[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 11. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Protest javnih ličnosti protiv prodaje poznate gradske kafane "?"

Pitanje je šta će biti s kafanom?

Miodrag Jovanović: Očuvanje ove kafane je nacionalno pitanje, ma koliko zvučalo patetično, kurtoazno ili dramatično

Šetali se juče neki "šejtani" oko kafane "?", kao da su vremenskom kapsulom upravo došli iz neke od onih 500 godina pod Turcima. Vrata kafane se otvaraju svaki čas, iznutra kulja izmaglica, dovikuju se neki, ovovremenski momci... Unutra se snimaju kadrovi budućeg "harača" bioskopskih blagajni "Šejtanovog ratnika". U isto vreme, u bašti kafane "?" okupilo se mnoštvo nekih drugih boraca. Protiv prodaje ovog spomenika kulture pod zaštitom države na aukciji 25. novembra.

Kako reče glumac Petar Božović, možda je ovo poslednje snimanje u ovom objektu.
- Ja svom sinu više ne mogu da objasnim gde su bile neke od starih kafana u ovom gradu. Dara je stvarno prevršila meru, a pošto smo mi poznati po tome da se okupimo kada je najteže, ajde jednom i da pobedimo! - kaže Petar Božović, koji je, po sopstvenim rečima, pola svog života proveo po kafanama.

Kupac

Budući kupac "?" obavezan je da zadrži i njegovu namenu i ambijentalnu celinu, potvrdila je juče Agencija za privatizaciju. Za bilo koje izmene namene i izgled "Znaka pitanja" neophodna je i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zakon obavezuje potencijalnog kupca da se detaljno upozna sa procenom vrednosti kapitala i programom privatizacije kao i izveštajem Republičkog geodetskog zavoda.

Prema rečima Miodraga Jovanovića, istoričara umetnosti, očuvanje ove kafane je nacionalno pitanje, ma koliko to nekome zvučalo patetično, kurtoazno ili dramatično.
- Nesporno je da je ova kafana deo istorije i memorije Beograda - rekao je Branko Bojović, arhitekta. - Nepotrebno je dokazivati da je ona kulturno dobro. Zakon o kulturnim dobrima predviđa pravo službe zaštite na preče pravo kupovine. Nažalost, to se do sada u beogradskoj praksi nije nijednom desilo. Kultura nema para, ne zna šta je marketing i gazdovanje dobrima.

Gosti kafane "Znak pitanja", poznati i nepoznati, njih više od 800 potpisali su zahtev za izuzimanje od prodaje kafane "?". Aukcijska prodaja društvenog preduzeća "Varoš kapija" kome "pitanjce" pripada, zakazana je za 25. novembar.
- Mi nismo protiv privatizacije - kaže šef kafane "?" Mića Jovanović. - Samo ne bismo voleli da joj se promeni namena.

- Ovde su duhovi stotinu generacija - reče juče jedan od glumaca iz "Šejtanovog ratnika". Kako reče Petar Božović, do izvojevane pobede - okupljanja su zakazana svakog dana. Tačno u podne.

Gradonačelnik

- Grad nema nikakve ingerencije u privatizaciji bilo čega. Privatizacija je u nadležnosti Ministarstva za privredu. Ja ne mogu da iznosim mišljenje o nečemu na šta nemam uticaj ali smatram da nije problem u privatizaciji već treba sačuvati to što jeste i što dugo godina postoji. Može nešto i da padne u privatne ruke a da bude dobro - rekao je Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda.

Vlasnik

Kafana "?" nacionalizovana je 1958. godine kada je vlasnik bio Ivan Pavlović, čiji je unuk Velimir bio juče na protestu. Pavlović je bio taj koji je na firmu postavio legendarni "?".
- Zalažemo se da se imovina vrati u prvobitnom obliku, u protivnom ići ćemo i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu - kaže Pavlović.
- Čija će kafana biti, nama ne znači ništa - kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vera Pavlović- Lončarski. - Budući vlasnik zna, ili bi bar trebalo da zna, da kupuje kafanu. Verujem da nema interesa da se promeni namena, jer tu dolaze turisti, obilaze Velike stepenice, Konak kneginje Ljubice, Sabornu crkvu...

J. Vučić i BETA


vesti po rubrikama

^Beograd

21:16h

Nekoliko stotina građana dobilo ključeve stanova solidarnosti

21:23h

Protest javnih ličnosti protiv prodaje poznate gradske kafane "?"

21:31h

Poplavljena dvorišta stanovnika Azanjske ulice u naselju Krnjača

21:40h

Vodovodna cev kod DZ "Savski venac" pukla juče i napravila haos na kolovozu

21:48h

Upoznajte Beograd: Pisac, dramaturg i scenarista

21:56h

U toku je vakcinacija protiv gripa

22:04h

Oko 1.600 studenata ostaće bez mesta u domovima ove godine

22:12h

Gradske vesti: Izložba meda

22:19h

Obaveštenja iz GSP-a

22:30h

Sudar "mercedesa" i autobusa GSP
   


     


FastCounter by LinkExchange