[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 6. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Prvi srpski zvučni film

Dragoljub Aleksić, bravar i akrobata ostao je zabeležen kao jedna od najznačajnijih ličnosti srpske kinematografije, jer je njegov film "Nevinost bez zaštite" prvi srpski kompletno zvučni film sa glasovima glumaca. Film je snimljen 1941. godine, a prikazan 1942. godine kada ga je videlo čak 80.000 Beograđana.

Dragoljub Aleksić, poznatiji kao akrobata Aleksić je bio reditelj, producent i scenarista ovog filma, ali je bio i glavni glumac glumeći sebe. U filmu on pokazuje neverovatne akrobacije kao što su držanje zubima za konopac dok ga vuče avion, hodanje na žici razapetoj između dve zgrade na visini od desetak metara ili kidanje čeličnog lanca zubima.

Akrobata Aleksić je princ na belom konju koji spašava Nadu, lepoticu u nevolji. Nju hoće da osvoji zli Petrović uz pomoć njene opake maćehe. Ali Aleksić, uz pomoć svojih akrobatskih veština, preleće sa zgrade na zgradu, oslobađa se od lanaca kidanjem zubima da bi na kraju spasio dragu iz kandži zlog Petrovića.

Budući da je film snimljen u Beogradu za vreme okupacije, Aleksić je imao dosta problema sa Nemcima, bio je ispitivan i zamalo da film bude zabranjen. Nažalost, to je bila tek sitnica u poređenju sa onim što ga je čekalo posle rata. Partizani su ga izveli na sud kao izdajnika, a on se branio da je umetnik i da nikakve veze sa Nemcima nije imao. Posle svega, Aleksić je ipak doživeo duboku starost i umro je u Beogradu 4. novembra 1985. godine u svojoj 85 godini.

Dušan Makavejev, naš veliki reditelj je otkrio ovaj film i 1968. godine snimio ponovo "Nevinost bez zaštite" sa delovima originalnog materijala i intervjuima glumaca iz prave postave koji su još uvek bili živi. Naravno, tu je bio i Dragoljub Aleksić i on je u svojoj 68 godini hteo da pokaže da nije ništa izgubio od svog umeća.

Tada je pokušao da pređe žicu razapetu između dve trospratnice, ali u sred prelaska ona je pukla, a Aleksić pao sa više od 15 metara. On je samo ustao i teatralno prošetao ispred zanemele publike.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:08h

Testiranje na HIV u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja

22:17h

Problemi stanara u naselju Kijevo: Zatrpaće nas

22:25h

Prevoznici nezadovoljni načinom kako ih tretira gradska vlada

22:34h

Auto- kuća "Zemun" ne radi od maja ove godine zbog lošeg poslovanja

22:42h

Upoznajte Beograd: Prvi srpski zvučni film

22:51h

Gradske vesti: Pooštrena kontrola ulaska automobila na groblja

   


     


FastCounter by LinkExchange