[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kajmanski fond "Balkan limitid" uspeo da sakupi četvrtinu akcija malih akcionara "Knjaza Miloša"

Zaradili bi milione

preprodajom akcija

Država i mali akcionari sakupiće do petka 70 odsto akcija, koje će ponuditi po najmanje 20.000 dinara. Vlade Divac ostaje u igri. Direktor Agencije za privatizaciju tvrdi da "Balkan" može da se pridruži državi i preproda akcije

BEOGRAD - Ponuda "FPP Balkana" da otkupi minimalnih 25 odsto akcija "Knjaza Miloša" je uspela, saopštili su juče iz ovog kajmanskog fonda. "Balkan" je time, tvrde u fondu, stekao više od 43 odsto upravljačkih prava, imajući u vidu da država na svojih 41,28 odsto akcija nema pravo upravljanja. Tako će "Balkan", verovatno, već danas za oko 20,9 miliona evra postati vlasnik 91.357 akcija koje je po komadu platio 17.200 dinara.

Srđan Muškatirović, predstavnik "Balkana" u Beogradu rekao je da će nastaviti sa otkupom akcija iako je predviđeni rok istekao. Po njegovim rečima akcionari se i dalje javljaju sa željom da prodaju svoje akcije jer navodno nisu znali koji je poslednji rok. On tvrdi i da su pojedini akcionari deponovali akcije za prodaju "Balkanu", ali da pojedine brokerske kuće nisu prosledile nalog u Centralni registar. Konačno tumačenje da li "Balkan" može da nastavi sa otkupom akcija čeka se od Komisije za hartije od vrednosti.

Sa druge strane u kompaniji "Knjaz" tvrde da su berzanski mešetari vršili pritisak na akcionare da prodaju akcije "Balkanu" i da im je nuđen keš novac. Priča se da su brokeri čašćavali po kafanama akcionare kako bi ih privoleli da im prodaju akcije, umesto da se udruže sa državom i većinski paket ponude po minimalnoj ceni od 20.000 dinara.

Grešni brokeri

Inače Komisija za hartije od vrednosti je prethodnih dana utvrdila prekršaje pojedinih brokerskih kuća ali će njihova imena objaviti naknadno, pa to verovatno neće uticati na ishod ove javne ponude.

Ostaće u Srbiji

"Balkan" bi mogao da na uloženih 20,9 miliona evra za otkup akcija zaradi 3,41 milion evra, ako bi udružio svoj paket akcija sa državom, a ona ga proda po minmalnoj ceni od 20.000 dinara. U slučaju da se javi više strateških firmi za kupovinu čime bi i cena akcije skočila, "Balkan" bi, ukoliko na primer, cena dostigne 22.000 dinara zaradio čak 5,8 miliona evra. Muškatirović, međutim, tvrdi da "Balkan" ne namerava da preprodaje akcije "jer je u Srbiju došao da investira i ostane".

Još dva dana, zaključno sa 24. septembrom, akcionari aranđelovačke fabrike koji nisu prodali akcije "Balkanu" mogu da se pridruže državnom paketu. Bojana Jovanović, predsednik Upravnog odbora "Knjaza Miloša" kaže da vest o kupovini "Balkana" nije dramatično odjeknula u fabrici jer se očekuje da se do petka sakupi objedinjeni paket od 70 odsto akcija koji će biti ponuđen na prodaju zainteresovanim kupcima po minimalnoj ceni od 20.000 dinara. Dodatni uslovi za potencijalne kupce preostalog većinskog paketa "Knjaza", a među kojima se očekuju opet "Laško", "Danone" i Vlade Divac, su socijalni i investicioni program.

"Balkan", shodno svojoj javnoj ponudi, namerava i da dokapitalizuje fabriku sa 25 miliona evra od čega će, kako su naveli, 20 miliona evra biti iskorišćeno za vraćanje skupih kredita fabrike dok će samo pet miliona evra biti investirano u proizvodnju.

Nemaju dovoljno glasova

Da bi "Balkan" izglasao odluku o dokapitalizaciji mora da ima dvotrećinsku većinu u Skupštini akcionara ili 66 odsto upravljačkih prava. To znači da mu za takvu odluku treba vlasništvo od 38,6 odsto akcija, a trenutno poseduje samo 25 odsto. Ako bi ipak uspeo da obezbedi da Skupština akcionara izglasa dokapitalizaciju, morao bi da za to dobije saglasnost Komisije za hartije od vrednosti i Akcijskog fonda, što je inače, prema dosadašnjoj praksi puka formalnost.

Miodrag Đorđević, direktor Agencije za privatizaciju nije želeo da komentariše činjenicu da je "Balkan" postao vlasnik dela "Knjaza" pre petka, odnosno roka do kojeg sitni akcionari mogu da udruže svoje akcije sa državom radi zajedničke prodaje. Na pitanje da li "Balkan" sada može da izglasa odluku o dokapitalizaciji čime bi se obezvredio državni kapital, Đorđević podseća da ovaj fond nema dovoljno glasova da izglasa takvu odluku.

On je međutim potvrdio da "Balkan" može svoje akcije do petka da pridruži državi i tako zaradi samo na transakciji nekoliko miliona evra. Na našu sugestju da bi to bila čisto špekulativna radnja, Đorđević kaže da nažalost, Zakon o finansijskom tržištu dozvoljava i takvu mogućnost. Generalni direktor "Knjaza" Radenko Marjanović kaže da sumnja da je "Balkan" prikupio 43 odsto akcija sa pravom glasa u Skupštini akcionara.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:53h

"Balkan limitid" uspeo da sakupi četvrtinu akcija malih akcionara "Knjaza Miloša"

16:29h

Sindikati nacionalne srpske avio-kompanije u mogućem štrajku

17:01h

"Podravka" ušla u trku za "Centroproizvod"

17:10h

Slovenački "Merkator" procenio "Ce market" 50 miliona evra

17:19h

U Srbiji do 2012. sve veći deficit električne energije

17:27h

Rekordni prinosi šećerne repe

17:35h

Niže prosečne plate u avgustu

17:43h

Jelašić potpisao i 100 dinara

17:51h

Naumov: Energetika povezuje region
   


     


FastCounter by LinkExchange