[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 2. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Kotež, naselje u kojem je vreme stalo

Svaki put kada stanovnici Koteža otvore prozor, miris kafe ispuni im sobe. U Kotežu se, naime, nalazi jedna od najvećih pržionica kafe u Srbiji.
Naselje Kotež osnovano je 1968. godine. U početku je to bila radnička naseobina zaposlenih u "Mostogradnji", MUP- u i u " Radu". Danas, to naselje je jedno od dve urbane sredine na levoj obali Dunava, druga je Borča. Ipak, Kotež je uglavnom okružen brojnim divljim naseljima, bez kanalizacije, asfalta.

Zvanično, naselje ima oko osam hiljada stanovnika, a nezvanično, uključujući i ta "divlja", oko 15 hiljada. Kotež boluje od svih bolesti naselja sa leve obale Dunava. Stanovnici ovog naselja velike probleme imaju sa kišnom kanalizacijom, pa im i novoasfaltirane ulice veoma brzo propadaju. Takođe je veliki nivo podzemnih voda, dok je pritisak vode u letnjim mesecima naročito nizak. Veliki problem za stanovnike ovog naselja je dosta visok procenat narkomana, pa meštani naselje zovu svojom "Kolumbijom".

Ipak, naselje živi i sa ovim problemima više od 40 godina. Najveće bogatstvo naselja su deca. U OŠ "Vasa Pelagić" nastavu pohađa oko 1.370 đaka, raspoređenih u tri smene. Škola je izgrađena sedamdesetih godina i jedna je od tri u Srbiji koja je ušla u " Program za mir" pod pokroviteljstvom kanadske vlade.
Slika naselja se od šezdesetih godina nije mnogo promenila, samo su fasade zgrada sada stare i zapuštene. Veći deo naselja nije upisan u zemljišne knjige, čak ni zgrada Mesne zajednice. Uknjižene su samo zgrade koje su urađene 1968. godine.

A u samom naselju kao da je vreme stalo. U Kotežu ulice još uvek nose imena partizanskih heroja i ratnika. Kad svaka nova vlast radi na promeni imena ulica, u Kotežu se još nisu odrekli bratstva i jedinstva.
Kotež nije mesto za zabavu mladih. Postoje samo dva kafića i jedna poslastičarnica. Kafana nema, a nema ni kulturnih sadržaja. Nekada je postojala bioskopska sala, ali je radila veoma kratko.

I. Z.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:48h

Šta je bolje: parkirati vozilo u centru ili iznajmiti garsonjeru

21:57h

Funkcije gradskog menadžera i arhitekte i nejasne i neprecizne

22:05h

Prva srpska armija na jučerašnji dan 1918. oslobodila grad

22:13h

Udruženja ljubitelja Grocke i Dunava protiv izgradnje Turističkog centra

22:21h

Sve više škola u gradu izdavanjem sala za fizičko pokušava da popuni budžet

22:30h

Upoznajte Beograd: Kotež, naselje u kojem je vreme stalo

22:39h

Nema barijuma u apotekama

22:46h

Lista za studentske domove 11. novembra

22:54h

Javni uvid u nacrte planova za Palilulu i Vračar

23:03h

Gradske vesti: Na zahtev građana produžena autobuska linija 75

23:10h

Obaveštenje iz Elektrodistribucije

   


     


FastCounter by LinkExchange