[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 11. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Pisac, dramaturg i scenarista

Naš veliki pisac, dramaturg i scenarista rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Godine 1945. put ga vodi u Beograd gde je upisao i pohađao Treću mušku gimnaziju, koja sad nosi njegovo ime.

Od 1948. do 1953. godine bio je na izdržavanju zatvorske kazne zbog političkih aktivnosti. Osuđen je na 15 godina strogog zatvora, ali je 1953. pomilovan.

Pekić je studirao eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu BU. Od 1958. do 1964. radio je kao dramaturg i scenarista u filmskoj industriji. Prema njegovom tekstu "Dan četrnaesti" snimljen je film koji je predstavljao SFRJ 1961. u Kanu.

Prvi roman, " Vreme čuda", objavljuje 1965. godine. Ovaj roman izazvao je veliko interesovanje čitalačke javnosti. Zatim je objavio portret " Hodočašće Arsenija Njegovana" za koju je dobio NIN- ovu nagradu. Za poznati roman "Zlatno runo" , fantazmagoriju u sedam tomova pisanu od 1978. do 1986. dobija Njegoševu nagradu.

Romanom "Besnilo" istupio je iz istorijske tematike i sačinio delo sa elementima trilera koji se zbiva na londonskom aerodromu Hitrou. Pored " Zlatnog runa" i " Godina koje su pojeli skakavci" i ovaj roman je ušao u deset najboljih romana u srpskoj književnosti. "Pisma iz tuđine", "Nova pisma iz tuđine" i "Poslednja pisma iz tuđine" spadaju u publicistički domen ovog pisca.

Pekić je autor oko 30 dramskih dela za pozorište, radio i televiziju. Dela su mu prevedena na engleski, nemački, španski, francuski, holandski, mađarski, albanski i mnoge druge. Bio je dopisni član SANU- a od 1985. godine, član Krunskog saveta, radio je kao honorarni komentator srpsko- hrvatske sekcije Bi- Bi- Si- ja.

Takođe je bio član Udruženja književnika Srbije, Udruženja filmskih i Udruženja dramskih umetnika Srbije. Posthumno ga je princ Aleksandar Karađorđević odlikovao Kraljevskim ordenom dvoglavog belog orla prvog stepena. Umro je 2. jula 1992. u Londonu.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:16h

Nekoliko stotina građana dobilo ključeve stanova solidarnosti

21:23h

Protest javnih ličnosti protiv prodaje poznate gradske kafane "?"

21:31h

Poplavljena dvorišta stanovnika Azanjske ulice u naselju Krnjača

21:40h

Vodovodna cev kod DZ "Savski venac" pukla juče i napravila haos na kolovozu

21:48h

Upoznajte Beograd: Pisac, dramaturg i scenarista

21:56h

U toku je vakcinacija protiv gripa

22:04h

Oko 1.600 studenata ostaće bez mesta u domovima ove godine

22:12h

Gradske vesti: Izložba meda

22:19h

Obaveštenja iz GSP-a

22:30h

Sudar "mercedesa" i autobusa GSP
   


     


FastCounter by LinkExchange