[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 16. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Nepoznata sila upravlja

kosmičkim brodovima

VAŠINGTON - Američki naučnici ne mogu da nađu objašnjenje za neobično ponašanje kosmičkih brodova "Pionir 10" i "Pionir 11", koji su trenutno najudaljeniji objekti od Zemlje koje je napravila ljudska ruka.
Istraživači su zaključili da na oba aparata utiče nepoznata sila koja usporava njihovo kretanje, javila je ruska agencija Itar-TAS.

Anomaliju u kretanju "Pionira" ustanovili su istraživač Džon Anderson iz Laboratorije za reakciono kretanje u Pasadeni i Majkl Martin Nejto iz Nacionalne laboratorije u Los Alamosu, koji su pratili kretanje sondi pomoću džinovskih umreženih teleskopa. Oni su otkrili da su, posle presecanja orbite Plutona, brodovi tipa "Pionir" počeli da menjaju putanju. Naučnici tvrde da je gravitacija Sunca na takvom rastojanju nedovoljna da bi izazvala izmenu kretanja.

O zagonetnoj pojavi u naučnom svetu vlada različito mišljenje. Tako jedni veruju da na oba aparata deluje tzv. "crna materija", a drugi vide objašnjenje u nedovoljnom poznavanju zakona gravitacije u dubokom kosmosu. Tom problemu biće posvećena specijalna konferencija Evropske kosmičke agencije, koja će se održati uskoro u Parizu.

Misija "Pionira 10" i "Pionira 11" je završena, ali oni produžavaju let kroz Sunčev sistem. U vreme uspostavljanja poslednje radio-veze "Pionir 10" se nalazio na rastojanju od 12,2 milijardi kilometara od Zemlje.

Tanjug


vesti po rubrikama

^vesti

17:53h

Nepoznata sila upravlja kosmičkim brodovima

18:01h

Bez jutarnjih serenade na Kanalu Grande

18:10h

Japanci rekorderi u dugom životu

18:17h

Ušao u kavez da pomazi lavove

18:25h

Invalid opljačkao svog dobrotvora

18:34h

Uši od slanine, pokrivač od šunke

   


     


FastCounter by LinkExchange