[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 5. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Snežana Lehner iz Vršca ima fenomen "duple materice"

Rođeni zajedno, a nisu blizanci

Majka i bebe su dobro i uskoro idu kući. Specifično je što su trudnoće mogle biti začete u dva odnosa

U porodilištu GAK "Narodni front" preksinoć oko 21.30 sati, Snežana Lehner iz Vršca rodila je dvoje dece istovremeno, ali oni nisu blizanci. Ova majka ima fenomen u medicinskoj nauci poznat kao "dupla materica" koji se sreće u praksi veoma retko. Međutim, prava retkost, kod nas nezabeležena u poslednjih 50 godina da su obe materice začete i sazrele, što je rezultiralo porođajem.

Snežana Lehner je rodila sina Vukašina i ćerku Nađu, a majka i obe bebe su dobro i oporavljaju se u GAK "Narodni front". Ona je za stanje svoje materice saznala sa 19 godina, ali to nije predstavljalo problem da se već jednom uspešno porodi.

Dejan Filimonović, lekar, izveo je ovaj jedinstveni poduhvat kod nas.
- Operacija je protekla dobro iako se po mom saznanju prvi put izvodi u Srbiji, a sigurno prvi put u GAK "Narodni front". Izveli smo faktički dva carska reza u jednom aktu iako postoji samo jedan rez na stomaku. Otvorili smo svaku matericu posebno i izvadeli bebe. Na deformaciju kao što je dupla materica naiđemo u praksi, ali retko, međutim prava retkost je što su obe materice zatrudnele i to su faktički dve odvojene trudnoće gde se bebe razvijaju odvojeno jedna od druge.

- Specifično je i što su trudnoće mogle biti začete u dva odnosa, na primer ujutru i uveče ili danas i sutra. Majka ima duple reproduktivne organe, praktično dve vagine, sa naravno, jednim vaginalnim ulazom. Ovakav slučaj se pojavljuje jednom u milion, a za poslednjih 50 godina nijedan se nije desio u Narodnom frontu, a ja sam se danas raspitivao i nisam našao nijedan takav slučaj u Srbiji - rekao je Dejan Filimonović, lekar GAK "Narodni front" i čovek koji je izveo prvu ovakvu operaciju u Srbiji.

Snežana već ima jedno dete ćerku Anju. U kući porodice Lehner u Vršcu, baka Jelica i deda Alfred čuvaju malu Anju i jedva čekaju da se Života i Snežana vrate sa bebama.
- Čuli smo se sa Snežanom i rekla nam je da se oseća odlično i da su bebe zdrave. Očekujemo da se brzo vrate kući pa da slavimo - priča Jelica majka Snežane Lehner i ponosna baka Vukašina i Nađe.

M. Obradović


vesti po rubrikama

^Beograd

21:48h

Nesavesni vozači ponovo zauzimaju plaćeno parking mesto Glasa

21:57h

Gradonačelnik Nenad Bogdanović imenovao svoje najbliže saradnike

22:05h

Radikali na čelu opštine Zemun

22:13h

Snežana Lehner iz Vršca ima fenomen "duple materice"

22:21h

Gradski zavod za veštačenja proslavio 30. rođendan

22:30h

Grupa građana Savskog venca pokušava da spreči imenovanje predsednika

22:39h

Privatnici zahtevaju linije na sedam godina

22:46h

Otvoren novi "Tehnomarket"

22:58h

Upoznajte Beograd: Crkva iza koje je spaljen Sv. Sava

23:10h

Gradske vesti: Poplava u Ulici 27. marta

23:19h

Obaštenja iz Elektrodistribucije
   


     


FastCounter by LinkExchange