[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 10. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlasti u Budimpešti se mešju u unutrašnje stvari Srbije

Vatru pali mađarska opozicija

BEOGRAD - Zvaničnici ambasade SCG u Budimpešti nisu diplomatski reagovala na pokušaje internacionalizacije pitanja mađarske nacionalne manjine u Vojvodini, jer za to još uvek nije stigao nalog iz Ministarstva spoljnih poslova državne zajednice. Međutim, ambasador SCG u Mađarskoj Dejan Janča veruje da će se vlasti u našoj zemlji vrlo brzo oglasiti, ukoliko se ne zaustavi kampanja internacionalizacije.

- Ovakav pristup mađarski državnih organa nije produktivan i neće doprineti dobrom rešenju problema u Vojvodini - rekao je Janča za Glas. On je dodao da su poslednji nastupi u javnosti mađarskog premijera u ostavci Petra Međešija i šefa diplomatije Lasla Kovača verovatno rezultat pritisaka koji na njih vrši opoziciona i nacionalistička partija FIDES.

- FIDES je na nedavnim izborima za parlament EU pobedila i sada je u velikom usponu. Ta stranka dobija signale od mađarskih partija iz Vojvodine i njima uzbunjuje javnost. Ali nije cela Mađarska za FIDES i veliki deo ovdašnje populacije ne gleda blagonaklono na istupe ove opozicione partije - objašnjava on.

Budimpeštanski dnevnik Mađar hirlap juče je preneo molbu mađarskog premijera Međešija upućenu generalnom sekretaru NATO Japu de Hop Sheferu i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani "da preduzmu sve što je moguće kako bi se sprečili napadi na Mađare u Vojvodini", a Laslo Kovač je najavio da će naredne nedelje upoznati ministre spoljnih poslova EU sa problemom nasilja nad Mađarima u Vojvodini.

U Savezu vojvođanskih Mađara, najuticajnoj stranci mađarske manjine u Vojvodini, kažu da nemaju veze sa inicijativama koje stižu iz zvanične Budimpešte i da u stranci ne postoji zvaničan stav o tome.

- Niko nas ne konsultuje ni iz Budimpešte, ali ni iz vlade u Beogradu. Iako smo najjača manjinska stranka u Vojvodini naši funkcioneri nisu pozvani na sastanak sa Koštunicom u Subotici. Tamaš Korhec, Zoltan Bunjik i Geza Kučera su tamo predstavljali Izvršno veće Vojvodine i subotičku opštinu, a ne SVM - rekao je za Glas Janoš Dobai, potpredsednik SVM.

U. K.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Milošević i juče odbio da ispita svedoka Džejmsa Džatrisa

17:20h

Vlasti u Budimpešti se mešaju u unutrašnje stvari Srbije

17:25h

Aleksandra Milenov oštro upozorava nadležne u Beogradu

17:30h

Mihajlović: Bivša vlada je zaključila da generale ne treba izručiti

17:45h

Petersen Koštunici nudi dogovor

 


     


FastCounter by LinkExchange