jezik. U nekim školama se od jesenas već izučava fakultativno, uprkos tome što MPS nije dalo pristanak. Udžbenik Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture za prvi osnovne napisali su zajedno Alija Džogović i Hodo Katal. Na prvoj strani, ćirilicom, poželeli su deci "hairli polazak u prvi razred".

Tu je svoje mesto našla i priča o Bajramu, sa pitanjem kako se u određenom đačkom kraju proslavlja Bajram. U zadatke spada i odgovor na pitanje o higijeni o bošnjačkoj kući. Prema autorima, Bosna je "najljepša zemlja na svijetu", a bosanski je jezik kojim govore Bošnjaci bilo gde da žive.

O. N - I. S.


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Da li će Haradinaju, Tačiju i ostalim liderima OVK biti suđeno u Hagu

16:20h

Istraživanje Glasa: Koliko stradaju četinarske šume u Srbiji u vreme novogodišnjih praznika

16:29h

U Zlataru i okolnim planinama ovih dana počinje pravi "mali rat" šumara i šumokradica

16:37h

Istraživanje: Ko kontroliše sudije i njihove odluke

16:45h

Amerikanci i dalje hoće zgradu Vojnog instituta

16:52h

Ministar prosvete i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća razgovarali o bosanskom jeziku

17:01h

Svakog meseca po uput za doživotnu terapiju

17:10h

Analize pokazuju da su informativni programi u drugom planu

17:19h

Policija rasterala radnike "Srbijašuma"

23:13h

Hakeri upali sajt omladine HDZ-a

 


     


FastCounter by LinkExchange