[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Propao politički pokušaj Srbijanke Jovanović da posle nedeljnih izbora u 86. godini sedne međ' odbornike Gornjeg Milanovca

Skočio joj pritisak

od izbornih rezultata

* Za ljubav sina Ljubisava i dobro majke Srbije pristala da je kandiduju ispred Stranke simpatizera sporta
* Da su me reklamirali, bolje bih prošla. Sin je hteo da me slika za poster, al' to košta 20.000 dinara - a penzija mi je devet

Kada je Srbijanka Jovanović, domaćica iz Gornjeg Milanovca, čula izborne rezultate, skočio joj je pritisak. Njene sinove Velibora i Ljubisava staričine zdravstvene tegove nisu mnogo iznenadile. Em, Srbijanka ima 86 godina, em, je za ljubav sina Ljubisava i dobro majke Srbije pristala da je kandiduju za odbornika ispred Stranke simpatizera sporta, em, je partija na lokalnim izborima osvojila svega 0.59 odsto ili ukupno 93 glasa i nijednog odbornika u gradskoj SO.

Više ih je zaprepastilo kada je baka Srbijanka rešila pre dva meseca da uđe u izbornu trku za lokalnog odbornika. Bez mnogo propagande, bogatih sponzora, polupokretna i na štakama!

Hoćeš li majka u Skupštinu?

Obožava fudbal

Ispred Stranke simpatizera sporta, čiji je predsednik njen sin Ljubisav, Srbijanka se našla jer voli fudbal! - Kad naši gube, iznerviram se i lupam štakom o pod. Ali to samo kad komšija ispod nije u stanu. To mi je jedina zabava jer poslednje četiri godine zbog bolesti ne izlazim iz kuće - kaže starica.

- Da su me reklamirali, bolje bih prošla. Sin je hteo da me slika za poster, a kada je izračunao da bi to koštalo sigurno 20 hiljada dinara, odustali smo od kampanje. Pa penzija mi je devet. Kažem mu, napusti se, Ljubisave, ćoravog posla. Ko me poznaje, glasaće iako me nije gledao zalepljenu po gradu. Samo je stigao jedan dan sa posla i pita je l' hoćeš majka u Skupštinu. Ja pristala. Kada sam čula da smo propali - bilo mi žao. Htela sam i da plačem, al' mi pritisak prvo skočio, pa se posle leka srozao - priča Srbijanka koja je izbornu noć provela u krevetu s krpom preko čela.

Naočare ne nosi i kao što jasno sa prozora trospratnice u kojoj stanuje u centru Milanovca vidi antenu na Rudniku, tako uočava i šta se na političkoj sceni dešava. Čitav je život udovica oficira "kuvala, prala, šila, sve po kući zna, samo nikada nije naučila da čita pisana slova, TV dnevnik nije propustila za poslednjih pola veka", a ono što istorija danas piše, Srbijanka pamti. A ponešto je htela i da menja.

- Sećam se onih prvih radikala, Pašićevih. Tada su se svi političari, i kada su se svađali, oslovljavali sa gospodine. Po gospodstvu i cilindru si znao ko je učen. Za jedan srpski dinar mogla sam da prehranim porodicu. Sećam se da je ceo Milanovac plakao kada je ubijen kralj Aleksandar. Ko je tad radio, taj je i imao. I Tito mi je valjao.

Posle, kada je Milošević bio glavni, nije mi se dopadalo ništa. I posle njega sam se nadala biće dobro. A ispalo je jedna glava, a sto jezika. Dok se oni u Skupštini svađaju, narod grca. Svaki kog smo dosad birali Milanovcu je obećao izgradnju sportskog centra - i ništa. Imamo livadu. Dođu deca, šutiraju loptu ispred zgrade, a komšijama smeta. Za to nije krivo dete, već onaj što nije napravio prostor za igru.

Put do Despotovice je otkad su Nemci i Bugari 1945. otišli i dan-danji isti. Da su me izabrali radila bih u opštini kao i svi drugi do sada. Ne bih jedino krala, priča starica. I dok su vest o njenoj kandidaturi mnogi u Milanovcu propratili povlačenjem pitanja političke opravdanosti takvog gesta pravdajući svoj stav odsečnim vrtenjem glave i rečima "šta će baba u politici" i nagađanjima da zbog godina starica verovatno i ne zna šta je snašlo, Srbijanku nije napustio olimpijski duh.

- Mnogi mi zameraju što sam predložio za odbornika rođenu majku od 86 godina. Da bi lista bila kompletna morao sam na njoj da imam 30 odsto žena. Ako je imala glasačko pravo tolike godine, što ne bi sad neko birao nju.

Voli da bistri politiku

Voli fudbal, voli politiku, voli Srbiju. Što da joj ne ispunim želju? Baka je, od 49 imena na listi bila 43, pa i da je partija probila cenzus teoretski je bilo nemoguće da svi sa spiska sednu u skupštinski klupu - kaže Srbijankin sin Ljubisav, bivši fudbaler lokalnog trećeligaša koji je shvativši da se politika poodavno umešala na sportske terene to i ozvaničio 2002. partijom sportskih simpatizera.

Koliko se Srbijanka nije nadala sopstvenom porazu toliko je, kaže, iznenadio pobednički rezultat kada je u ponedeljak izjutra podvučena crta i završeno prebrojavanje glasova. U Gornjem Milanovcu, po pravilu opozicionim ma ko u Srbiji bio na vlasti, na poslednjim lokalnim izborima pobedio je SPS sa 28,52 odsto glasova. Slede DSS sa 17 odsto i radikali sa 11.76 procenata.

U takvoj konkurenciji, priznaje starica, male su joj bile šanse. - Ako doživim sledeće izbore, probaću opet. Bar sam učestvovala, planira Srbijanka. Pa, bar je na demokratiju čekala 50 godina.

Ivana Ikraš


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:39h

Propao politički pokušaj Srbijanke Jovanović da u 86. godini sedne međ' odbornike

16:04h

Švajcarske vlasti plaćaju seljacima da napasaju stada na Alpima

16:26h

Mihail Kalašnjikov realizovao još jednu svoju ideju: Novo oružje - votka "kalašnjikov"

16:52h

Druga svadba Britni Spirs sigurno neće poneti epitet raskošne

17:17h

Pevačica Jelena Karleuša iz "BK saunda" prešla u Pinkov "Siti rekords"

17:41h

Zanimljivosti: Bred Pit u rimejku serije "Dalas"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange