[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 10. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Teroristi juče uništili australijsku ambasadu u Džakarti

Devetoro mrtvih u bombaškom napadu

Organizator eksplozije najverovatnije ekstremna islamska organizacija "Džamat Islamija", poznata po vezama sa Al Kaidom

DžAKARTA - Najmanje devetoro ljudi je poginulo, a još 100 osoba je ranjeno u eksploziji koja se dogodila juče rano ujutru ispred australijske ambasade u Džakarti.
- Činjenice ukazuju da je to bila bomba u automobilu - izjavio je australijski premijer Džon Hauard.

Niko od diplomatskog osoblja nije poginuo, niti je ranjen i veruje se da su među žrtvama uglavnom prolaznici i eventualno pripadnici obezbeđenja.

Prema ocenama policije, eksplozija se dogodila ispred kapije, koja je potpuno uništena, na asfaltu je stvoren krater dubine oko tri metra, a oštećene su i susedne zgrade. Detonacija se čula 15 kilometara od mesta napada, prenela je indonežanska televizija.

Nije bilo nikakvih najava

- Jasno je da je ovo teroristički napad i možemo da zaključimo da je uperen protiv Australije - rekao je australijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Dauner.

Iako niko nije preuzeo odgovornost za napad, Dauner je izjavio da je organizator eksplozije najverovatnije ekstremna islamska organizacija "Džamat Islamija", poznata po bliskim vezama sa Al Kaidom. Ta grupa je optužena i za eksploziju na ostrvu Bali u oktobru 2002. godine, kada su stradale 202 osobe, među kojima i 88 australijskih državljana.

Dauner je najavio da će otputovati u Džakartu u pratnji kriminalističkih stručnjaka, koji će pomoći indonežanskim vlastima da se pronađu odgovorni za podmetanje eksploziva. On je precizirao da vlasti nisu raspolagale bilo kakvom prethodnom informacijom o mogućnosti ataka na ambasadu u Džakarti, iako je vlada u Kamberi ovih dana objavila upozorenje Australijancima da bez preke potrebe ne putuju u Indoneziju gde u drugoj polovini meseca predstoji odlučujuća runda predsedničkih izbora.

Predsednica prekinula posetu

Sadašnja indonežanska predsednica Megavati Sukarnoputri prekinula je juče posetu sultanatu Brunei i objavljeno je da se hitno vraća u Džakartu.

Sadašnja konzervativna vlada Australije koja ima u Iraku 1.500 vojnika, blizak je saveznik SAD i izrazito podržava politiku američkog predsednika Džordža Buša, koji je proglasio globalni rat protiv terorizma. Izbori u Australiji zakazani su za 9. oktobar.

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

17:11h

Teroristi juče uništili australijsku ambasadu u Džakarti

17:20h

Policija u Sankt Peterburgu sprečila novi masakr

17:29h

Uragan "Ivan" ubio 20 ljudi

      


FastCounter by LinkExchange