[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Zlataru i okolnim planinama ovih dana počinje pravi "mali rat" šumara i šumokradica

Policajci će u zasedi čekati goroseče

NOVA VAROŠ - Za šumare novovaroške, pribojske i prijepoljske opštine, koji čuvaju šume u Zlataru, Murtenici, Javoru, Bosanju, Jadovniku, Kamenoj gori, već je počelo "vanredno stanje" koje će potrajati sve dok ne prođu novogodišnji i božićni praznici i sezona seče jelki.

Sem šumara, u akciju odbrane šuma od goroseča biće uključeni i policija i inspekcije. Dežuraće se noću i danju, šumokradice će čekati zasede, kontrole po putevima, na obodima šuma, a sve u nameri da se spreči šverc mladih, tek posečenih jelki, za kojima pred Novu godinu vapi tržište velikih srpskih gradova.

Prema rečima nadležnih u Šumskom gazdinstvu u Prijepolju, legalna seča ove godine biće dozvoljena samo u privatnim posedima na ovom području. Radi se uglavnom o proredi u mladim, privatnim šumama koje su poslednjih desetak godina nikle na površinama koje su do tada bile pod livadama i pašnjacima, kao i o seči ispod dalekovoda.

Smrča najjači čistač vazduha

Četinari izlučuju gasovite aktivne materije - fitoncide koje čiste vazduh i uništavaju mikroorganizme i gljive. Hektar četinarske šume za jedan dan izluči u atmosferu oko četiri kilograma ove materije. Njeno dejstvo je očigledno - u jednom kubnom metru šumskog vazduha ima 200-300 bakterija, što je oko 200-250 puta manje nego u vazduhu gradova.

- Po našim upravama već su oformljene tročlane komisije koje će seču odobravati tek posle izlaska na teren. Na svaku posečenu jelku biće zakačen karton, svaka će biti obeležena čekićem i plombom, a u promet će ići i sa posebnom propratnicom na kojoj će pisati ime vlasnika, odredište do koga se jelke transportuju - izjavila je Ljubica Drobnjaković, rukovodilac planiranja i gazdovanja u Šumskom gazdinstvu u Prijepolju.

Ranijih godina, šumari i policijske patrole na ovom području i na putevima koji vode ka Užicu, Čačku i Beogradu redovno su plenili stotine jelki, bespravno posečenih uglavnom u državnim šumama. Štete koje ostanu posle novogodišnjih praznika po šumama su neprocenjive, često nenadoknadive.

Ipak, poslednjih nekoliko sezona, zbog pojačanih kontrola u šumama, na putevima, a posebno na pijacama gde se jelke prodaju i posle više uspešnih akcija hvatanja goroseča, podnošenja krivičnih prijava, manje je onih koji se usuđuju na ovaj oblik kriminala.

Z. Š.


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Da li će Haradinaju, Tačiju i ostalim liderima OVK biti suđeno u Hagu

16:20h

Istraživanje Glasa: Koliko stradaju četinarske šume u Srbiji u vreme novogodišnjih praznika

16:29h

U Zlataru i okolnim planinama ovih dana počinje pravi "mali rat" šumara i šumokradica

16:37h

Istraživanje: Ko kontroliše sudije i njihove odluke

16:45h

Amerikanci i dalje hoće zgradu Vojnog instituta

16:52h

Ministar prosvete i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća razgovarali o bosanskom jeziku

17:01h

Svakog meseca po uput za doživotnu terapiju

17:10h

Analize pokazuju da su informativni programi u drugom planu

17:19h

Policija rasterala radnike "Srbijašuma"

23:13h

Hakeri upali sajt omladine HDZ-a

 


     


FastCounter by LinkExchange