[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 22. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Konak kneginje Ljubice

Reklo bi se da je knjaz Miloš bio kontraverzna ličnost, mnogolik: hrabar, pregovore je pretpostavljao oružanim sukobima, ali bio je i neučtiv, nepredvidljiv, polupismen, grub. Brzo je shvatao šta treba činiti, a u to se ubraja i obnova Beograda, podizanje novih zdanja. Kada je 1830. godine Srbiji priznata autonomija, a knjaz Miloš stekao nasledno kneževstvo, počele su velike gradnje u Beogradu.

Iz tog vremena najznačajnije su dve rezidencije, konak knjeginje Ljubice i Milošev konak u Topčideru. Sagradio ih je Hadži- Nikola Živković, prvi školovani građevinar u Srbiji. Predanje kaže da je taj građevinar bio toliko savestan da je svaku ciglu, pre ugradnje, kuckao, da proveri njen kvalitet.

Po Miloševoj narudžbini 1829. godine započeta je gradnja konaka, a 1832. godine završena. Konak je trebao je da bude rezidencija kneginje i dvojice mladih kneževa, Milana i Mihaila. Hadži- Nikola ili "Hadži- Neimar" kako su ga zvali projektovao je ovaj konak u stilu orijentalne arhitekture, uobičajene za Beograd tog vremena, ali sa vidljivim primesama zapadnoevropske.

Kneginjin konak je prestao da bude rezidencija 1842. godine kada je voljom ustavobranitelja na srpski presto došao Aleksandar Karađorđević. Obrenovići su napustili Beograd, a konak je tada izgubio funkciju zbog koje je sagrađen i više nikada nije bio dvor. Prvo je bio licej, pa od 1845. godine Prva beogradska gimnazija, posle 1863. bio je Apelacioni i Kasacioni sud, od 1912. Zavod za vaspitanje gluvoneme dece.

Posle 1929. godine u njemu je bio Muzej savremene umetnosti, tokom Drugog svetskog rata bio je deo Patrijaršije, a posle rata, do 1971. godine u njemu se nalazio Zavod za zaštitu spomenika kulture. Nakon dugog renoviranja, od 1980. godine otvoren je za posetioce, kao muzej memorijalnog tipa, sa stalnom postavkom u zgradi i "salom pod svodovima" u podrumu gde se organizuju tematske izložbe.

Urađen je u duhu vremena kada je bio rezidencija i u njegovim enterijerima se može videti kako su, u prvoj polovini 19. veka, svoj intimni prostor uređivali najbogatiji Beograđani, uključujući i vladarsku porodicu.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:04h

JKP "Beograd put" juče predstavilo novi zimski vozni park

22:12h

Potrošačka patrola Glasa obišla prodavnicu u Dunavskoj ulici

22:21h

Porodica Belošević iz Istoka pet godina živi u Centru za raseljene

22:29h

Velika i stalna akcija "Reka flaša nije naša" počinje u petak

22:38h

Stanovnici Malog Mokrog Luga nezadovoljni Urbanističkim planom

22:46h

Upoznajte Beograd: Konak kneginje Ljubice

22:53h

Beograd domaćin trećeg međunarodnog takmičenja u plesovima

23:01h

Gradske vesti: Dan bez automobila na Voždovcu

23:10h

Obaveštenja iz Elektrodistribucije, Vodovoda i GSP-a

23:18h

Rambo Amadeus predavao i prodavao ideje
   


     


FastCounter by LinkExchange