[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Glas u poseti porodici Blažić iz mioničkog sela Komanica u čijoj je kući sniman "Jednostavan život", rieliti šou koji se emituje na RTS-u

Deda "drilovao"

Anu i Marijanu

Radile su, plastile seno, prodavale bostan, sve što im kažemo, a najteže im palo štrojenje vepra... I da jedu gulaš od džigerice i belih bubrega, a nisu neke izelice... Jele su što i mi - drugo nema

Došli i kažu: mi smo iz televizije. Znaš čiča, trebalo bi nam jedno domaćinstvo, da dođu dve gradske devojke, da tu budu mesec dana i da ih žene malo uvode u kućne poslove. Kako se krava muze, kako se teli, kako se hrani prase, kako se mesi hleb. I dobro, mi se to dogovorimo i pogodimo. Kažem im ja cenu, koliko je stan i hrana, kupatilo. A posle sve ispalo ono što njima treba.

Zezanje, a to zezanje nije niko platio. Ajde deda, vrati se opet da ponovo snimimo. Rekao sam im jednom: more nosite se, nisam ja glumac da me ovde zajebavate. Dođem s vršanja mrtav umoran, ter'o kombajn ceo dan, oni kažu: ajde deda samo pola sata. Ma pustite, rek'o, to deco. Idite u klinac, ja radio, a vi se brčkali tamo u bazenu u Banji Vrujci i sad bi da snimate. Čista umetnost.

Zakasnile već prvog dana

Milivoju Blažiću (68) iz mioničkog sela Komanice u domaćinstvu su od Svetog Ilije pa narednih 35 dana živele Ana Mihajlovska i Marijana Mićić tokom snimanja rieliti šoua "Jednostavan život" koji se nedeljom uveče emituje na Prvom programu RTS-a. Milivoju ipak bilo drago, a i ostalim članovima familije. Prvo su svi u kući kukali. Vele, deda, kako ćemo, ima nas i ovoliko dosta. Devetoro. Milivoje, sin Predrag i snaja Ljilja, njihovi sinovi Dušan i Živorad, njegova žena Snežana i njihova deca šestogodišnja Bojana i četvorogodišnji Aca. Ali, imanje ogromno.

Još prvog dana ga iznerviralo jer su kasnile tri sata. Izašao pred kapiju, pogled'o niz zemljani drum i odbrusio: "Ja da sam traktorom išao od Beograda brže bi stig'o". Nije lagao. Svojevremeno kupio berač i morao da ga podigne u Svilajncu, a uplatio ga na Ubu. Seo na traktor u četiri ujutru, otišao 150 kilometara do Svilajnca, natovario berač i vratio se kući istom kilometražom u deset uveče. Odmarao samo jedan sat.

- Kažem, bre, ljudi, i pre su gradska deca bila gradska deca al' su imala obavezu i rad. Sad je to sve razmaženo i u selu, da ne pričam u gradu. Sede do ujutru u diskoteci, jure sojke. Rek'o sam ja njima kad su otišle jedanput u Vrujce i tamo malo bekrijale. Slušaj, rek'o, devojke - ili otkazivam, ili drugi režim. Kazna, izlaska nema. I prvog dana sam im kaz'o - na spavanje u devet sati.

Nije to režirano. U sedam je ustajanje - nema tude. Kad ustaju moja deca, ustajete i vas dve. Ne mogu ja da palim mlin i traktor, a one da spavaju Ne mož' vi da izlazite u jednaest, a da dolazite u pet. Izvol'te gospodo, kapija ima otvorena, i doviđenja. Tako je u selu. Ja sam to njima očito na vreme. Da znaju. Sve bi bilo dobro, to kažem uvek, da je ova država sredila da i žene bar mesec dana služe vojsku. Kad je trebalo ja priviknem, ipak je ovo Kolubara, Mionica, ne mož' mi da bidemo mekani. Ipak su mi mnogo drage Ana i Marijana.

Došle i na slavu i na ispraćaj

Kad se snimanje završilo, Ana i ekipa dolazili su na dečji rođendan, pa na slavu Svetog Dimitrija, te kad su Blažići sina Dušana pratili u septembru u vojsku. Blažićima bilo neobično kad je TV ekipa otišla. Nema šale, nema smeha po avliji.
- Tries pet dana nije malo. Privikne se čovek. One kad je trebalo da pođu, jedno vreme su se radovale jer idu kući. Nikakav kontakt s Beogradom nisu imale, bilo im teško verovatno. Samo je jedanput Anina majka donela njoj rezervnu odeću. One su, inače, sve prale ovde u mašini za veš. Same peglale i sušile - pričaju Blažići.

Htele su da poslušaju. I još sedam, osam njih u ekipi, more. Radile su, plastile seno, prodavale bostan, sve što im kažemo. Najteže im palo štrojenje vepra. I da jedu gulaš od džigerice i belih bubrega. Nisu neke izelice. Jele su ono što i mi. Drugo nema. Ovaj muški deo ekipe voleo da popije po koju rakiju, one ovde nisu. Ne znam da l' su popile neku kad su bile na terenu, van moje nadležnosti - veli starina.

Milivojeva snaja Ljilja, oduševljena. Devojke divne, ekipa lepo vaspitana, sve svoje za sobom počiste, i pikavce i kore od lubenica.
- Posebno taj reditelj. Zovu ga Zli. Zna čovek. Veli, nemoj ništa da se nameštaš, spontano da bude. Ako psujem, ja psujem, ako pričam priču, pričam priču. Bili smo kao jedna porodica - priča Ljilja.

Mihajlovska zna sa sekirom

Jednom kad su išli sa mlađim sinom Dušanom, da kupe meso, Ana i Marijana, kupile neki žuti list što svašta piše. Ana plakala, veli Ljilja, kad je pročitala nešto o sebi.
- Ana zna mnoge stvari. Njena majka gajila konje, a mi u domaćinstvu imamo dva lipicanera i fijaker. Zna Ana i da drži sekiru - veli Ljilja. Milivoje dodaje: Ma jes, slomila mi držalicu na sikiri. Udarila peticom dole, puče sikira!

Kad je ekipa produkcijske kuće "Imoušn" dolazila da obiđe kuću, krišom u sobu gde su spavale Ana i Marijana postavili skrivene kamere. Ljilja pričala sa snajom Snežom o tim čudnim kružićima koje su videle na lamperiji, ali je ona ubedila da to ipak nije to. Posle videle, kad je počelo da se emituje, da su to ipak "bubice".

- Pričao sam ja njima kako je u moje vreme bilo. Kako su momak i devojka morali da se sastaju kod ovaca. Pitaju me njih dve - dobro, deda, kako si mogao da nađeš devojku kod ovaca. Lepo, velim. Odeš u jednu njivu, ne sviđa ti se, a ti odeš u drugu njivu. K'o i ti sad kad odeš u jednu diskoteku, pa posle u drugu, tako sam ja išao po njivama i strnjikama. To nije bilo k'o danas. Idu momak i devojka pet godina, rode dete, pa se razvedu. Pre nije imalo to.

Dedi Milivoju najlepše bilo kad je ekipu odveo na Ravnu goru. Gore ima prijatelja Ostoju koji mu čuva stado od 200 ovaca. Bili na Babinoj glavi, gde je vojvoda Mišić vratio Švabe.

- Pokazao sam im gde su bili rovovi. Odatle smo otišli u Brajiće, da bi im pokazao staru kafanu u kojoj su se sastali Tito i Draža Mihailović - priča Milivoje, inače stari opozicionar. Još kad mu je Broz 1953. oterao dedu na robiju dve godine, jer nije platio pšenicu, oduzeli im komunisti nekoliko hektara zemlje. Onda je Milivoje kasnije svoju rođenu zemlju morao da kupi. I to za pare od kojih je mogao da kupi, kaže, dve-tri kuće u Beogradu, u glavnoj ulici. Postrad'o i pod Miloševićem. Devedesetih u kući Blažića česti gosti bili su Vuk i Danica Drašković.

Dedu noću zovu obožavaoci

- Zbog Vuka jedino dva i po kilometra do naše kuće nisu asfaltirana, nego ideš preko blata. Asfalt otišao u selo Maljević gde su glasali socijaliste, a nas zaobišli. Sad će valjda to da isprave - veli Milivoje. Sin mu Predrag baš prošle nedelje izabran za potpredsednika opštine Mionica, pa se nadaju.

Prošlu subotu, Milivoje otišao na vašar do Mionice, bilo Vavedenje, kako je zašao u glavnu ulicu, svi mu viču: Gde si deda! Nije očekivao toliku popularnost.
- Čak sam imao i buđenje noću. Zvoni telefon, zvoni, čekam od ovih mlađih ko će da ustane, naravno, ustanem ja. Dobro veče, kaže čovek, kažite mi, kad će biti ona emisija. Ja sam iz Berkovaca, veli. Dobro čoveče, imaš li ti kakva druga posla noćas da radiš nego mene da budiš. Beri kukuruze!

Dragoljub Petrović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:48h

Glas u poseti porodici Blažić u čijoj je kući sniman "Jednostavan život"

16:16h

Reporteri zaječarske TV dobitnici Zlatnog točka na Romskom festivalu u Skoplju

16:42h

Bojan Marović snimio novi spot: Ljubavna priča na ledu

17:07h

Zanimljivosti: Sijena Miler tamani čokolade, a njena linija ne trpi!
   
 


     


FastCounter by LinkExchange