[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Problem nataliteta u severnoj srpskoj pokrajini sve je veći

Vojvođani ubrzano stare i izumiru

Sve opštine u Vojvodini imaju negativan prirodni priraštaj osim Novog Sada

NOVI SAD - Iz Pokrajinskog sekretarijata za demografiju i društvenu brigu o deci, jedinog državnog organa u Srbiji koji se bavi problemom nataliteta i obnove stanovništva, ponovo su upozorili na zabrinjavajuće podatke o razmerama opasnosti koja nam preti od "bele kuge". Prema podacima ovog sekretarijata, sve opštine u Vojvodini imaju negativan prirodni priraštaj stanovništva, sa izuzetkom Novog Sada, u kojem je priraštaj na nuli - isti je broj rođene dece i umrlih. Situacija je posebno teška u Banatu koji, prema demografskim pokazateljima, ubrzano odumire.

Slikovnica koja podstiče rađanje

U okviru kampanje Pokrajinski sekretarijat za demografiju je promovisao i aktivnu slikovnicu "Sestru i brata želim", koja će ubuduće biti korišćena u svim predškolskim ustanovama u Vojvodini. Slikovnica je namenjena deci predškolskog uzrasta i koncipirana je tako da kroz igru kod njih podstiče želju za bratom ili sestrom. Istovremeno, aktivna slikovnica bi trebalo da tokom rada sa decom podstakne i same vaspitače i roditelje da razmišljaju o problemima u natalitetu.

- Ne može se smatrati da su samo materijalni uslovi presudni za ovakve demografske tendencije, mada jesu veoma značajni. Dokaz za to je i činjenica da isti problemi postoje u razvijenoj zapadnoj Evropi. Kod nas ima i mnogo razvoda brakova i abortusa, a Vojvodina je u vrhu i po sterilitetu - izjavila je Novka Mojić, pokrajinski sekretar za demografiju.

U ovom sekretarijatu je sačinjen program demografskog razvoja Vojvodine čija bi realizacija trebalo da počne od iduće godine i koji "traži" godišnja ulaganja od oko milijardu dinara. Nacrt programa je usvojila pokrajinska vlada, ali ne i Skupština Vojvodine, tako da će o ponuđenim predlozima konačnu reč dati novi saziv pokrajinskog parlamenta. Programom je predviđen čitav niz pogodnosti za porodice i majke sa troje i četvoro dece, ali i opremanje bar jednog medicinskog centra u Vojvodini za lečenje steriliteta i vantelesnu oplodnju.

- Vodimo kampanju za treće dete jer se samo rađanjem trećeg deteta u porodici može popraviti prirodni priraštaj. Povećanje nataliteta predstavlja najvažnije pitanje ovog društva i izazov vremena u kojem živimo - ističu u Sekretarijatu.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Vojvodina

16:14h

Problem nataliteta u severnoj srpskoj pokrajini sve je veći

16:20h

Milan Stanimirović, kandidat DS-a za gradonačelnika Vrbasa

 


     


FastCounter by LinkExchange