[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odbor Skupštine SCG za odbranu nije usvojio strategiju odbrane

Strategija treći

put na popravnom

Većina članova Odbora smatrala da je nova verzija korak unazad i da nije u skladu sa Ustavnom poveljom

BEOGRAD - Odbor za odbranu Skupštine SCG juče nije usvojio revidirani predlog strategije odbrane državne zajednice, koje je predložilo nadležno ministarstvo, a nedavno prihvatio i Savet ministara SCG.
Posle tročasovne polemičke rasprave, kojoj su prisustvovali i ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić i njegov zamenik Vukašin Maraš, članovi skupštinskog Odbora su sa dva glasa protiv, pet uzdržanih i samo četiri glasa za odbacili ponuđenu varijantu.

Odlična je, ne valja

Foto

Ministar odbrane Davinić i njegov zamenik Vukašin Maraš na sednici Odbora

Ministar Davinić je istakao da su sve primedbe iz Crne Gore na prethodni predlog ovog dokumenta u potpunosti prihvaćene i inkorporirane u novi tekst. Vojni ministar je rekao da su primedbe Skupštine i Vlade Crne Gore bile dovoljne da predlagač iznese novu verziju teksta. Davinić je dodao da je ova verzija "veoma dobra i da predstavlja poboljšanje" i da se u njoj nedvosmisleno govori o opredeljenjima SCG da pristupi evroatlantskim integracijama. Rekao je i da su poboljšani delovi strategije koji su osnov za demokratsku i civilnu kontrolu Vojske SCG.

Međutim, većina članova Odbora za odbranu nije tako mislila, već da je druga verzija "korak unazad" i da je ne treba prihvatiti. Poslanik DSS Crne Gore Ranko Kadić konstatovao je da je neverovatno da je usvojena svaka reč ili tačka koja je stigla iz Crne Gore, a da su istovremeno izbačena "čitava poglavlja". On je rekao da su vitalni interesi odbrane potpuno prepisani iz predloga Skupštine Crne Gore.

Poslanik SPS Veljko Odalović rekao je da ova stranka neće podržati ponuđeni predlog, a Jadranko Vuković iz SRS je istakao da je strategija neprihvatljivija i od prve verzije. On je dodao da su prihvaćene "sve primedbe i uslovljavanja iz Crne Gore" i da dokument prenaglašava ulogu država članica i da liči na odvojene strategije.

Plata za Šešelja

Parlament će danas rapravljati o predlogu da se po hitnom postupku dopuni zakon o platama i naknadama saveznih poslanika i funkcionera koje bira ili razrešava Skupština, a koji je podneo šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić i odnosi se samo na haške pritvorenike. Prema tom predlogu "delegat, funkcioner i rukovodeći radnik imaju pravo da ostvaruju lični dohodak za vreme duže od jedne godine od dana prestanka funkcije, ako se nalaze u pritvoru pritvorske jedinice Haškog tribunala, pod uslovom da su se dobrovoljno predali i to pravo ostvaruju do pravosnažnog okončanja sudskog postupka". Predlagač će tražiti hitan postupak kako bi se otklonili i sprečili slučajevi veoma teškog materijalnog stanja ovih lica. Ako parlament usvoji izmene, lider SRS Vojislav Šešelj će primati platu iz državnog budžeta sve do pravosnažnosti presude.

Velimir Radojević, predstavnik crnogorske SNP, upozorio je da se ovakvim tekstom strategije žele dva odbrambena sistema i da ova verzija "nije u skladu sa Ustavnom poveljom SCG". Radojević je rekao da je naziv Državna zajednica potpuno izbrisan i da drugi predlog strategije služi za unutar-političku upotrebu i da ima za cilj zbunjivanje domaće i međunarodne javnosti. Smatra i da se odstupilo od koncepta zajedničke bezbednosti i da zbog svega SNP ne može prihvatiti takav dokument.

Sve zavisi od DSS

Poslanici DPS Drago Čantrić, SDP Borislav Banović i G17 plus Vladimir Krivošejev izrazili su nadu da će ponuđena verzija ipak biti usvojena, jer je bolja od prethodne i više odgovara SCG. Poslanik DSS Dragan Lazić rekao je da će na popodnevnom sastanku poslaničkog kluba ove stranke biti odlučeno hoće li poslanici DSS danas u parlamentu državne zajednice glasati za usvajanje.

Ako je suditi po najavama predstavnika stranaka u Skupštini SCG, predlog strategije odbrane teško će dobiti potrebnu većinu glasova i nije isključeno da će dokument i po treći put ići na doradu.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

17:25h

Odbor Skupštine SCG za odbranu nije usvojio strategiju odbrane

17:35h

Kontakt grupa juče u Njujorku raspravljala o Kosovu

17:40h

Vlahović: Ne želimo u EU kao srpska provincija

17:55h

Lideri SRS i DSS razgovaraju o eventualnoj postizbornoj koaliciji

18:00h

Povratak Budimirovića u Svilajncu i nije veliko iznenađenje

18:10h

Rasim Ljajić i juče ponovio: Nema roka za izručenja Hagu

23:05h

DS: Izbori pokazuju demokratski trend

23:20h

Mikavica: Ponuda SRS nije odbijena
   


     


FastCounter by LinkExchange