[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 1. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


UPOZNAJTE BEOGRAD

Zgrada u kojoj su nekada

učile samo devojke

Zgrada Druge ženske gimnazije, sada Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", sagrađena je 1933. godine. Urađena je po projektu arhitekte Milice Krstić Čolak- Antić, nekadašnje učenice Druge ženske gimnazije, na mestu Više ženske škole i zgrade Državnog saveta.

Ukazom kneza Mihaila od 11. juna 1842. godine odobreno je Nataliji Petrović, Sofiji i Katarini Lekić da mogu da otvore školu za žensku decu, u kojoj bi ih obučavali pisanju, čitanju, računanju i ženskim poslovima. Škole za žensku decu bila su prava retkost tih godina i tek se u opštem reformatorskom školskom sistemu 60- tih godina razmišljalo o višem obrazovanju ženske omladine. Tako je juna 1863. osnovana Viša ženska škola koja je imala svega tri razreda. Za upravitelja ove Više škole postavljena je Katarina Đorđević- Milovuk ili Milovukovica, kako su je savremenici zvali.

Škola je počela sa radom u privatnoj zgradi, u kući Vase Ilića na Zelenom vencu. Oktobra 1865. godine škola se uselila u novopodignutu zgradu, na uglu današnjih ulica Narodnog fronta i Kosovke devojke. Prema opisu to je bila dugačka zgrada, parter sa devetnaest prozora s lica u Ulici kraljice Natalije. Učionice su bile dosta prostrane, ali slabo osvetljene, zidovi debeli a prozori uzani.

Prve promene u školi su izvršene 1879. godine, kada škola dobija pet razreda. Viša ženska škola 1896. postaje Škola za opšte obrazovanje i vaspitanje. Godine 1905. otvoren je peti razred Gimnazije za učenice koje nisu želele da pohađaju ovu školu, pa se na taj način pored Više ženske škole, sa nastavničkim kadrom, zajedničkom zgradom i budžetom razvila Prva ženska gimnazija.

Godine 1909. ona se odvaja od Više ženske škole. Ime škole je 31. decembra zamenjeno imenom Druga ženska gimnazija. Zbog trošnosti stare zgrade pokrenuto je pitanje podizanja nove. Ministarstvo prosvete uzelo je pod zakup Dom društva "Kralj Dečanski" u Deligradskoj 40 za privremeni smeštaj Druge ženske gimnazije. U ovoj zgradi gimnazija je ostala do juna 1933. godine.

Kamen temeljac za Drugu žensku gimnaziju postavljen je 19. maja, a podizanje zgrade završeno je u novembru 1933. godine. Zgrada je zauzimala površinu od 3.000 metara kvadratnih, imala suteren, prizemlje i tri sprata sa ukupno 250 prostorija.

Druga ženska gimnazija promenila je naziv u Četvrtu beogradsku gimnaziju 1953. godine, a 1956. se u zgradu gimnazije useljava Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" . Ova škola osnovana je 1948. godine uredbom vlade FNRJ.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:17h

Saobraćajna nesreća na uglu Drinske i Savske ulice, kod Gazele

22:25h

Karte za prevoz poskupljuju danas

22:33h

Registracija izbeglica

22:41h

Igra i ples u Domu za invalide

22:50h

Najava direktora Toplane da stanari u Ustaničkoj moraju da se strpe

22:58h

Forum srednjih i stručnih škola na strani dvojice profesora

23:11h

Vuksanović obišao školu "Nikola Tesla"

23:20h

Upoznajte Beograd: Zgrada u kojoj su nekada učile samo devojke

23:29h

Blato na ulicama kao elementarna nepogoda

23:34h

Preduzeće "Stankom gas" ostavilo nered u naselju "Bele vode"

23:41h

Besplatan jednodnevni kurs za novinare

 


     


FastCounter by LinkExchange