[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. 9. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Veljko Stambolić sa advokatom

Veljko Stambolić optužio bivšeg predsednika SRJ za zločin

Milošević naredio

ubistvo mog oca

Dan posle nestanka, moja majka je nazvala Slobodana Miloševića, jer je pretpostavljala da on stoji iza svega. On je preko posrednika poručio da je otmica kasno prijavljena, da su granice blizu i da je on "ko zna gde"

BEOGRAD - Slobodan Milošević je naredio otmicu i ubistvo mog oca Ivana Stambolića, jer mu je bio politički protivnik. Posle njegovog nestanka, 25. avgusta 2000. godine, odmah sam znao da on stoji iza svega i nisam sumnjao ni na koga drugog - izjavio je Veljko Stambolić (39), sin ubijenog političara i nekadašnjeg predsednika Srbije juče u Specijalnom sudu.

Poslednji susret

On je naveo da su njegov otac i Milošević prekinuli saradnju 1988. godine i da su se poslednji put sreli iste godine u Budvi, na sahrani Stambolićeve kćerke Bojane, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći. Mesec i po dana pre otmice, otac se viđao sa čelnicima opozicije koji su ga predlagali za protivkandidata Miloševiću i tada je primetio da ga neko prati.

- Ispred zgrade je stalno bio parkiran čudan beli kombi i "jugo" bordo boje. U njima su bila dvojica mladića, ali ne bih mogao da ih prepoznam. Najpre su ih primetile komšije, a kada sam na to upozorio oca, rekao je da nisu tu zbog njega, već možda, zbog Vuka Draškovića, Mihalja Kertesa i Vlastimira Rođe Đorđevića koji su stanovali u diplomatskom naselju. Savetovao sam mu da se se skloni, ali je odbio, govoreći da nikome nije naneo zlo - kazao je Veljko Stambolić.

- Dan posle nestanka, moja majka je nazvala kabinet Slobodana Miloševića, jer je pretpostavljala da on stoji iza svega. On je preko posrednika odgovorio da je otmica kasno prijavljena, da su granice blizu i da je on "ko zna gde". Sledeći kontakt sa njim bio je preko bivšeg predsednika Makedonije Kire Gligorova, ali je tada odgovorio da on nema veze sa tim - tvrdi sin ubijenog.

Svedok otmice u Košutnjaku

Slaviša Bogdanović (22), iz Krupnja, koji je u vreme otmice obezbeđivao restoran "Golf" i parking, rekao je da je video kako dva mladića na silu i uz pretnju pištoljem ubacuju Stambolića u beli kombi. On je dodao da su Stambolića zaustavili uz reči: "Stoj, policija". Bogdanović, međutim, nije mogao da opiše osobe koje su otele Stambolića.

Mlađi Stambolić je naveo da je zločin mogao da naruči samo Milošević kao najmoćniji čovek u zemlji. Kao odgovorne je prozvao i Radomira Markovića, bivšeg načelnika RDB i pokojnog šefa srpske policije Vlajka Stojiljkovića i dodao da je posle očevog nestanka dobijao anonimne telefonske pretnje.

Branislav Kovačević iz Kragujevca, predsednik Lige za Šumadiju, potvrdio je da je Stambolić prihvatio predlog DOS- a, da bude protivkandidat Miloševiću.

Pretnje generala

- Prvi uslov bio je da ga podrži ceo DOS, a drugi da mu jedini protivkandidat bude Milošević. Na sednici Predsedništva DOS-a predložili smo Stambolića, jer je imao dobre odnose sa ljudima iz bivših republika. Bio je dobar i sa albanskim intelektualcima i Milom Đukanovićem. Znali smo da će Milošević burno reagovati, jer se plašio da će jedan deo njegovih birača, preći na našu stranu - istakao je Kovačević, koji je bio zadužen za pregovore sa Stambolićem.

Kovačević je dodao da je 4. avgusta 2000. godine za kandidata ipak izabran Vojislav Koštunica, kao i da je Zoran Đinđić smatrao da on može da pobedi Miloševića.

On je naglasio da mu je Stambolić dva dana pre otmice, poručio "čuvaj se" i otkrio da ima čudne telefonske pozive.
- Rekao mi je da ga zovu zlatiborski generali. Mislio sam da se to odnosi na generale koji tamo imaju vikendice - istakao je svedok.

Na pitanje suda da li se Stambolić plašio, Kovačević je odgovorio: "Milošević se ipak više plašio njega". Suđenje se nastavlja danas saslušanjem svedoka saradnika Nenada Šarea.

D. Ćuruvija


vesti po rubrikama

^hronika

18:10h

Veljko Stambolić optužio bivšeg predsednika SRJ za zločin

18:17h

U Specijalnom sudu Vladimir Totovski porekao dilovanje droge

18:26h

Kažnjen sa 14.000 evra zbog klevete Mila Đukanovića

18:39h

Beograd: Policija traga za akterom sačekuše

22:24h

Beograd: U jurnjavi za motoristom teško povređen policajac
   


     


FastCounter by LinkExchange