[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar za rad Slobodan Lalović predstavio Nacrt zakona o radu koji ide pred vladu idućeg četvrtka

Kazne za poslodavce i do milion dinara

UŽICE - Srpski ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Slobodan Lalović izjavio je u Užicu da su završeni razgovori sa sindikatima i udruženjima poslodavaca o Zakonu o radu, čiji će se nacrt naći pred Republičkom vladom najverovatnije idućeg četvrtka.

Tvrdnje o ugrožavanju investiranja u Srbiji zbog novih rešenja iz Zakona o radu Lalović je nazvao "glasinama", dodajući da su takve izjave "neosnovane i tendenciozne" i da ih plasiraju oni koji nisu doprineli ozbiljnom investiranju u Srbiju.

Lalović je rekao da najveći deo intervencija u novom zakonskom tekstu predstavlja usklađivanje sa propisima Evropske unije i njenim rešenjima koja su u ovdašnjim prilikama bliža od pristupa Svetske banke.

Na konferenciji za novinare u preduzeću "Budućnost" u Sevojnu, koje zapošljava osobe sa posebnim potrebama, ministar je naveo da u Srbiji trenutno ima 943.000 nezaposlenih. Od tog broja, međutim, oko 600.000 osoba u Srbiji stvarno traži posao, dok se ostali na tržištu rada vode zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, rekao je Lalović.

U toku rada na novom zakonu završene su i konsultacije sa predstavnicima Svetske banke, MMF-a, Američke privredne komore, odeljenja za Srbiju i Crnu Goru, stranim investitorima poput "Filipa Morisa", a poslednju "proveru" teksta obavila je u Ženevi Međunarodna organizacija rada.

Nacrt zakona o radu predviđa određivanje pravnih okvira i politike zarada kroz kolektivno ugovaranje, drugačije uređuje određivanje viška zaposlenih i usklađuje nivo otpremnine po kojem će svi biti jednaki.

Nacrtom zakona o radu definišu se prava zaposlenih i potraživanja iz stečajne mase, ukoliko je nema, zahvajujući posebnom fondu, reguliše pitanje zaposlenih u raspodeli profita.

Tim nacrtom zakona pooštravaju se, takođe, novčane kazne za poslodavce u slučaju nepoštovanja zakona, kao što je nalaz inspekcije rada i do milion dinara, definiše sudbina ugovora o radu kada preduzeće menja vlasnika.

Beta


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Preporuke Ministarstvu zdravlja da reaguje u bolnici u Petrovaradinu

16:32h

Ministar energetike tvrdi da imamo dovoljno struje, nafte i uglja

16:40h

Beda je glavni uzrok tenzija u Vojvodini

16:51h

Kukasti krstovi nacrtani na srpskim kućama

17:04h

Profesori engleskog ostavljeni na cedilu

17:12h

Za Vojsku SCG 10.000 stanova

17:23h

Stručna javnost oštro reaguje na preimenovanje jezika i uvođenje crnogorskog "na mala vrata"

17:41h

Lalović predstavio Nacrt zakona o radu koji uskoro ide pred vladu

 


     


FastCounter by LinkExchange