[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 1. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srpska pravoslavna crkva pokrenula inicijativu da se trogodišnja NATO žrtva kanonizuje

Mala Milica Rakić novi srpski svetac

Ukoliko zaživi kult u narodu, Sabor SPC će doneti svečanu povelju o proglašenju Rakićeve za sveticu. U imenoslov svetih Srba do sada je uvedeno 77 ličnosti

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva pokrenula je inicijativu da se trogodišnja žrtva NATO Milica Rakić proglasi za novog sveca SPC.

Predlog su nedavno obelodanili umirovljeni vladika Zahumsko-hercegovački Atanasije i njegov naslednik na episkopskom tronu vladika Grigorije. Vladika Atanasije je rekao da se freska male Milice nalazi u manastoru Tvrdoš kod Trebinja, sedištu episkopa Zahumsko-hercegovačkog. Na fresci piše: "Sv. n. muč. od NATO. Milica dete". Mala Milica Rakić poginula je od NATO bombe za vreme agresije na našu zemlju u proleće 1999. godine.

"Freska je u manastirskoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u jednom medaljonu, slikana zajedno sa ostalim mučenicima i mučenicama. Nastala je ove godine, a delo je đakona Nikole Lubardića iz Beograda. Mala Milica je simbol stradanja i nevinosti i njena freska ujedno znači da je mi predlažemo za svetu mučenicu", objasnio je vladika Grigorije.

Prema kanonu SPC, da bi neka ličnost bila kanonizovana, odnosno proglašena za sveca, potrebno je da bude ispunjen jedan od uslova - mučenička smrt, kult u narodu, javljanje čudom ili da su netruležne mošti.

Vizantijski stil freske

- Freska male Milice rađena je krajem jula i početkom avgusta ove godine. Koristio sam dve fotografije i fresku uradio u vizantijskom stilu. Nalazi se u priprati hrama, na luku koji delu pripratu od naosa crkve. Veličina freske je oko 60 santimetara a kraj nje je pravedna Ana, majka svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca i druge ličnosti koje nisu kanonizovane ali je pitanje vremena kada će to biti urađeno - izjavio je za naš list freskopisac đakon Nikola Lubardić.

Vladika Grigorije rekao je za Glas javnosti da je inicijativa prvo pokrenuta u lokalnoj zajednici, a ako kult zaživi u narodu, Sveti arhijerejski Sabor SPC donosi svečanu povelju o kanonizaciji. Kad "crkvena skupština" verifikuje odluku, piše se tropar sveca, slika se ikona i određuje se dan praznovanja u crkvenom kalendaru.

U imenoslovu svetih Srba do sada je uvedeno 77 ličnosti. Među pribrojanim svecima najviše je arhijereja SPC - 29, zatim monaha, podvižnika, isposnika i mučenika - 27 i careva, kneževa i despota - 21. Od ovog broja šest je žena-svetica. Prema hronologiji, prvi svetac je sveti Jovan Vladimir, zetski kralj koji je živeo u desetom veku, ali je prvi kanonizovan Simeon Mirotočivi (Stefan Nemanja), otac Svetog Save i rodonačelnik dinastije 1205. godine. Poslednji je kanonizovan vladika Nikolaj Velimirović, u maju prošle godine.

Osim pojedinačnih praznika svetih srpskog roda, postoje i dva zbirna ili saborna praznika - Sabor Srba svetitelja, gde su uglavnom arhijereji SPC i sabor Srba svetih mučenika, gde su svi Srbi koji su postradali za veru Hristovu od Kosova do danas. Od inicijative do kanonizacije nekad može da prođe više godina pa i vekova, a jedan od mučenika - Teodor vršački za sveca je proglašen 400 godina posle smrti.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Gimnastika u Srbiji dočekala bolje dane

16:21h

"Glas" istražuje: Kakvo je obezbeđenje predsednika i premijera Srbije, ministara i drugih funkcionera

16:30h

Mala Milica Rakić novi srpski svetac

16:37h

Na svakih 15 sekundi od side umre jedna osoba od side

16:45h

Otpuštanje radnika BK pre dolaska novog gazde?

16:52h

Psi lutalice poklali stanare Zoo-vrta

17:01h

Barać: Vlada kriva za aferu u "Jugoremediji"

17:11h

Vlada Srbije ukinula državnu zajednicu

17:23h

Ministarstvo pravde uštedeće 150 miliona

17:30h

Dogodine više penzija

17:39h

Osobe sa hendikepom ne mogu da se zaposle

17:45h

O radu BIA tajno?

 


     


FastCounter by LinkExchange