[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 17. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Centar za razvoj civilnog društva optužio vlast u Beogradu

U Srbiji policija ništa ne

radi van kruga "dvojke"

Međunacionalni odnosi u Vojvodini su veoma loši - tvrde u Centru

BEOGRAD - Međunacionalni odnosi u Vojvodini su veoma loši, ne i dramatični, a razlog tome je potpuna nezainteresovanost Republičke vlade za situaciju u pokrajini, dok je glavno osećanje pripadnika nacionalnih manjina strah za sopstvenu bezbednost, rezultati su istraživanja Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, koje je sprovedeno nedavno u Subotici, Bačkoj Palanci, Temerinu, Tavankutu, Đurđevu i novosadskom predgrađu Adice, mestima sa mešovitim nacionalnim sastavom.

Beograd ne haje

- Incidenti se dešavaju zato što policija ništa ne radi. U Srbiji ne radi ništa izvan kruga "dvojke". Beograd interesuje samo podela resora i unosnih poslova, a Vojvodina mu je daleko kao neka afrička provincija. Ja mogu i da imenujem taj Beograd, ali ne verujem da će to išta promeniti, jer oni reaguju samo kad stignu pritisci iz Evrope - rekao je direktor Centra prof. dr Vladimir Ilić i dodao da sukob nije samo između Srba i Mađara, već da su napadane i druge manjine i kao primer naveo torturu nad Romima i Aškalijama u novosadskim predgrađima posle martovskih događaja na Kosovu.

Ilić je ocenio da je jedino rešenje u decentralizaciji policije na nivoe okruga, gde ne bi postojala politička blokada u njenom radu kao što postoji sada, sa čime se složio i potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Duško Radosavljević.

- Ministar Jočić je naveo da je bilo svega 67 etničkih incidenata, a prema našim saznanjima, njihov broj je višestruko veći i trocifren je. Što je najgore, imena svih izgrednika su poznata, lokalna policija ih je uredno zavela, ali protiv njih se ne vodi postupak, jer neko odozgo sputava organe tužilaštva - rekao je Radosavljević.

Oko 42 odsto ispitanika, uglavnom pripadnika nacionalnih manjina, ocenjuju da su im dovoljne garancije prava koja imaju svi ostali građani, 11,5 odsto insistira na manjinskim pravima, a samo 2,2 odsto zatražilo je pozitivnu diskriminaciju.

Ljudi su uznemireni

- To je jedan od ključnih dokaza da su ljudu uznemireni i zabrinuti i da lažu kada tvrde da im je dobro. U strahu da će im biti ukinuta osnova prava, čime bi postali građani drugog reda, oni ni ne razmišljaju o kulturnoj i obrazovnoj autonomiji i drugim pogodnostima koje su im garantovane našim zakonima - zaključuje Ilić.

Blizu polovine ispitanika je na pitanje o upoznatosti sa primerima međuetničkog nasilja odgovorilo da ne znaju ništa o tome, ali kada je pitanje preoblikovano u "Kako popraviti međuetničke odnose", samo petina je odgovorila da međuetničke odnose ne treba popravljati, jer su oni dobri. Više od 84 odsto vojvođanskih Hrvata i oko dve petine mađarskih ispitanika smatra da bi Srbi trebali da poprave svoje ponašanje prema manjinama, dok se oko 40 odsto Srba u Vojvodini smatra ugroženim i tvrdi da manjine imaju više prava nego što im je potrebno.

U. Kandić


vesti po rubrikama

^politika

17:45h

Sednica Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom očekuje se iduće nedelje

17:55h

Centar za razvoj civilnog društva optužio vlast u Beogradu

18:05h

U Srbiji je u toku predizborna tišina pred lokalne izbore u nedelju

18:10h

Uz lokalne, održavaju se i izbori za parlament Vojvodine

18:20h

Kontakt grupa u sredu o Kosovu

18:30h

Petersen: Rusija nije za suvereno Kosovo

23:35h

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Vojvodini
   


     


FastCounter by LinkExchange