[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 29. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vasa Čarapić - Zmaj od Avale

Vasa Čarapić, čuveni Zmaj od Avale, pre dva veka bio je jedan od prvih koji započeo priču o ustanku protiv dahija. Ovaj znameniti vojskovođa rođen je 1770. godine u Belom Potoku ispod Avale. Njegova porodica poreklom je bila iz plemena Kuči u Crnoj Gori, a zanimljivo prezime dobila je tako što je jedan od njegovih predaka slučajno ubio psa nekog Turčina, pa je ovaj za otkup tražio 500 groša. Kada je skupio pare njegov predak je novac, umesto u kesi poslao u čarapi, pa su prozvani Čarapićima.

Kao frajkor - dobrovoljac - Vasa Čarapić učestvovao je u Kočinoj krajini. Tu je pokazao izuzetno herojstvo, pa je stekao i veliki ugled. Zbog toga je na nahijskoj skupštini izabran za kneza gročanske nahije. Vasa je bio poznat i po jednoj stvari - velikoj mržnji prema Turcima, koja je postala poslovična. Ona je bila izazvana ubistvom njegovog brata Marka u rodnom Belom Potoku.

Tada je on spalio turski han i odmetnuo se u hajduke. U planini je proveo jednu tešku zimu i jedva je preživeo. Priča se da je, kada je gora počela da lista, stavio srebrnjak u prvo olistalo drvo koje je video, opalio iz pištolja i od radosti uskliknuo: "E, čik sad Turo, Vasa steče krila!"

Ime Vase Čarapića posebno se pročulo kada je presreo kod Leštana Turke krdžalije, sa zloglasnim harambašom Gušancem na čelu, razbio ih i stekao veliko blago. Sve što je dobio podelio je narodu šakom i kapom.

Po početku ustanka postaje jedan od glavnih vojskovođa, a Karađorđe ga je toliko cenio da je bio jedan od retkih koji je u njegov čador smeo da uđe nenajavljen. Po legendi bio je malo nagluv, ali čak i u snu, kada bi čuo da neko izgovara reč Turci, skakao je, povlačio oroz i nišanio spreman da opali.

Karađorđe se 1806. dvoumio da li da krene na Beograd. Ipak, po nagovoru samog Čarapića, rešio je da napadne. Napad je počeo u zoru 29. novembra, na današnji dan, munjevitim upadom Srba unutar zidina. Vasa je sa 3.000 svojih vojnika napao šanac kod Stambol kapije, a u času kada je trkom krenuo ka Vidin-kapiji i viknuo "Za mnom, braćo!" turski kuršum ga je pogodio u krsta.

"Gle, izede me pas, zakon mu njegov! ... Ne bojte se! Eno peva Čamdžija!" rekao je tad hrabreći svoje saborce. Prenet je u Karađorđev šator, gde se za život borio još dva sata, a onda je izdahnuo. Pred smrt pozvao je brata Tanasija i rekao da ga sahrani u manastiru Rakovica. Želja mu je ispunjena, a po naredbi kralja Petra I čitav vek kasnije podignut mu je spomenik.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:16h

Željko Ožegović opet izabran za predsednika Opštine Novi Beorad

22:22h

U poseti jedinom domu za studente sa posebnim potrebama u Srbiji

22:31h

U ETŠ "Nikola Tesla" već izvesno vreme vlada opsadno stanje

22:40h

Zoran Mladenović tvrdi da lekari nisu pomogli njegovom bolesnom ocu

22:48h

Kampanja protiv side na Kolarcu

22:55h

Upoznajte Beograd: Vasa Čarapić - Zmaj od Avale

 


     


FastCounter by LinkExchange