[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Kinoteci na stogodišnjicu krunisanja kralja Petra Karađorđevića

Najstariji film o

Beogradu i Srbiji

Dvadeset prvog septembra pre sto godina krunisan je Kralj Petar I Karađorđević, za koga se vezuje epitet najdemokratskijeg srpskog vladara. Filmski materijal snimljen tim povodom najstariji je filmski dokument snimljen kod nas i proglašen je za kulturno blago srpskog naroda.

U Muzeju jugoslovenske kinoteke prikazana je upravo restaurisana kopija Krunisanja kralja Petra I Karađorđevića, a ovom izuzetno značajnom kulturnom događaju, jer malo je naroda koji se mogu pohvaliti filmom snimljenim pre jednog veka, prisustvovale su visoke zvanice iz javnog života.

Porodica prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, supruga Katarina i kraljević Filip, dolazeći u Kinoteku, prvo su se srdačno pozdravili i izljubili (tri puta) sa predsednikom Borisom Tadićem, proćaskali na engleskom, a potom i rukovali sa ministrom za kulturu Draganom Kojadinovićem i ostalim gostima.

Prisutne je pozdravio direktor kinoteke Radoslav Zelenovic i upravnik Muzeja Dinko Tucaković, a potom je prikazano Krunisanje i polusatni dokumentarni film o životu kralja Petra posle krunisanja, uz izvršen komentare scenariste i šefa Arhiva JK Aleksandra Erdeljanovića.

Mnoge scene iz tog filma (kraljevo putovanje u Rim, osvećenje zastava na Banjici, gde se vide slavne srpske vojskovođe, proslava rođendana kralja Petra ispred starog dvora na Terazijama, otkrivanje spomenika Krađorđu na Kalemegdanu, porušenog 1915. u Prvom svetskom ratu..., pronađene u bečkom arhivu prošle godine iz kolekcije producenta Svetozara Botorića - viđene su prvi put.

Najstariji sačuvani filmski dokument o Beogradu i Srbiji snimio je 1904. godine povodom krunisanja Kralja Petra I počasni srpski konzul u Šefildu Arnold Mjur Vilson i Frenk Storm Moteršo, koji je početkom dvadesetog veka u Britaniji važio za jednog od najpoznatijih filmskih stvaralaca.

Materijal koji se čuva u JK svrstava se u takozvanu veliku filmsku reportažu i sadrži šest scena: ulične prizore u Beogradu, kolona koja ide ka Sabornoj crkvi na dan krunisanja i potom ka Dvoru, paradu vojske, pogled na beogradsku tvrđavu i pristanište, smotru oružja na Banjici. Pored scena snimljenih u Beogradu, autori su ovekovečili na svom putovanju i Kraljevo, Žiču, Studenciu, Rašku, Novi Pazar, Andrijevicu, Cetinje, Zadar i Šibenik.

Prvi put je prikazan u Londonu 1904, a godinu dana kasnije u Narodnom pozorištu u Beogradu. Prema rečima profesora Marka Babca, izuzetan film, neobičan po formi, originalan po montažnim i dramaturškim rešenjima, sjajnim likovnim kompozicijama i smelim pokretima kamere.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:22h

U Kinoteci prikazan najstariji film o Beogradu i Srbiji

16:31h

"Filumena Marturano" pozorišta "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke na Bitefu

16:38h

Sedamdeseti kongres međunarodnog PEN-a u Norveškoj

16:47h

Paskaljević: Ultranacionalizam je politički autizam
   


     


FastCounter by LinkExchange