[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Profesor otkrio ko je zapravo Mona Liza

RIM - Knjigu "Mona Lisa, mulier ingenua" profesora Đuzepea Palantija iz Firence, najnoviji pokušaj da se rasvetli lik čuvene Mona Lize, italijanski mediji komentarišu kao jedno veliko i potpuno novo otkriće, prenosi Tanjug.

Misteriozna lepotica sa slike zapravo je, prema autoru knjige, Liza Đerardini, rođena u Firenci 1479. godine, koja se udala za Frančeska del Đokonda i postala model čuvenom slikaru Leonardu da Vinčiju.

Ovo delo poteglo je, po ko zna koji put, isto pitanje - da li je Mona Liza zaista postojala ili je bila samo plod Leonardove mašte, koju je u trenucima najveće inspiracije preneo na platno.

- Liza je živela između Firence i Kjantija u Toskani. S obzirom na to da i ja potičem iz te pokrajine, rešio sam da ispričam njenu priču - izjavio je Palanti i dodao da se koristio isključivo arhivskom dokumentacijom i da nije pisao roman.

Pisac je objasnio da je poznata firentinska porodica Del Đokondo bila bliska sa Medičijevima i Da Vinčijem, pa je na osnovu toga pokušao da rekonstruiše Lizin život. Delove njegovog istraživanja potvrđuju spisi Đorđa Vazarija, italijanskog slikara i pisca iz 16. veka.


vesti po rubrikama

^vesti

17:25h

Profesor otkrio ko je zapravo Mona Liza

17:33h

Betmen na balkonu Bakingemske palate

17:41h

Test za dame u godinama

17:50h

Ukrajinac odgrizao uvo prodavcu

17:59h

Turistički vodič za lepo ponašanje

18:06h

Lopovi se sakrili u zološkom vrtu

 


     


FastCounter by LinkExchange