[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 13. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Mihajl Kalašnjikov i Marinko Petrović

Konstruktori "Zastava oružja" Svetislav Lazović, Milenko Aleksić i Marinko Petrović uložiće žalbu na rešenje Okružnog suda

Patente proglasili kopijom

Sektor za patente priznao je naša prava, s tim što je nadležni organ te patente proglasio poverljivim pronalaskom, izjavio je za Glas pukovnik Marinko Petrović, bivši direktor "Zastava oružja", inače konstruktor i vlasnik oko dvadeset patenata na oružju proizvedenom u kragujevačkoj fabrici

KRAGUJEVAC - Kako Glas nezvanično saznaje u "Zastava oružju", već se priprema žalba na rešenje Okružnog suda kojim je priznato pravo trojici ovdašnjih konstruktora na naknadu od 5,3 miliona dinara za patente na pušci M 92. Fabrika, međutim, osporava pravo na patente na navedenoj automatskoj pušci, jer smatraju da je ona kopija "kalašnjikova".

Glas je već pisao da je Sektor za patente pri Generalštabu Vojske SCG trojici konstruktora kragujevačke vojne fabrike pre tri godine priznao prava na patente na automatskoj pušci M 92.
- Sektor za patente priznao je naša prava koja smo individualno prijavili, s tim što je nadležni organ te patente proglasio poverljivim pronalaskom - izjavio je za Glas pukovnik Marinko Petrović, bivši direktor "Zastava oružja", inače konstruktor i vlasnik oko dvadeset patenata na oružju proizvedenom u kragujevačkoj fabrici. Petrović dodaje da je Sektor za patente prava korišćenja poverljivog pronalaska preneo na fabriku "Zastava oružje" koja se tada zvala "Namenski proizvodi".

Oružje na kojem su primenjeni patenti kragujevačkih konstruktora Svetislava Lazovića, Milenka Aleksića i Marinka Petrovića nije bilo namenjeno za domaće potrebe. Fabrika je svu proizvodnju, vrednu oko 500 miliona dinara, izvezla i, sada to više nije tajna, ostvarila i to naplatili. Kako poslovodstvo nije reagovalo na zathev da se realizuju prava konstruktora na patente iz radnog odnosa, trojica radnika su podnela tužbu Okružnom sudu koji je već jednom doneo presudu u njihovu korist.

Noćna mora za "više instance"

Pukovnik Petrović je u više navrata "unervozio" "više instance" i dobio je i ukor zato što se na svečanosti povodom proslave Dana grada Kragujevca pojavio u uniformi. Na volšeban način mu je osporen i odlazak na Sajam oružja koji se proletos održavao u Parizu. Nezvanično je optuživan i da forsira priču o postojanju "izraelskog lobija" koji, navodno, namerava da ugrozi status puške M 21.

Usledila je žalba fabrike Vrhovnom sudu, koji nije osporio pravo na naknadu za patente, ali je vratio predmet u kragujevački Okružni sud, sa zahtevom da se proceni kolika je naknada ako se primene akta preduzeća za obračun naknade. Petrović objašnjava da je prethodni obračun izvršen po vojnim propisima.

Uz opasku da je sasvim izvesno da mu se zamera "sukob interesa" jer je sudski postupak tekao u vreme dok je on bio na čelu "Zastava oružja", bivši direktor kragujevačke fabrike kaže da je sam stimulisao i uveo u fabriku "tržišnu logiku razmišljanja" i potrebu da se svaka inovacija iz radnog odnosa radnicima i plati.

- Poznato je šta se desilo slovenačkom "Tomosu" kada je uveo plaćanje inovacija. U kratkom roku stiglo je čak 1.400 novih tehničkih rešenja, a fabrika je doživela ekspanziju - kaže Petrović koji iza sebe ima i sedam priznatih patenata na srpskoj NATO pušci M 21. On naglašava da treba razmisliti zašto su dva od trojice "spornih" konstruktora sada van fabrike, a jedan je čak proglašen i tehnološkim viškom, pa se nalazi na evidenciji "Zastava zapošljavanja i obrazovanja". - U interesu je i same fabrike da raspolaže patentnim, odnosno intelektualnim pravima. Time se samo uvećava njena vrednost i konkurentnost na tržištu u slučaju privatizacije, što su jasno rekle konsultantske kuće - kaže Petrović.

Petrović veruje da na rasplet sa isplatom naknada za patente konstruktorima neće uticati činjenica da je on jedan od njih.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^Srbija

17:54h

Konstruktori "Zastava oružja" uložiće žalbu na rešenje Okružnog suda

18:01h

Kladovo: Milutin Simić ne dozvoljava otuđenje lokala

18:09h

Šabac: Profesori i učenici Gimnazije protestovali protiv aerozagađenja

18:17h

Narodna kuhinja i sledeće godine prehranjivaće najsiromašnije Nišlije

18:25h

Niš: Naglo raste broj regruta koji žele civilno služenje vojnog roka

18:33h

Niš: Sve više obolelih od malignih bolesti

18:40h

Donacija za "Nišavu"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange