[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iznenadna odluka ministarke prosvete uzburkala javno mnjenje

Profesori engleskog ostavljeni na cedilu

Nekoliko stotina predavača platilo je od 7.000 do 12.000 dinara polaganje B2 ispita, a sada ostaju bez posla jer ne mogu da predaju s tom diplomom

BEOGRAD - Aktuelne prosvetne vlasti u Srbiji su početkom školske godine donele niz odluka koje su uzburkale javno mnjenje. Najnoviji povod za reagovanje je dopis koji je prošle nedelje iz Ministarstva upućen školama iz koga nedvosmisleno proizlazi da svi profesori engleskog jezika koji su prošle godine položili B2 ispit i predaju prvacima i učenicima drugog osnovne ostaju bez posla jer je u međuvremenu promenjen zakon i nastavni plan i program.

Dok se prema procenama Ministarstva radi o 200 do 300 profesora, ovi predavači tvrde da ih je bar dvostruko, ako ne i tri puta više. Oni su ogorčeni i besni zbog odluke koja ih ostavlja bez posla, ali i zato što su uložili trud i novac da bi stekli diplomu preko koje su ušli u škole.

(Ne) kompetentni

Mozak mi kipi od njihovih ideja

U beogradskoj Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" nemaju predavača sa B2 diplomama, ali direktorka Milena Bićanin smatra da ovo što radi aktuelna postava Ministarstva prosvete prevazilazi svaku meru i da joj "mozak kipi od njihovih ideja". Ona svoje komentare piše i u izveštaju za prosvetnu inspekciju i kaže da je sramota što prosveta ne reaguje!
- Besna sam na prosvetu i potpuno očajna u isto vreme. Ne bojim se da kažem šta mislim i da će me smeniti ili otpustiti. Nemam problem te vrste jer mislim da je važnija stručnost od funkcije. Radili smo i za tri marke i dopuštali da nam silne stvari prolaze. Ne rešavaju se stvari ćutanjem - najiskrenije misli direktorka OŠ "Drinka Pavlović".

Sistematsko uništavanje

- Ministarka proglašava nestručnim i otpušta nastavnike apriori, bez ikakve prethodne provere njihovog rada u praksi. Ko će da drži nastavu mlađim razredima kada se postojeći kadar otpušta, a drugog nema? Da li gospođa Čolić smišljeno na ovaj način ipak sprovodi svoju ideju o ukidanju stranog jezika u mlađim razredima? Imamo utisak da se sistematski uništava sve ono što je prethodno ministarstvo uradilo u novom pristupu nastavi stranog jezika. Cenu plaćaju učenici, roditelji, koji se ništa ne pitaju i nastavnici - stoji u dopisu koji je potpisala prof. Radmila Dodić, predsednik Foruma beogradskih osnovnih i srednjih škola.

Ovi predavači se posebno ljute što se retroaktivno ukida odluka doneta u prethodnom ministarskom sazivu i to što se sumnja u stručnost predavača sa B2 diplomom. Osim što su lično pogođeni, profesori sa položenim B2 ispitom - kojim se potvrđuje njihova stručna kompetentnost - smatraju da se ovim potezima opet udaljujemo od evropskih školskih sistema. U jednom tekstu koji je potpisala grupa predavača stoji i da su dan posle kontroverzne odluke, 7. septembra, čuli da privatne škole stranih jezika već opsedaju škole i predlažu da drže nastavu u prvom i drugom osnovne i to po ceni od 9.000 dinara pa naviše!

U Ministarstvu prosvete kažu da je strani jezik iz grupe obaveznih predmeta prešao u grupu fakultativnih predmeta, te da su samim tim prestali da važe i propisi koji su se odnosili na izvođenje stranog jezika kao osnovnog predmeta. Tako ispada da je za obavezan izborni predmet bila dovoljna B2 diploma, a da je za fakultativnu nastavu potrebna isključivo diploma Filološkog fakulteta engleskog jezika.

Prema nekim procenama, ovom odlukom će biti najviše pogođene beogradske osnovne škole po obodima Beograda i škole u unutrašnjosti, jer one koje se nalaze u užem gradskom jezgru uglavnom imaju profesore stranih jezika sa odgovarajućim diplomama.

Tatjana Stojanović iz Zaječara spada u grupu predavača sa B2 diplomama. Kaže da je besna jer je njoj i ostalima država uzela i vreme i novac - ona je platila 7.000 dinara za testiranje. To testiranje je koštalo kasnije i više od 12.000 - tvrdi Jovanovićeva.

- Osećam se prevareno, završila sam Filološki fakultet, prvi jezik mi je bio grčki, drugi engleski, polagala sam ispit koji nije bio lak. Mislim da ga čak nije prošla četvrtina kandidata. Mi u suštini već radimo po školama na određeno vreme, a sa B2 testom smo primljeni za stalno - priča Jovanovićeva.

Nisu ih proveravali

Isidora Petrović iz Beograda kaže da joj je posebno teško pala ocena da su oni kursisti i da ih prosvetne vlasti sada otpuštaju, a da prethodno nije provereno kakav je bio njihov rad u praksi.

- Mi smo svi visokoobrazovani ljudi, sa diplomama Filozofskog, Filološkog i Učiteljskog fakulteta, pohađali smo i akreditovane seminare i položili test za koji su se neki spremali i po šest meseci, a sada ćemo ostati bez posla - komentariše Jovanovićeva.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Preporuke Ministarstvu zdravlja da reaguje u bolnici u Petrovaradinu

16:32h

Ministar energetike tvrdi da imamo dovoljno struje, nafte i uglja

16:40h

Beda je glavni uzrok tenzija u Vojvodini

16:51h

Kukasti krstovi nacrtani na srpskim kućama

17:04h

Profesori engleskog ostavljeni na cedilu

17:12h

Za Vojsku SCG 10.000 stanova

17:23h

Stručna javnost oštro reaguje na preimenovanje jezika i uvođenje crnogorskog "na mala vrata"

17:41h

Lalović predstavio Nacrt zakona o radu koji uskoro ide pred vladu

 


     


FastCounter by LinkExchange