[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 11. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Poziv davaocima krvi

Iz Instituta za transfuziju krvi obaveštavaju dobrovoljne davaoce da krv danas mogu dati na Mašinskom fakultetu- Palilula od 11 do 15 sati, zatim u Tehničkoj školi u Mladenovcu od 10 do 16 sati. Specijalne transfuziološke ekipe dežuraće i u Lazarevcu- Centralni remont Vreoci od 7 do 15 sati.

Krv se radnim danima može dati u Institutu za transfuziju krvi Srbije od 7 do 19 sati, i u kliničko- bolničkim centrima "Zemun", "Zvezdara"i "Dr Dragiša Mišović". Opštinska organizacija Crvenog krsta Novi Beograd organizuje sutra veliku akciju prikupljanja krvi "Solidarnost na delu"ovog puta pod sloganom "Budite humani- sakupimo 250 jedinica krvi".

Akcija će se održati od 11 do 18 sati u sali za venčanje SO Novi Beograd. Za sve dobrovoljne davaoce koji toga dana daju krv Crveni krst organizuje druženje od 18 sati u restoranu Vojvodina.

S. T.


Institut za transfuziju krvi
slavi 60. rođendan

U amfiteatru Narodne biblioteke Srbije danas će biti obeleženo 60 godina postojanja Instituta za transfuziju krvi i 50 godina rada Centra za frakcionisanje plazme i isto toliko godina od objavljivanja prvog broja "Biltena za transfuziologiju". Za dobro raspoloženje gostiju pobrinuće se Sekretarijat za umetnost Srpskog lekarskog društva.

S. T.


U oktobru tri epidemije

Prema podacima Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, na području Beograda tokom oktobra registrovane su tri epidemije. Od virusnog hepatitisa A obolelo je petoro romske dece u Sremčici. U epidemiji salmonele zaraženo je deset ljudi, koji su jeli proizvode pekare "Miloš". Još jedna epidemija salmonele zabeležena je u porodici Novaković, gde je obolelo 12 osoba.

Tokom oktobra registrovano je 788 obolelih od zaraznih bolesti, što je za 46 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, a 14 odsto manje nego u septembru 2004. godine. U ovom periodu najviše je bilo obolelih od respiratornih infekcija ukupno 442 osobe. Na drugom mestu su crevne bolesti od kojih je obolelo 266 osoba i na kraju parazitske bolesti sa 58 obolelih.


Digitalna štamparija za distrofičare

U prostorijama udruženja distrofičara Beograd, sutra će se organizovati promocija digitalne štamparije "UDB Print". Nova štamparija umnogome će olakšati finansiranje ovog udruženja. Osim toga stvoreni su uslovi za zapošljavanje članova udruženja, osoba sa invaliditetom, pošto rad na savremenoj, kompjuterizovanoj mašini ne iziskuje značajno fizičko angažovanje.

S. T.


Poseta domu za nezbrinutu decu

Šeron Smit, supruga šefa delegacije Senata SAD , Holi Polt, supruga američkog ambasadora u Beogradu i Meri Borović, predstavnica humanitarne organizacije "Cherish Houer Children" posetili su juče ustanovu za nezbrinutu decu "Moše Pijade". Gošće su ovoj ustanovi poklonile komplet knjiga i sredstva za renoviranje. Tom prilikom su se upoznale sa radom ove ustanove i razgovarale sa decom.

- Već tri godine naša organizacija vodi program obrazovanja dece, jer većina te dece ili ponavlja razred ili nikada ne završi školu. Program je pokazao izvanredne rezultate, jer deca uče i zabavljaju se istovremeno- rekla je Meri Borović i dodala da je ova kolekcija knjiga od posebne važnosti za obrazovanje dece.

Z. T.


Pucnjava u Vodovodskoj ulici

Tomislav Tošković (43), sinoć oko 18.30 bio je meta nepoznatog napadača koji je u njega pucao iz vatrenog oružja. Naime, njega je dok se kretao svojim "mercedesom"(BG 34-35) iz pravca Železnika, zaustavio crni metalik "audi 80"(BG 300- 640), u Vodovodskoj ulici kod broja 117.

Napadač je Tomislava, izvukao iz vozila, došlo je do komešanja i fizičkog obračuna, a zatim i pucnjave iz pištolja. Na svu sreću ispaljeni meci promašili su Toškovića. Napadač je zatim pobegao Vodovodskom ulicom. U pitanju je mladić od 25 do 28 godina crnog tena, na sebi je imao tamnu jaknu i tamne pantalone. Policija je krenula u intenzivnu poteru za njim. Tošković je iz Železnika i vlasnik je građevinskog preduzeća, a kako saznajemo policija ga je hapsila dva puta.

S. T.


Selidba MZ "Dunavski venac"

Mesna zajednica "Dunavski venac" biće uskoro premeštena iz Ulice Zage Malivuk u Krnjači u prostorije Poslovnog prostora opštine Palilula, u Ulici Zrenjaninski put broj 44. Mesnoj zajednici "Dunavski venac" dodeljen je u zakup poslovni prostor od 202 kvadratna metra. Mesna zajednica će nakon preaseljenja biti svečano otvorena i dostupna svim žiteljima ovog palilulskog naselja.

M. J.


Inspekcijska služba Palilule

Pored redovne inspekcijske kontrole komunalne i građevinske inspekcije opštine Palilula, koja pokriva 25 mesnih zajednica, nedavno je uvedeno i specijalno dežurstvo četiri inspektora koji svakodnevno (subotom i nedeljom) obilaze teren od 8 do 15.30 sati. Proteklog vikenda u naseljima Stara Borča, Borča Greda, Nova Borča i Kotež naplaćeno je 25 mandatnih kazni i napisano 14 zahteva sudiji za prekršaje licima koja su prodavala robu na javnoj površini.

Kod Novog groblja, gde se povećao broj prodavaca cveća jedna osoba je privedena zbog ometanja rada inspekcije, naplaćeno je 20 mandatnih kazni i podneto je 11 zahteva sudiji za prekršaje. Ova akcija izvedena je uz asistenciju OUP Palilula.

M. J.


Kursevi jezika

Savez studenata Beograda i ove godine organizuje školu jezika. Studenti mogu izabrati engleski, francuski, nemački, italijanski ili španski jezik, a organizovani su i različiti nivoi nastave- početni, srednji i viši kurs. Cena kursa je 5.500 dinara i može se platiti u tri mesečne rate. Prijava traje još sutra u prostorijama Saveza studenata, a kursevi počinju 15. novembra i trajaće do početka februara.

M. J.


Otvorena benzinska pumpa

Nova benzinska pumpa Elp (Eurolks petrol) otvorena je sinoć na Autoputu kod Centra "Sava". Tim povodom je održan mini-sajam luksuznih "bmv" , "krajsler" i oldtajmer automobila gde su specijalne gošće bile finalistkinje ovogodišnjeg izbora za mis SCG. Uz bubnjare iz "Drum-faktori"-a i igru plesačica iz studija "Viva dens", ovaj mini-sajam automobila pretvorio se u festival lepote, zvuka i pokreta.

Pored standardnih sadržaja za objekte ovog tipa, novootvorena "Elp" pumpa se može pohvaliti veoma modernim i dobro opremljenim "sanvej šop"-om, sa širokim izborom robe za široku potrošnju. U prijatnom ambijentu "sanvej" kafea moguće je napraviti kratak predah u putovanju, i uživati u bogatoj ponudi ovog ugostiteljskog objekta, bilo da se odlučite za "poneti" ili za standardnu uslugu.

Z. T.


Savski venac dobio predsednika

Tomislav Đorđević novi je predsednik opštine Savski venac. Tako je odlučeno juče, na odloženoj konstitutivnoj sednici kojoj je prisustvovalo svih 37 odbornika. Đorđević je u prethodnom sazivu bio predsednik Izvršnog odbora SO Savski venac, a na novu funkciju izabran je većinom glasova.

- Građani su nas izabrali velikom većinom. Naš slogan bio je "hoćemo bolje", a to znači da nećemo "blato", nego napredak i za nas, i za našu decu i pokolenja- rekao je odmah po imenovanju na novu funkciju Tomislav Đorđević.

Ispred zgrade Opštine juče je bilo brojno obezbeđenje pošto su vlasnici privremenih lokala na Dedinju, čije rušenje su odgovorni najavili, pretili da će sprečiti održavanje sednice. Do ispada nije došlo, a dva predstavnika nezadovoljnih vlasnika dobila su saglasnost da prisustvuju. Ipak, kada su tražili reč, nisu je dobili, pa su salu napustili pre nego što je izglasano svih devet tačaka dnevnog reda.

Na predlog predsednika Opštine, za njegovog zamenika izabran je Duško Tomašević iz Demokratske stranke Srbije, kao i članovi opštinskog veća. Sledeće četiri godine načelnik opštinske uprave biće Nenad Prelić dok je za direktora "Poslovnog prostora" Savskog venca ponovo izabran Milan Risinić.

I. M.


Ožegović opet predsednik

Konstitutivna sednica opštne Novi Beograd održaće se u toku sledeće nedelje, najavio je Željko Ožegović, predsednik ove opštine. On je naglasio da se pregovori i dalje vode i da nije sigurno poslanici koje stranke će se naći na čelnim mestima.

- Pregovori su u toku, a ja ću sutra objaviti kada će se tačno održati sednica. Ne mogu da preciziram koje će mesto kome pripasti ali će se Skupština konstituisati početkom nedelje - rekao je Ožegović.

Kako Glas nezvanično saznaje, pregovore "koče" poslanici DSS koji su nezadovoljni ponudom DS da načelnik opštinske uprave bude iz njihovih redova. Sasvim je izvesno da će predsednik Novog Beograda još četiri godine biti Željko Ožegović, član Demokratske stranke, dok će mesto potpredsednika zauzeti neko iz G17. Načelnik opštinske uprave, funkcije koja je uvedena novim Statutom, biće jedan od pristalica DS a opštinsko veće podeliće pristalice DS i G17. Opštinsko veće će brojati devet članova a u njega spadaju i predsednik i potpredsednik opštine. Na Novom Beogradu ovo veće će imati sedam članova iz DS i dva člana iz G17. Da su pregovori u odmakloj fazi i da se na sve misli pokazuje i činjenica da je već odlučeno ko će upravljati Javnim preduzećima na Novom Beogradu - "11. april" i "Poslovni problem". Mesto upravnika u ovim preduzećima biće poslanici DS a njihovi zamenici će biti pristalice G17.

V. Vuković


Izložba meda

Po pokroviteljstvom opštine Novi Beograd danas u 10 sati na platou ispred robne kuće "Beograd" u Bloku 44 biće održana tradicionalna izložba meda i pčelinjih proizvoda. Izložbu će svečano otvoriti Željko Ožegović, predsednik opštine.

- Izložbe meda su se tradicionalno održavale kod Taša a sada su građani tražili da im se proizvodi malo približe pa smo morali da krenemo u akciju obilaska po opštinama. Po obimnosti ovo je treća manifestacija u Srbiji. Sve ponude su potpuno prirodne i visokog kvaliteta bez dodataka. Pčelinji proizvodi se koriste i kao hrana i kao lek - rekao je Božo Prelević, predsednik Društva pčelara "Beograd".

Prihvatajući pokroviteljstvo manifestacije opština Novi Beograd želela je da da svoj doprinos u razvoju pčelarstva i da podstakne sugrađane da u svakodnevnu ishranu uvrste i med. Pored kvalitetnog meda po niskim cenama posetiocima izložbe biće deljena i informativna brošura sa korisnim podacima o medu. Na poleđini brošure odštampani su i uslužni servisi i brojevi telefona opštinskih službi tako da će brošura imati dvostruko korisnu ulogu. Izložba se zatvara u nedelju u 17 sati.

V. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:16h

Nekoliko stotina građana dobilo ključeve stanova solidarnosti

21:23h

Protest javnih ličnosti protiv prodaje poznate gradske kafane "?"

21:31h

Poplavljena dvorišta stanovnika Azanjske ulice u naselju Krnjača

21:40h

Vodovodna cev kod DZ "Savski venac" pukla juče i napravila haos na kolovozu

21:48h

Upoznajte Beograd: Pisac, dramaturg i scenarista

21:56h

U toku je vakcinacija protiv gripa

22:04h

Oko 1.600 studenata ostaće bez mesta u domovima ove godine

22:12h

Gradske vesti: Izložba meda

22:19h

Obaveštenja iz GSP-a

22:30h

Sudar "mercedesa" i autobusa GSP
   


     


FastCounter by LinkExchange