[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 5. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Tašmajdan-kamenolom

U svojim ,,Putovanjima po Novoj Srbiji" (1878 i 1880), Sreten L. Popović o Tašmajdanu je pisao: "Vekovima su se oko Beograda ljuti bojevi bili, a mnogi je svet izginuo otimajući ga ili braneći ga. Mnogi i u Beogradu ne znaju šta upravo ovaj Tašmajdan u sebi krije. To nije običan majdan gde se samo vadi kamen...

Još u najstarija vremena, još kad je prvi kamen temeljac postavljen Beogradu, odavde je vađen kamen... Može se slobodno reći da su sva u Beogradu stara zdanja, džamije, česme i ograde oko bivših avlija u Turaka, pa i sami bedemi, platna, oko beogradskog grada, ozidani ovim ovde vađenim kamenom..." Taš - na turskom znači kamen. Maaden - na turskom znači kop, rudnik. Dakle, Tašmajdan je ustvari kamenolom.

Tašmajdan ima burnu istoriju: dve godine posle izbijanja Prvog srpskog ustanka. U jesen 1806. Karađorđe se sa ustanicima ulogorio na Tašmajdanu i iz svog bivaka rukovodio opsadom Beograda. Dvadeset četiri godine kasnije, baš na dan 30. novembra 1830. godine, za vreme vladavine knjaza Miloša, jedan važan datum ulazi u istoriju Tašmajdana, Beograda i Srbije: u blizini stare palilulske crkve, na humci, uzvišenju, na zemljanoj padini koja je služila kao tribina za čitanje naredbi, obaveštenja i poruka, sultanov izaslanik je obnarodovao Hatišerif, odluku turskog sultana o unutrašnjoj nezavisnosti Srbije.

Od 1828. godine tu se nalazilo beogradsko groblje, sve do 1886. godine. Oko same crkve sahranjivani su najpoznatiji ljudi toga vremena: Vučić, Kolarac, Đuro Daničić. Tu je počivao i prvi predsednik Srpske akademije nauka Josif Pančić (1814-1888). Tridesetih godina prošlog veka na tašmajdanskom groblju je završena izgradnja crkve Sv. Marka.

Između dva svetska rata podignuta je sadašnja crkva Sv. Marka, a stara palilulska crkva, u čijoj je porti pročitan hatišerif, srušena je u bombardovanju 6. aprila 1941 godine. Danas se na mestu tašmajdanskog groblja nalazi veliki beogradski park. A ispod parka su stare katakombe i lagumi koji su već vekovima tu i tek ponekom radoznalom istraživaču, koji se usudi da u njih zađe, umeju da ispričaju po neku priču o čudnoj i nemirnoj istoriji ovog, u današnjim danima mirnog gradskog šetališta.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:26h

Kakvi autobusi voze sugrađane i koje kontrole prolaze vozači

21:33h

Otvorena Služba za akutna neurološka stanja u Zemunskoj bolnici

21:43h

Učenici OŠ "Dositej Obradović" pokrenuli humanitarnu akciju

21:51h

Juče obeležen Svetski dan podstanara

21:59h

Otvorena izložba dečijih radova: Budući vajari i slikari

22:08h

Vrt "Dobre nade" iz Beograda pomaže Zoološkom vrtu u Bitolju

22:15h

Upoznajte Beograd: Tašmajdan-kamenolom

22:22h

Gradske vesti: Uvid u dva regulaciona plana

22:30h

Obaveštenja iz Elektrodistribucije i Vodovoda
   


     


FastCounter by LinkExchange