[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 18. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Farmaceutsko jezgro" nekoliko puta obaveštavalo Komoru o "sumnjivim poslovima", ali odgovora nije bilo

Inspekcija nije našla "lek ubicu"

U Ministarstvu zdravlja tvrde da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti budući da ni u jednoj od četiri "Primine" apoteke nisu našli "vioks". Na osnovu izjave vlasnika apoteke Damira Isakovića utvrđeno je da je u pitanju - greška

BEOGRAD - Apotekarka koja je pre tri dana novinarima Glasa izdala račun za sporni lek "vioks", a za koju je vlasnik lanca apoteka "Prima" Damir Isaković tvrdio da se zbunila i da će zbog toga dobiti otkaz, još radi u pomenutoj apoteci. Novinari Glasa u petak su posetili apoteku "Prima" u bolnici "Sveti Sava" i tamo zatekli apotekarku koja je pre nekoliko dana izdala račun za "vioks". Želja nam je bila da sa njom porazgovaramo, pa smo to i zatražili, ali nam je njena koleginica saopštila da za takav razgovor moramo da dobijemo odobrenje direktora apoteke.

Povodom ovog slučaja redakciji Glasa javilo se i Farmaceutsko jezgro. Predsednica ovog udruženja Jasna Simović-Zagorac pitala je zašto Ministarstvo zdravlja nije o povlačenju leka obevestilo sve veledrogerije.

- Pitanje je i kako je uopšte ovaj lek stigao do apoteke, ako predstavnici proizvođača tvrde da ovaj lek nije nikada legalno ušao u našu zemlju. Drugo, za ovo ne mogu biti kažnjene samo apoteke - rekla je gospođa Simović-Zagorac.

Podrška načelniku VMA

Udruženje Farmaceutsko jezgro uputilo je i pismo podrške generalu Zoranu Stankoviću zbog toga što je stao u odbranu zdravstvene struke i naporu da sačuva Vojnomedicinsku akademiju od farmakomafije. Oni su mu u ovom pismu, koje je prosleđeno i Glasu javnosti, zahvalili zbog toga što je otvoreno govorio i o problemima i greškama u zdravstvu, o čemu se godinama ćuti.

"Videks" deset puta skuplji od "vioksa"

Glas je juče proverio u beogradskim apotekama koliko košta osnovna cena leka "videks", za koji su nas u apoteci "Prima" ubeđivali da smo u stvari naručili njega, a ne "vioks". Za lek koji smo naručili u apoteci (vioks) rekli su nam da košta oko 2.000 dinara i da je depozit 700 dinara. To u svakom slučaju ne može biti "videks" jer je njegova osnovna cena, bez marži i poreza, oko 19.500 dinara, a sa 20 odsto poreza i 12 odsto apotekarske marže cena je oko 26.000 dinara. Ako se apotekarka zbunila oko naziva, kao što kaže vlasnik apoteke, kako joj je "pošlo za rukom" da previdi ovako drastičnu razliku u ceni.
"Videks" je više nego deset puta skuplji od "vioksa".

U Ministarstvu zdravlja, ipak, tvrde da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti i da je posao inspektora za lekove da utvrdi fizičko prisustvo leka po prijavi, da uradi administrativnu kontrolu leka i da obavi graničnu kontrolu lager liste. Budući da u sve četiri apoteke nisu našli "vioks", a na osnovu izjave vlasnika apoteke Damira Isakovića utvrđeno da je reč o grešci i da je bio u pitanju lek "vidaks", tu se, po njihovom mišljenju, istraga inspekcije završava.

Prema rečima dr Ljiljane Kulić, koordinatora za lekove u Ministarstvu zdravlja, ovo telo može na osnovu prijave i da obavesti policiju (imajući u vidu da je u pitanju sumnja na šverc lekova), ali u ovom slučaju, kako su procenili, nije bilo razloga za to. Kulićeva je izjavila da nije u njihovoj nadležnosti da kao dokaz uzimaju račun koji je u ovoj apoteci izdat našoj novinarki, a da, čak, ni naziv leka na računu nije bio čitko napisan.

Na konstataciju novinara da se na računu jasno vidi gramaža leka "vioks", i to 12,5 miligrama, koji se pojavljuje samo u dozama od 12,5 i 25 miligrama, a da se lek "vidaks" pojavljuje u dozama od 200, 250 i 400 miligrama, dr Kulićeva je rekla da je Ministarstvo preduzelo sve neophodne mere i prekinula razgovor.

Sa ovakvim odgovorima nisu zadovoljni u Farmaceutskom jezgru.
- Šverca lekova očigledno ima, a onaj ko ima pet apoteka može da potplati boga oca, a kamoli inspekciju - rekla je za Glas Sunčica Veličković, potpredsednik Farmaceutskog jezgra, koje je već nekoliko puta pismenim putem obaveštavalo Farmaceutsku komoru o sličnim problemima, ali odgovora nije bilo.

- Apoteke sve češće drže ljudi koji po struci nisu farmaceuti i čiji je jedini interes profit. U takvom sistemu, farmaceuti ne znaju ni šta im je legalno, a šta nelegalno ušlo u apoteku, a i ako znaju, plaćeni su da ćute. U takvoj situaciji farmaceuti su rastrzani između struke i hleba, a nažalost, hleb nadjača. Oni jednostavno nemaju jako strukovno udruženje koje bi stalo iza njih - kaže gospođa Veličkovićeva.

Prema njenim rečima, u ovom konkretnom slučaju i predstavnik proizvođača "Merk Šarp end Domo" morao je da ima uvid u tržište i da o tome izveštava proizvođača.

Redakcija Glasa javnosti


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Kod železničke stanice u Topčideru juče ujutro izbegnuta katastrofa

16:21h

Vladika gledao rušenje hrama

16:30h

Reporter Glasa javnosti sa "fantomkom" na glavi proveravao koliko su bezbedni učenici

16:39h

Prva zaplena od uvođenja Zakona o zaštiti intelektualne svojine

16:47h

Teški bolesnici nestali sa spiska pa ne mogu da se leče

16:55h

"Farmaceutsko jezgro" nekoliko puta obaveštavalo Komoru o "sumnjivim poslovima", ali odgovora nije bilo

17:02h

Na listi Programa za razvoj Ujedinjenih nacija ne nalaze se SCG

17:11h

Batić: Neustavna odluka o zabrani uvoza "polovnjaka"

23:20h

Završni izveštaj o Srebrenici

 


     


FastCounter by LinkExchange