[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 14. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izdavačka kuća "Nijansa" oštećena zbog još jedne nepromišlje odluke Ministarstva prosvete

Čolićeva neće nov predmet

zbog straha od računara

Uložili smo u ovo tri miliona dinara, odštampali 10.000 knjiga i da smo znali da će predmet biti fakultativan, odustali bismo od projekta, a u ovom slučaju moraćemo na sud - kaže urednik u "Nijansi" Slavojka Blečić

BEOGRAD - Na račun prosvetnih vlasti ovih dana je, posle nekoliko već svima poznatih optužbi, stigla još jedna. Naime, u izdavačkoj kući "Nijansa" tvrde da su ih prosvetne vlasti obmanule i naterale na trošak i velika ulaganja u knjigu "Od igračke do računara", namenjenu prvacima, a onda preinačile odluku i taj izborni predmet uoči početka školske godine ukinuli i "preveli" ga u fakultativnu, neobaveznu nastavu.

Za 20.000 prvaka

Kako kažu, da su za to znali ranije, odustali bi od projekta koji je prethodne godine podržan u velikom broju škola, ali kao izborni predmet. Čak 20.000 prvaka lane se opredelilo za učenje iz ove knjige koja je u ovoj izdavačkoj kući označena kao "veliki iskorak, jer je to prva knjiga-slikovnica namenjena sedmogodišnjacima".

Projekat skrajnut

- Učinili smo veliki napor i autori, ilustratori i mi kao izdavač, svi smo "zalegli" da završimo knjigu do početka školske godine i sada smo ostali na cedilu. Mi se pitamo da li je moguće da danas, kada ceo svet hrli da upozna savremenu tehnologiju i kad se i naše Ministarstvo prosvete okreće ka Evropi, da se ovaj projekat skrajne. Dovode nas u nelagodnu situaciju i veliki trošak. Mi ne želimo da idemo na sud, ali ćemo morati ako se ova odluka ne promeni. U projekat smo uložili tri miliona dinara, ušli smo u kredite i ogromne obaveze jer smo do sada štampali 10.000 knjiga - priča urednik u "Nijansi" Slavojka Blečić.

Štetni samo kompjuteri iz devedesetih godina

Glas je početkom avgusta istraživao upravo temu koja se odnosi na zračenje kompjutera i poznavaoci kompjutera su tvrdili da su još pre više od deset godina uvedeni standardi kojih proizvođači moraju da se pridržavaju. Ova tema je za njih deplasirana još pre petnaestak godina, pošto je od tada tehnologija toliko uznapredovala da su štetni uticaji svedeni na minimum. Novi i stari PS podjednako zrače, ali nema pogubnih efekata jer je zračenje minimalno. Opasnost može da postoji ako neko još koristi prastari model iz devedeset i neke godine.

A rado nas izabrali

U "Nijansi" su mislili da je sve u najboljem redu kad su i od aktuelnog Ministarstva prosvete, kao i od prethodnog saziva, u junu dobili pozitivno mišljenje i odluku ministra prosvete da rukopis knjige "Od igračke do računara" odgovara potrebama učenika u prvom razredu osnovne škole. Prethodne godine je ova knjiga rado birana, a i veći broj nastavnika je obučen da predaje ovaj predmet. Uporedo sa odobrenjem stigao je i zahtev da se knjiga odštampa na vreme do početka škole, tvrdi Slavojka Blečić.

Nema istu težinu

Onda je u međuvremenu stupio na snagu novi nastavni plan i program, u kome nije bilo uopšte predmeta "Od igračke do računara". U Ministarstvu su urednicima "Nijanse" saopštili da je predmet "Od igračke do računara" svrstan u kategoriju fakultativnih, koji nema više onu težinu kao što imaju izborni predmeti, žali se Blečićeva.

Ovu slikovnicu napisali su profesori matematike i informatike u Matematičkoj gimnaziji Jasminka Mihaljinac, Nevenka Spalević i Milan Vugdelija.

Ministarka Čolić: Nije dobro da se deca zrače

Na adresu "Nijanse" 6. septembra stiglo je obaveštenje Ministarstva prosvete sa objašnjenjem o tome kako se dogodilo da se u međuvremenu promeni status predmeta "Od igračke do računara", uz naznaku da nije njihova greška što su prvo odobreni udžbenici, pa tek onda usvajani nastavni planovi i programi.
- Prema ranijem pravilniku predmet "Od igračke do računara" bio je izborni, međutim, mi smo ga svrstali u kategoriju fakultativnih predmeta. Smatramo da je razlog za to više nego opravdan - iz zdravstvenih razloga nije dobro da se deca od sedam godina života zrače putem računara - stoji u dopisu koji je potpisala ministarka prosvete.


O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:14h

Javnosti nije predočen izveštaj stručnjaka o smrti Dragice Senić

16:21h

Ne podležu samo žene estetskoj hirugiji

16:30h

Nenad Cekić tvrdi da BK TV dodatno krši Zakon

16:39h

Drašković sa gostima otvorio spomen-ploču u Pranjanima

16:47h

Čolićeva neće nov predmet zbog straha od računara

16:55h

Suđenja nekadašnjim predstavnicima vlasti započeta posle 5. oktobra i dalje čekaju epilog

17:03h

Da li je na pomolu spor Zavoda za udžbenike i Narodne knjige

17:11h

U Vladi Srbije juče održan protest ASNS-a zbog reprezentativnosti

17:20h

Otpušteni radnici "Jugoremedije" pokušali da uđu u fabriku

 


     


FastCounter by LinkExchange