[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle okršaja Ugljaninovih i Ljajićevih pristalica, neupućeni se raspituju za bezbednost

Novi Pazar nije oaza

za bandite i siledžije

* Poznanici zovu Novopazarce i pitaju ih ima li razbojnika na putu ka Pešteru
* Sudije ne poriču da je lokalno sudstvo puno problema, ali odbijaju odgovornost za stranačku pucnjavu
* Ćamil Hubić, predsednik Okružnog suda, kaže za Glas da mita i korupcije ima koliko i u drugim krajevima

NOVI PAZAR - Da li je Novi Pazar "besudna zemlja gde sila i banda počinju da vladaju, a građani su nezaštićeni, gde je grupa huligana iznad zakona"? Posle prošlonedeljne pucnjave u centru grada i vatrenog okršaja pristalica Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića, u kome je ranjeno dvoje nedužnih ljudi, i mnogi obični Novopazarci morali su da odgovaraju na ovo pitanje. Ako nikom drugom, ono barem prijateljima i poznanicima koji su ih, kažu, pitali smeju li na putu ka Crnoj Gori ili ka Pešteru kroz Pazar da ih na drumu ne presretne neka banda?

Kao glavni krivci za goreopisani imidž Novog Pazara, u izjavama koje je posle međustranačke pucnjave prenela štampa, označeni su uglavnom državni organi, koji, da su radili svoj posao, "ne bi ni dozvolili da se u gradu pojavi grupa huligana koja se ponaša kao da je iznad zakona". U osudama koje su stigle iz Beograda, posebno je apostrofirana odgovornost novopazarskog pravosuđa, a kao prva konkretna posledica ovog novog vida međustranačkih odnosa pomenuta je mogućnost da se ponaosob preispita rad sudija za prekršaje u Novom Pazaru.

I dok sudije sakupljaju čaure posle pucnjave, kako se figurativno izjasnio jedan od beogradskih ministara, a mnoga pitanja, poput onog otkud učesnicima predizbornih mitinga i stranačkim aktivistima pištolji u džepovima, jesu li pošli da se bave politikom ili pucnjavom, šta je sa odgovornošću onih čiji je prvi zadatak da brinu o bezbednosti građana i o tome ko po gradu nosi pištolje, ostaju bez odgovora, u redovima novopazarskih sudija ne poriču da je ovdašnje sudstvo puno problema, ali odbijaju neposrednu odgovornost za stranačku pucnjavu u centru grada.

Posao za državne organe

Preispitivanje rada sudija

Predsednik Okružnog suda u Novom Pazaru najavljuje da je na vidiku novo preispitivanje rada ovdašnjih sudija.
- Taj posao teče od početka godine. Već se formira slika o radu svakog sudije u Opštinskom sudu i do kraja godine imaćemo dovoljno podataka o tome ko može ostati u tom sudu, a ko će morati da ide i da traži drugi posao. Ministar pravde je dobro rekao, ako sudstvo ne može da se očisti iznutra, oslobodi od onih koji su se ogrešili o moralne principe i kodekse, ako ne odu oni koji nemaju kapaciteta da ispune zahteve, onda će nas promeniti drugi odlukom da se ide u opšti reizbor. Takva reforma neće biti bezbolna ni bezgrešna, ali će biti nužna - zaključuje Hubić.

- Sudstvo nije moglo da utiče na obuzdavanje kampanje kakva je vođena u Novom Pazaru. Naš je posao da sudimo, ali da preventivno delujemo u ovoj kampanji i utičemo da se ona vodi na drugi način niti smo mogli ni trebali... To je bio posao drugih državnih organa - kaže za Glas Ćamil Hubić, predsednik Okružnog suda u Novom Pazaru.

Na često pominjano pitanje da li je kaznena politika suda u Novom Pazaru možda blago kažnjavanje, zadržavanje predmeta u fiokama sudija, eventualno mogla da bude uzrok komotnijeg ponašanja naoružanih učesnika ovdašnjeg političkog života, prvi čovek novopazarskog pravosuđa kaže da su te "slabosti postojale u onolikoj meri koliko ih ima i u drugim sudovima u Srbiji", a tamo stranački aktivisti ipak nisu pucali u masu.

- Sve je to, ipak, rezultat kampanje i načina na koji je ona vođena. Oni koji su vodili kampanju okupili su oko sebe određene ljude i oni su odgovorni za takav oblik kampanje - kaže Hubić.

Predsednik Okružnog suda dodaje da je o slabostima, naročito u radu Opštinskog suda u Novom Pazaru, govorio mesecima pre izricanja najnovijih ocena, ali reakcije nadležnih nije bilo.
- Ništa nismo zataškavali. Govorio sam o problemima kakvi postoje i u drugim sudovima i koji nisu specifičnost našeg grada - tvrdi Hubić.

Svima jednak pristup pravdi

- Do kraja godine u Opštinskom sudu u Novom Pazaru biće u potpunosti obezbeđen princip da građani moraju imati jednak pristup pravdi. Poseta ministra pravde i njegovi kritički stavovi o radu pravosuđa dragoceni su nam i mi to shvatamo kao podršku u razračunavanju sa svim negativnim pojavama. Korisno bi bilo da te posete budu što češće - veli Hubić.

On odbija i mogućnost da je neko iz lokalne vlasti na njega vršio pritisak u rešavanju određenih predmeta.
- Da li je bilo pritisaka i od koga na druge sudije ne mogu da kažem. Ne bih smeo da tvrdim da ih nije bilo, tu nešto očigledno postoji. Ako ih je i bilo, mogli su se prepoznati samo na pojedinačnoj liniji. Ako sudija izbegava da presudi određeni predmet, to je ili pritisak ili se sudija plaši da se ne zameri nekome i onda tu postoji problem. Mi ćemo morati sa problemima te vrste da se suočimo - nastavlja Hubić.

On je, kaže, u pokušaju da takve probleme počne rešavati još početkom godine izašao sa zahtevom da se sudijama Opštinskog suda u Novom Pazaru oduzme autonomno pravo da sami odlučuju kada će i koji predmet uzeti u rad jer nisu poštovali propise koji regulišu tu materiju.

- To smo i uradili i sudije sada moraju da zakazuju predmete po starosti, po redu pristizanja u sud. Izuzetak su predmeti koji su po zakonu hitne prirode. Ove mere već daju prve rezultate, naročito u Opštinskom sudu u Novom Pazaru. To je prvi korak u vraćanju poverenja u sudstvo. Sada je taj sud stabilizovan kadrovski, popunjen novim sudijama, a prvi zadatak trenutno je da otklonimo slabosti koje su nagomilane u prethodnom periodu ili zbog manjka sudija ili zbog nerada nekih sudija.

Protiv nekih sudija bili su, zbog nerada, pokrenuti postupci za razrešenje, ali su ti postupci okončani tako što je raniji predsednik tog suda, koji je došao za vreme "Sablje" odustao od postupka - veli Hubić, koji je krajem 2002. godine ostao upamćen i po izjavi koju je prenela štampa da među sudijama u Novom Pazaru "ima i mita i korupcije."

Bacanje rukavice

- Imamo korupcije u Opštinskom sudu koliko i ostali sudovi i to nije nikakva tajna. U odnosu na druge državne organe, taj virus se najmanje instalirao u sudstvu. U sudu u kome većina sudija pošteno radi posao, dovoljni su jedan ili dvojica korumpiranih pa da pokvare celu sliku o tom sudu. Moje javno kazivanje o postojanju te pojave bilo je u stvari bacanje rukavice onim državnim organima koji su dužni da se bave tom pojavom.

Niko, međutim, na taj izazov nije reagovao. U ovom momentu imamo jednog sudiju Opštinskog suda koji je suspendovan zbog kršenja zakona od strane sudije i taj postupak je u toku, ali nismo imali otkrivenih slučajeva korupcije, a to je lako uraditi.

Zašto se to ne čini treba pitati one čiji je zadatak da obezbeđuju dokaze o kršenju zakona. Ako sam optužbu javno izgovorio, oni su morali da je provere i da kažu da ona ili nije tačna ili da krivično gone one za koje se dokazi obezbede. Mi sudije ne možemo i suditi i obezbeđivati dokaze - kaže Hubić.

Ćamil Hubić: Opštinski sud je godinama rak-rana našeg sudstva

- Nama je godinama rak-rana bio Opštinski sud u Novom Pazaru. Taj sud je od 2001. dve godine bio zaboravljen zbog toga što se bivšem ministru pravde nije dopao stav Okružnog suda i Advokatske zajednice grada jer se sudstvo usudilo da kaže za određenog kandidata da ne zadovoljava uslove da bude predsednik suda. Za dve godine četvoro sudija napustilo je taj sud. Od onih koji su ostali da rade jedan broj nije ispunjavao ni orijentacione norme ni kvalitet i desilo se da raste broj nerešenih predmeta koji su počeli da opterećuju sud. Taj se problem mora rešiti ili da se reši ili da oni koji nemaju kapaciteta i snage da rešavaju predmete idu iz suda. Od 2001. godine do danas taj sud nije imao predsednika suda sem u periodu od "Sablje" pa do pre tri meseca. I sada je na čelu suda vršilac dužnosti i to je problem koji se mora hitno rešiti jer je njegovo rešavanje uslov brže konsolidacije - kaže Hubić.


Zoran Šaponjić


vesti po rubrikama

^društvo

16:43h

I pored okršaja Ugljaninovih i Ljajićevih pristalica: Novi Pazar nije oaza za bandite i siledžije

16:51h

Građane koji kupuju stanove u izgradnji nema ko da zaštiti od samovolje

16:59h

Reformski obrazovni krugovi ocenili da je prosveta u haosu i traže smenu kolegijuma Ministarstva

17:07h

U Crnoj Gori se lome koplja oko zakona o finansiranju stranaka

17:15h

Snježana Milivojević, profesor FPN-a, o žutoj štampi u Srbiji

17:22h

Dopis Mreže za restituciju SE: Stari vlasnici neće nadoknadu već imovinu

17:30h

Kej: Daću sve od sebe u korist mog klijenta Slobodana Miloševića

17:38h

Sto godina od krunisanja kralja Petra Prvog Oslobodioca

17:44h

Beograd: Srpski ministri otvorili pet sajmova
   


     


FastCounter by LinkExchange