[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 31. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Počela obnova manastira Zočište

BEOGRAD / ORAHOVAC - Posle više od pet godina od rušenja manastira Zočište ovih dana je u ovom drevnom srpskom hramu obnovljen monaški život. Po blagoslovu vladike Raško-prizrenskog Artemija manastirsku obnovu vodiće protosinđel Petar, iguman manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, koji je u hram došao sa još dva monaha. Planovi za obnovu manastira su već napravljeni i radiće se u režiji Eparhije.

Kako ističe eparhija Raško-prizrenska, posebna zasluga za povratak monaha pripada italijanskom generalu Eriku Danilu, komandantu brigade Jugozapad u Prizrenu i njegovom zameniku nemačkom pukovniku Erhardu Bileru.

Vladika lipljanski Teodosije, koji je iguman manastira Visoki Dečani, posetio je manastir i u ime dečanskog bratstva darivao kamp-kućicu i neophodne namirnice. "Potrebe su velike i nadamo se da će naš verni narod pomoći obnovu ove svetinje", rekao je vladika Teodosije.

Manastir Zočište, koji se nalazi u istoimenom selu kraj Orahovca, posvećen svetim besrebrenicima Kozmi i Damjanu, podignut je u 14. veku. U leto 1999. godine, a posle dolaska snaga Kfora, pripadnici "OVK" opljačkali su ga i zapalili. U manastiru su čuvani delovi moštiju ovih čudotvoraca koje se trenutno nalaze u Sopoćanima. Lokalni Albanci, koji su pre rata dovodili svoje bolesne u manastir tražeći molitvu i isceljenje, i dalje posećuju ruševine ove svetinje.

Sa povratkom monaha su se takođe saglasili i lokalni meštani, pa monasi žive u nadi da će biti moguće ponovo obnoviti susedske odnose koji su postojali pre rata i omogućiti povratak izbeglog srpskog stanovništva iz ovog kraja. Italijanski vojnici su detaljno očistili teren, a manastir sada obezbeđuju snage austrijskog Kfora, jer se Zočište nalazi u njihovoj zoni odgovornosti.

P. P.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Romano Prodi: Za SCG vrata EU su otvorena

17:18h

Adem Demaći: Na Kosovu će biti kako Unmik kaže

17:25h

Počela obnova manastira Zočište

17:35h

Gomilaju se optužbe protiv Jožefa Kase, bivšeg gradonačelnika Subotice i potpredsednika Vlade Srbije

17:46h

Branislav Kovačević najavio formiranje nove koalicije malih stranaka

17:57h

Kako će se birati poslanici Skupštine SCG

00:10h

Burna konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine

00:15h

Vlahović: Hrvatska da podrži nezavisnost Crne Gore

00:20h

Albanska, srpska i romska deca u poseti Visokim Dečanima

 


     


FastCounter by LinkExchange