[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 13. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Nikola Vučković jedan je od autora prve srpske društvene igre na tabli

Maštom i kockicama
do srca Baš Čelika

Reč je o avanturističkoj igri,zasnovanoj na običajima i mitologiji srpskog i slovenskih naroda, koja zahteva razmišljanje, strategiju i sreću
Kao i u životu, i ovde postoje dobri, zli i "ravnodušni" likovi - Carević, Vila, Gatara, Đavo, Veštica, Čuma, Vampirac, Zduhač...

Pioni različitih oblika, kartice, čudne kockice i razna mitska čudovišta bili su svet u kom su Nikola Vučković i njegovo društvo tražili izlaz iz kriznih devedesetih u zemlji Srbiji. Iz druženja uz društvene igre, Nikoli se rodila ideja i da jednu stvori.

I tako je, oko petnaest godina kasnije, nastao "Baš Čelik", prva avanturistička igra na tabli, zasnovana na običajima i mitologiji srpskog i slovenskih naroda, koja će od vas zahtevati razmišljanje, strategiju i pomalo sreću. "Baš Čelik" je u prodaji već mesec dana, a tvorci tvrde da su, sudeći po komentarima kupaca i posetilaca sajta njnjnj. bascelik. com, veoma zadovoljni.

Godinu dana za izradu

"Baš Čelik" su inače reči koje potiču iz turskog jezika i znače "čovek s gvozdenom glavom".
- Igrajući igre, za koje su bile potrebne samo dve kockice i bujna mašta, setio sam se filma o "Baš Čeliku" kojim sam kao dečak bio fasciniran. Tada sam shvatio da upravo takav lik želim u svojoj igri - priseća se Nikola i dodaje da je najpre pokušao da sam osmisili priču, zamolio prijatelja da likove nacrta, a onda 1995. privremeno odustao. I sve je ostalo na ideji do 2002. Tada je s Nebojšom Šurlanom ponovo počeo rad na "Baš Čeliku".

Pravila igre

Igra "Baš Čelik" predviđena je za ljude uzrasta od 10 do 80 godina, pa zato postoje dve verzije, osnovna i napredna. Cilj je stići do centra, pobediti "Baš čelika" i njegovo srce odneti u tamnicu. Likovi se na početku igre biraju slučajnim izborom, a optimalan broj igrača je četiri do šest. Svaki lik odgovara jednom pionu, a tokom igre oni nailaze na sudbinske kartice, koje predstavljaju različite događaje i bića, na koje takmičari tokom puta kroz Spoljnji i Unutrašnji svet nailaze. U igri se možete boriti s raznim bićima ili uvideti da je pametnije uteći, pregovarati ili spletkariti. Tu su još i kartice blaga, koje se dobijaju pobedom neprijatelja, a lik usput ojačava kupovinom oružja. Žetoni simbolizuju zdravlje i dukate, a komplet čudnih četvorostranih, šestostranih, osmostranih, desetostranih i dvanaestostranih kockica koristićete za donošenje odluka i određivanje ishoda raznih situacija.

- Kao grafički dizajner, sa skoro nikakvim iskustvom na polju ilustracije, preuzeo sam na sebe crtanje, a Nebojša, izrazito maštoviti mašinski inženjer, počeo je da pravi pravila i uputstvo za igru - priča Nikola i dodaje da im je dosta pomogao i Miodrag Đorđević, koji je osmislio proizvodnju. Nebojša je kupio Srpski mitološki rečnik i sve slične knjige o našim verovanjima, a Nikola "Ale i Bauke" Rastka Ćirića. Ćirićeve predstave su mu se toliko dopale da nije hteo ništa drastično da menja, već im je samo dodao boju.

- Izrada igrice je trajala oko godinu dana, ili 400 radnih sati, na koje su mi otišla dva cela godišnja odmora i sve slobodno vreme, ponekad i do četiri noću jer kao jedini grafički dizajner radim u Narodnoj banci Srbije. Drugove, ali i kolege s posla, koristio sam da na njima testiram igru, a sada me stalno zovu da igramo, ali od silnih obaveza za to nemam vremena - kaže Vučković.

Autori su veliku pomoć dobili od Etnografskog muzeja, kako u materijalu bitnom za radnju igre, tako i u savetima, a Velibor Stojaković, direktor muzeja, dozvolio im je pristup zbirci. Iako izrada prve domaće igrice nije bila nimalo jeftina, Nikola, Nebojša i Miodrag uzeli su kredite, zadužili se i krenuli. Nikola se, međutim, nada da će igrica imati dobru prođu i u drugim slovenskim zemljama, a zasad je kontaktirao s Rusima. - Bajka počinje u trenutku kada Carević, u čardaku ni na nebu, ni na zemlji, pronađe Baš Čelika, a naša igrica opisuje period pre toga i priča o tome ko ga je zarobio.

U igrici je spojeno više različitih stvari, pet različitih vrsta kockica, kartice, koje su obično povezane sa avanturističkim igrama i totalno originalna mapa s nazivima geografskih odrednica koje podsećaju na Srbiju, ali to nisu, da bi mapa mogla da se prevede i na druge jezike.

Neka imena, poput bestragije, potpuno su izmišljena, ali su se u igri našli i moji mnogobrojni prijatelji - drugarica Snežana je dobila selo Snežinje, sin Aleksa Aleksin do, a Nebojšina i moja supruga, Tijana i Tanja, dve reke - Tihu i Tanku-objašnjava Nikola i dodaje da je igrica dobra ne samo za društvo već i za porodicu jer kroz nju i odrasli i deca mogu dosta da nauče.

Todorci i Hromi Daba

Prema rečima Nikole Vučkovića, igra je jako dobra predstava života jer u njoj, kao i u životu, postoje dobri, zli i "ravnodušni" likovi. Tako se u igri o "Baš Čeliku" kao dobri pojavljuju Carević, Vila i Gatara, zli su Đavo, Veštica i Čuma, a Vampirac i Zduhač kao neutralni.

- Svi, koji su videli igricu, najčešće su me pitali ko su todorci, pa sam morao da im objasnim da su to bića iz slovenske mitologije, s prednjim delom konja i nogama čoveka, koji izlaze samo na Todorovu subotu, a najjači među njima, Hromi Daba, uvek ide poslednji - kaže Vučković i dodaje da su u pripremi, iako imena ne sme da otkriva, još tri igrice, istorijska strategija i geografska avantura. O trećoj nije hteo ni da zucne jer je, kaže, reč o potpuno originalnoj ideji.

Aleksandra Klarić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:36h

Nikola Vučković jedan od autora prve srpske društvene igre na tabli

16:59h

Amerikanka Aleta Džejms zapanjila je svet poznim materinstvom

17:08h

Goca Tržan predstavila novinarima i kolegama novi album "Otrov u čaj"

17:36h

Zanimljivosti: Britni Spirs sređuje dečju sobu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange