[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 15. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nacionalistički ispad u banatskom selu Hetin u kojem poslednjih deset godina nije zabeležen nijedan sukob

Kukasti krstovi nacrtani

na srpskim kućama

ZRENJANIN - Na sedamnaest kuća u selu Hetin, čiji su vlasnici žitelji srpske nacionalnosti, nepoznati počinioci u toku vikenda iscrtali su kukaste krstove, saopštila je juče zrenjaninska policija.

Grafiti su dimenzija 30 puta 30 centimetara, a na kućnim fasadama ispisani su najverovatnije masnom voštanom bojom. Odmah posle dojave građana, policija je obavila uviđaj i preduzela intenzivne mere na rasvetljavanju slučaja i otkrivanju počinilaca i njihovih namera.

Hetin se nalazi u opštini Žitište i najveći broj stanovnika je mađarske nacionalnosti. Među Srbima, najviše je kolonista iz Potkozarja i izbeglica, koji su se u Banat doselili u vreme ratnih dejstava na području nekadašnje Jugoslavije.

Hetinci su bili neprijatno iznenađeni ovim nacionalističkim ispadom, navodeći da u poslednjih desetak godina nije bilo ozbiljnih incidenata na nacionalnoj osnovi. Prema tvrdnjama Mihajla Grujića, jednog od žitelja Hetina, kukasti krstovi su iscrtani na 19, a ne na 17 stambenih objekata, kako je zvanično saopštila zrenjaninska policija. Kuće su smeštene u tri seoske ulice - Oslobodilačkoj, Kozaračkoj i Borisa Kidriča.

Inače, posle sve učestalijih dojava da se u Vojvodini događaju nacionalistički incidenti usmereni pre svega protiv Mađara, reagovala je i Rozalija Torde, član Izvršnog odbora SO Zrenjanin, zadužena za međunacionalne odnose. Ona je istakla da nema nikakvih saznanja o bilo kakvim ispadima u srednjem Banatu, navodeći da je jedini poznati slučaj skrnavljenje Katoličkog groblja u Mužlji. Otkriveno je, međutim, da se radi o divljanju satanista i da nikakvih nacionalističkih pobuda, u tom slučaju, nije bilo.

Nedavno su kukasti krstovi iscrtani i na jevrejskom groblju, ali su ubrzo obrisani. Počinioci, koliko je poznato, još nisu identifikovani.

K. S.


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Preporuke Ministarstvu zdravlja da reaguje u bolnici u Petrovaradinu

16:32h

Ministar energetike tvrdi da imamo dovoljno struje, nafte i uglja

16:40h

Beda je glavni uzrok tenzija u Vojvodini

16:51h

Kukasti krstovi nacrtani na srpskim kućama

17:04h

Profesori engleskog ostavljeni na cedilu

17:12h

Za Vojsku SCG 10.000 stanova

17:23h

Stručna javnost oštro reaguje na preimenovanje jezika i uvođenje crnogorskog "na mala vrata"

17:41h

Lalović predstavio Nacrt zakona o radu koji uskoro ide pred vladu

 


     


FastCounter by LinkExchange