[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 5. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Crkva iza koje je
spaljen Sv. Sava

Ako zapitamo bilo kog Beograđanina gde je spaljen Sveti Sava, svako će odmah odgovoriti "Na Vračaru, tamo gde je crkva Svetog Save". Prema podacima koje je Sreten Popović prikupio, prvi srpski prosvetitelj spaljen je 1595. godine na brdu Vračaru, koje je iznad današnjeg Tašmajdana, iza crkve Svetog Marka. Beograd je kasnije počeo da se širi i ime Vračar se razdvojilo na Istočni i Zapadni, a onaj pravi Vračar pripao je rejonu Palilule.

Niču novi krajevi Beograda 1832, groblja na kraju Brankove ulice i na Zelenom vencu potpuno su opkoljena, a brdo Vračar ostaje pusto, zato što je taj deo tadašnjeg Vračara služio Turcima i Nemcima kao gubilište. Knez Miloš preselio je deo groblja sa Vračara na današnje Novo groblje i 1853. godine uz groblje izgrađena je crkva Svetog Marka.

Nije moguće da on nije znao gde je spaljen Sveti Sava, ali da je nazvao crkvu po Svetom Savi, naljutio bi nove Palilulce, a što je još gore i Turke, u čijim sećanjima je još postojao gnev na Svetog Savu i sećanje na njegovo spaljivanje.

Današnja crkva Svetog Marka izgrađena je kod Tašmajdanskog parka u periodu od 1831. do 1940. na mestu stare crkve, a arhitekte su bili Petar i Branko Krstić koji su je oblikovali u srpsko-vinzatijskom stilu. Konstrukcija, fasada i opšti izgled crkve podsećaju na manastir Gračanicu.

U južnom delu crkve nalazi se sarkofag sa moštima cara Dušana, koje su prenete iz njegove zadužbine manastira Svetog Arhanđela kod Prizrena. Na severnoj strani je grobnica od belog mermera u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci patrijarha Germana Đorića. U crkvi se nalazi i čuva jedna od najbogatijih zbirki srpskih ikona iz 18. i 19. veka.

P. O.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:48h

Nesavesni vozači ponovo zauzimaju plaćeno parking mesto Glasa

21:57h

Gradonačelnik Nenad Bogdanović imenovao svoje najbliže saradnike

22:05h

Radikali na čelu opštine Zemun

22:13h

Snežana Lehner iz Vršca ima fenomen "duple materice"

22:21h

Gradski zavod za veštačenja proslavio 30. rođendan

22:30h

Grupa građana Savskog venca pokušava da spreči imenovanje predsednika

22:39h

Privatnici zahtevaju linije na sedam godina

22:46h

Otvoren novi "Tehnomarket"

22:58h

Upoznajte Beograd: Crkva iza koje je spaljen Sv. Sava

23:10h

Gradske vesti: Poplava u Ulici 27. marta

23:19h

Obaštenja iz Elektrodistribucije
   


     


FastCounter by LinkExchange