[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 9. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Optuženi za seksualno zlostavljanje dece uložio žalbu na presudu

Suđenje pedofilu ponovo odloženo

Đorđević je bio osuđen na 15 godina zatvora, ali je presuda ukinuta, a proces obnovljen. Advokat Stevan Protić obmanuo novinara tvrdeći da se njegovom klijentu "sada izvinjavaju"

BEOGRAD - Suđenje Branku Đorđeviću (68), penzioneru iz Beograda, odloženo je u Okružnom sudu u Beogradu za 8. novembar, jer su spisi trenutno u Vrhovnom sudu Srbije, koji odlučuje o žalbi optuženog.

Đorđević je pre dve godine osuđen na 15 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvoje dece. Tada je neposredno posle izricanja presude, u pratnji sudske straže, odveden u pritvor. Tokom suđenja je, kako saznajemo, tvrdio da nije kriv i nedelo pripisivao komšiji. Nekoliko meseci kasnije, Vrhovni sud Srbije je ovu presudu ukinuo i dozvolio mu da se brani sa slobode.

Prijava u fijoci

Ovaj slučaj postao je poznat kada je Vladimir Vukčević, sadašnji tužilac za ratne zločine, prilikom jedne istrage slučajno saznao za zlostavljanje dece i procesuirao slučaj. Kada je klupko počelo da se odmotava, ispostavilo se da je krivična prijava protiv Đorđevića dugo bila u fioci lokalne policije, kao i da je njegov pokojni brat Milan Đorđević, zvani Bombona, bio Arkanov kum.

Prema optužnici, Đorđević je od 1998. do aprila 2001. godine u svojoj vikendici u Barajevu na perfidan način dovodio decu iz komšiluka, devojčicu (10) i njenog brata (6) i prisiljavao ih na seksualne odnose. Poverenje dece je pridobio, jer je poznavao njihovog pokojnog dedu.

Posle dedine smrti, deca su živela sa ocem alkoholičarom i babom, dok im se majka preudala i otišla. Đorđević se ponudio porodici za pomoć i decu pozivao u vikendicu da im, navodno, pomaže u rešavanju domaćih zadataka. Igrom slučaja, jedan komšija ga je video dok je zlostavljao brata i sestru i prijavio ga policiji i Centru za socijalni rad u Barajevu. Posle razgovora se dečijim psihologom, deca su ispričala da ih je Đorđević vezivao lisicama za krevet, tukao ih i puštao im porno filmove. Devojčicu je terao da gleda dok seksualno zlostavlja njenog brata i obrnuto.

Dečije optužbe

Suđenje je od početka bilo zatvoreno za javnost, a tokom postupka sudija Gordana Božilović je saslušala roditelje, sudske veštake i komšije. Detalji njihovog iskaza nisu poznati, jer su deca neposredno posle otkrića nemilog događaja smeštena u specijalnu ustanovu, gde se u nadzor psihologa oporavljaju.

Na proteklom suđenju, Đorđević se pojavio u pratnji supruge, ali je posle kratke procedure odlaganja užurbano napustio Palatu pravde.

Njegov advokat Stevan Protić je novinaru Glasa rekao da je, navodno, došlo do preokreta u procesu i "da je Đorđević sada oštećeni i njemu se izvinjavaju". Međutim, sudija Gordana Božilović je na pitanje novinara demantovala tvrdnje advokata, navodeći da su spisi trenutno u Vrhovnom sudu Srbije, ali da je Đorđević i dalje optuženi.

A. Savić


vesti po rubrikama

^hronika

17:21h

Optuženi za seksualno zlostavljanje dece uložio žalbu na presudu

17:30h

Suđenje novosadskom magazinu Svet po tužbi izvođača pesme "Lane moje"

17:38h

Aleksovski ispred diskoteke "Totem klub" presudio Nestorovskom

17:45h

Škene optužio Ulemeka u nastavku suđenja za ubistvo premijera Đinđića

17:52h

Majka u panici donela dete na pregled sumnjajući da ga otac zlostavlja

18:00h

Kinez nudio policajcu mito od pedeset evra

 


     


FastCounter by LinkExchange